Reklama

Reklama

Reggae - Kořeny

(TV film)
  • Kanada Les Racines du reggae (více)
Dokumentární / Hudební
Kanada / Švýcarsko, 2009, 95 min

Obsahy(1)

Rocksteady, to jsou kořeny, z nichž vyrostlo reggae. Když se zeptáte Jamajčanů, většina z nich vám řekne, že dává přednost Rocksteady. Líp totiž zní, líp se zpívá a hraje a má lepší instrumentaci. Reggae je hudební styl, který vznikl, nebo spíše vznikal v průběhu šedesátých let na Jamajce. Jeho nejstaršími předchůdci je ska a rocksteady, tedy styly spjaté s americkým rythm and blues, jazzem a soulem, v jejich textech se zřídka kdy objevovala rastafariánská tématika. To přišlo až začátkem sedmdesátých let, spíše se texty týkaly zábavy, občas se objevila i kritika na sociální situaci na Jamajce a nebo se týkaly výtržností páchaných rude boys, kteří byli hlavními přívrženci této hudby. Reggae se dá vystopovat až koncem roku 1968, kdy se náhle vytrácí rocksteady a je nahrazeno novým rychlejším stylem: Reggae. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Reggae se mi moc nelíbí a nikdy bych na tenhle dokument nekoukal, ale nějak jsem neměl náladu na žádnej film a spát se mi ještě nechtělo, tak jsem to zkusil. Zkouknul jsem něco přes hodinu a potom jsem to vypl. Nebylo to tak špatné, ale můj šálek čaje to není. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Miluju reggae! . . . Ale tenhle filmek tedy moc kořeněný nebyl, d.m.s.n... :-/ . . . Obsah sice zase jednou převýšil formu, ale je tolik skvělých hudebních dokumentů, že... Tak mír! A rasta s vámi... ;-[] - - - - - (Poprvé viděno 25.8.2011 na >unsteady prostoru< , hodnocení 3., komentář zde jako první - 26.8.2011) ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Muzika, kterou asi jen tak u nás neuslyšíme, ale z hudební oblasti jsou desítky zajímavějších dokumentů. Ale pohled na zkouřené osmdesátníky byl taky osvěžující. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zapnul jsem televizi a stále plný pocitů z právě ukončených OH v Londýně přemýšlel, jaký je ten Bolt vlastně frajer, když obhájil všechny tři medaile z Pekingu a zůstal stejně skromný jako když byl ještě nula, která běhala maximálně z ghetta pro vodu. O cestě na Jamajku jsem navíc snil od svých patnácti, protože mi zkrátka přijde jako nejlepší místo v Karibiku kam se člověk může vydat z této zkurvené konzumní společnosti. Najednou na mě vyskočilo, že po půlnoci budou dávat tento pořad, což zkrátka vypadalo jako dar z nebes, když jsem byl zrovna takto projamajsky naložený. Naivně jsem očekával dokument, který shrne krátkou historii Jamajky, ukáže trochu toho bia největších hvězd jako byl Bob a naladí diváka na strunu, na které se reggae nese, protože tento žánr není jen hudba, ale životní postoj a styl. No, co jsem ale neviděl, hodinu a půl dlouhou nudu, která mapuje sešlost největších hvězd ->>rocksteady<<- ze 60. let, kteří chystají reunion koncert pro čtyřicet lidí. Z historie Jamajky jsem se dozvěděl úplné hovno, o principu reggae vlastně jen to, že pochází z rocksteady, ale zase jsem si poslechl vyprávění starců o tom, jaké dříve byly hvězdy a jejich nudné desetiminutové zpívání do kamery... ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama