Reklama

Reklama

Hudba dokáže spojovat i rozdělovat. Do poklidné domácnosti středoškolského učitele hudby Keitha (Guy Pearce) přichází anglická výměnná studentka Sophie (Felicity Jonesová). Místo předpokládaného přátelství se stejně starou Keithovou dcerou Lauren (Mackenzie Davisová) a obvyklých peripetií cizorodého elementu v novém prostředí se rozvíjí jiný vztah. Životem zklamaný Keith, vzpomínající na někdejší dráhu rockového muzikanta a snažící se vyměnit pedagogickou dráhu za stálé místo v Newyorském symfonickém orchestru, je přitahován Sophie, která je mimořádně schopnou klavíristkou. Právě klasická hudba se stává spouštěcím mechanismem rodící se vzájemné náklonnosti. Americký režisér Drake Doremus (*1983), z jehož nepříliš rozsáhlého díla známe romantické snímky Zamilovaní (2011) a Jako ty (2015), postihuje drobné nuance každodenního předměstského života a přesvědčivě tlumočí pocity hlavních postav, které nevyhnutelně dělají to, co by dělat neměly. Pomáhají mu v tom výkony hlavních představitelů, australského herce Guye Pearce a britské herečky Felicity Jonesové, která už s režisérem spolupracovala na filmu Zamilovaní. Roli opomíjené manželky Megan vytvořila Amy Ryanová. Snímek si odbyl svou premiéru v jedné z nesoutěžních sekcí festivalu Sundance 2013. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (96)

maddy 

všechny recenze uživatele

Krehké, dojemné, pomalé, zádumčivé ... Viac menej „obyčajný“ film o jednom učiteľovi hudby prežívajúcom v niekoľkoročnom, teraz už stereotypnom vzťahu s manželkou a dcérou a pobyte mladej britskej študentky počas leta v jeho rodine, keď sa návšteva vyvinie pre hlavných aktérov tým najmenej očakávaným, ale pri tom pocitovo najuveriteľnejším smerom. Precízne herecké výkony ustáleného Guya Pierca a krehkej Felicity Jones v reálne uvažujúcich postavách, ktorým bez problémov veríte ich odhodlanie riešiť situáciu, aj napriek tomu, že s nimi (možno) nebudete plne súhlasiť. Vo výsledku len pár charakterov a pritom pohľad každého z nich k vzniknutej situácii je nanajvýš uveriteľný a zbytočne nevyhrotený. Dokonalá súhra kamerových záberov prevažne zameraných na detaily a jemnej klavírnej hudby vytvárajú občas atmosféru ako od samotného Terrenca Malicka (badať to je hlavne pri romantickej scéne v lese pri jazere). Zádumčivý feeling udáva pomaly plynúce tempo; a scenár, ktorý si v závere vystačí len s minimom slov, ale napriek tomu dokáže na scénu priniesť veľmi dusnú atmosféru a poriadnu spŕšku emócii. Precízne napísaná a vynikajúco zrežírovaná nenápadná dráma z každodenného života, ktorá nemá nijaké zvlášť veľké artové ambície a práve o to viac poteší svojou ľudskosťou a určitou jednoduchosťou tým, že nijako zbytočne netlačiť na pílu. Chápem aj zvolený záver prichádzajúci pomerne skoro po konfrontácii, vďaka nemu je nad dlhodobými dopadmi konania postáv možné rozmýšľať ešte dlho po skončení záverečných titulkov, a pritom ani jednu z nich nie je možné bezočivo odsúdiť s jednoznačnými argumentmi. Pár dní po pozretí to vo mne rezonuje ešte viac! CELKOVO: 4* ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Křehké a nenásilné drama s minimálním množstvím slov, ale o to víc jsem si vychutnala ty emoce, které nešly přehlédnout, protože pulzovaly celým příběhem jak pravidelný tlukot srdce. Od letmých pohledů, doteků, úžasných klavírních vyznání lásky a mnoha jiných zdánlivých maličkostí, tak tohle všechno tvořilo navíc ještě dokonalou atmosféru, kde nechyběla ani jistá dávka napětí. Amy a Guymu jsem to pouto, které je přitahovalo a současně z něj měli strach naprosto věřila. Škoda, že postava Sophie nebyla ještě trochu víc rozvinutá. Ono je zajímavé, že ten film není až tak zvlášť vyjimečný, ale po jeho skončení mně bylo tak trochu teskno na duši i když vím, že důležité je přece umět se správně nadechnout a vydechnout............... ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh je názornou ukázkou toho, jak se zdánlivě bezproblémové manželství může po letech ocitnout na hranici rozpadu, když se partner kvůli rodině vzdá svých snů. Přičemž ke zhroucení životního směřování stačí docela maličko - jedna krásná mladá dívka, políbená hudební múzou stejně jako on, která v něm zažehne nejen milostný cit, ale i touhu po dávno ztracené volnosti. Guy Pearce a Felicity Jones jsou jako věkově nesourodá dvojice, mezi níž to jiskří, neskutečně přesvědčiví, až divák při sledování filmu nabude dojmu, že spolu vážně něco mají. Snímek je navíc prodchnutý překrásnou hudbou a pulzujícím napětím, zda se těm dvěma podaří uniknout ze spárů všední reality... (75%) ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Televizně a prostředně (místy trapně a banálně) zrežírovaná i nasnímaná, avšak všemi čtyřmi hlavními herci velice uvěřitelně a citlivě zahraná etuda o ztroskotaneckém přístupu k životu a jeho banálnosti a trapnosti, jež vyvstávají zvlášť křiklavě, když si takovou kontumační prohru volí jedinci s neobyčejným nadáním. Divák se nemůže zbavit neodbytného dojmu, že režisér o tom musel něco vědět. Což v tomhle případě není jen povedený vtip - právě díky tomu tenhle snímek paradoxně chvílemi překračuje svůj skromný stín a mrazivě tne přímo do živého. 3,5* ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát jinak, než dát plný počet, tenhle film si mě postupně omotal kolem prstu. Naprosto uvolněná a přirozená atmosféra, plus pomalý děj, ve kterém se toho zase až tako moc nestane. Žádné honičky, ani výbuchy, "jenom" drama, na první pohled dvou úplně odlišných lidí, kteří k sobě pomalu, ale jistě najdou zalíbení. A to mi dnes bohatě stačilo. Když jsem viděl jak to zase Guy skvěle zahrál, o dnešní pětce bylo rozhodnuto. Úplně jsem se do jeho nálad a pocitů dokázal vcítit a jeho chování zcela chápu. Při pohledu na Felicity, kdo by odolal.... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Na notových stojanech v Keithově třídě jsou k vidění knihy z vynikající, již nevydávané série pro výuku hry na nástroj „100 Days to Sight Reading Excellence“ od Timothyho Kotova a Thomase Murphyho. (Johnny.ARN)

Související novinky

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Reklama

Reklama