Reklama

Reklama

Příběh počítačové hry

(seriál)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Revolúcia videohier začala v roku 1950. Tento pozoruhodný dokument mapuje vývoj videohier a hráčsku subkultúru od čias Pong-u až po populárne hry ako Halo 2. Vznik prvých videohier umožnili súperiace technológie studenej vojny. "Je to veľmi zložitá a mocná umelecká forma a to najlepšie ešte len príde." Pozrieme si vývoj hracích konzol od Atari 2600, cez Nintento až po PlayStation. Spoznáme tvorcov, vývojárov a grafikov populárnych hier, taktiež elitných hráčov, ako je 5-násobný majster sveta Jonathan (Fatal1ty) Wendel. Dozvieme sa, ako sa hry vyvíjali vzhľadom na vývoj svetovej situácie a ako ich vývoj ovplyvnil nástup Internetu. Toto a veľa iného nájdete v tomto päťdielnom dokumente, ktorý sa oplatí pozrieť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První dva díly jsou naprosto luxusní, neboť se zaobírají tím vůbec nejzajímavějším, a to samotnými počátky. Od Tenisu pro dva se dostaneme přes Pong až k nějakému tomu Super Mariu. Člověk si zavzpomíná na staré časy a je to prostě paráda. Třetí díl už taková paráda není. Bere si na paškál střílečky převážně z pohledu první osoby. Na nějaký ten Doom, či Wolfenstein se řada dostane, ale spíše se to točí kolem novodobých her a zejména úžasného GTA. Čtvrtý díl pojednává o strategiích, přičemž moje oblíbené kousky, jako třeba Civilizace, moc prostoru nedostanou. Většina posledního dílu se točí kolem MMORPG her, kterým jsem na chuť za svůj krátký život nepřišel. Celý dokument provází spousta vsuvek na armádu a věci spojené s válčením, protože tato odvětví byla dříve velmi úzce spjata a dnes k sobě také nemají daleko. Člověk se dozví spoustu zajímavostí a rozhodně se nejedná o promarněný čas. Mluvené komentáře nemá na starost nikdo menší než samotní tvůrci her. Ať už tvůrci stařičkých pecek až po ty současné. Dále mě velmi oslovilo, že se nejedná o bezduchou oslavu her, ale jsou poměrně kriticky rovněž zmíněna i veškerá negativa. V závěru nechybí nějaký ten odhad směru, kterým to vítr ponese. Pokud se vize naplní, tak nás čeká šílená budoucnost. Já osobně si myslím, že to v blízké době nebude až tolik horké. Já, jakožto člověk, který si sem tam něco skvělého zahraje, když mám chuť a čas. Hry si vybírám pečlivě a zpravidla bývám během hry nadšen. Jsou skutečně lepší a lepší a s přibývajícím věkem se mi líbí více a více. Nějaký těch 5 * tu tedy budu muset zanechat. Pokud vás hry jen trošičku zajímají, tak zhlédnutí tohoto dokumentu rozhodně neodkládejte. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezké shrnutí provázanosti s politikou. Pobavil mě "minipočítač" o velikosti ledničky nahrazující psací stroj a stolní kalkulačku. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Parádní ukázka všeho zásadního co se v herním průmyslu stalo. Ukážou vám začátky takových klasik jako pong, pac-man, tetris, mario, DOOM, GTA a mnohé další, jakož to i konzole a jejich vývoj(Měli by se na to kouknout konzolisté a pcčkáři co se spolu pořád hádají) zjistí tu, že vejce je konzole a slepice počítač, ale o to ani nejde... Také vám dá informace k zamyšlení, protože řeknou i špatné vlastnosti her, nejen ty dobré.... Vývoj takzvaných her z prvního pohledu, která si získalo oblibu nejen u lidí, ale také v armádě, což je v dokumentu ještě více rozvětvené o další zajímavosti... Poslední díl je zase určen pro MMO svět a jeho začátky... Ale jedno mě trochu vadí, a to že se nikdy pořádně nemluvilo o firmách co určité hry vytvářelo, bylo to především o těch hrách samotných... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

První tři díly naprosto famózní, každý si tam najde to svoje z herní tématiky, poslední dva díly už ujíždějí hodně do filozofie ať skrz armádní či virtuální světy. Vzhledem k tomu, že takových dokumentů je jako šafránu, rozhodně doporučuji shlédnout. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Především oceňuji, že se tvůrci snaží poukázat na propojení her se společností a pokoušejí se v nich hledat reflexi dobových událostí. Proč začínám chválou? Protože to je rychle z krku a níže hledejte již jen výtky. Nejen proto, že se ani to výše oceněné moc nepovedlo, k čemuž připočtěme klasický dementní styl dokumentární tvorby založené na krátkých sekvencích pro diváky s poruchou kontinuálního zpracovávání přijímaných dat. Těm s vadou paměti tvůrci vyšli vstříc zahrnutím omezeného okruhu informací, takže se nemusejí obávat, že by hutnost poznatků každého z dílů presáhla konzistenci krupicové kaše. Ale domácí, naštěstí. O těch pár vycpávkách, kde nějakej nýmand v minulosti uzřivše počítačovou hru fundovaně vykládá zkreslený torza pravdy mluvit nebudu, protože to je trapná ostuda. Měli jednoho markeťáka vyhodit a zaplatit z uspořeného nějakýho pařana. Co ovšem nechápu je, proč (v posledních dílech) dělají reklamu nějakým hrám, o nichž jsem v životě neslyšel, dle popisu jsou prudce neoriginální a navíc tvrdí, jak jsou legendární. Já to teda tolik nesleduju a spokojeně si hraju posledních 20 let Wizardry, civilizaci a vláčky, ale že bych byl tak mimo? Inu, je to pořad tak pro mou mamku, kdybych se nestydil jí to doporučit pro zmíněné bláboly a styl. A kdyby jí to zajímalo. Pokud hry zajímají vás a více do hloubky, lepší je série článků Historie vývoje počítačových her od Pavla Tišnovského. Má strašně pokračování. EOF ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

Famózní průlet historií vývoje video her !! Je zde vše podstatné co se v tomto průmyslu odehrálo a měl by to vidět každý, kdo to s hraním myslí alespoň trochu vážně! 86% ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál na ojedinělé téma. Na téma, které je mi velmi blízké, jakožto dnes už bývalému hráči, který se vždycky zajímal o herní scénu i z pohledu vývoje. Tak proč jen tři hvězdy? V první řadě jednotlivé díly kolísají ve své kvalitě. Dále bych řekl, že by to mohlo být obsahově hodnotnější, protože se neuvádí spousta důležitých faktů. Zvlášť pokud se rozebírá určitý herní žánr. Možná je to tím, že už jsem většinu informací znal a celé je to tvořené pro herní analfabety, kteří se chtějí o hrách dozvědět něco víc, než jen že jde o prokletý zabiják času, který z vás může udělat vraha (protože nebezpečí na vás může číhat i z klidného pokojíčku, viz reportáž tv nova...). Pokud si přehrajete na youtube pár retro gamesplayů s Honzou Olejníkem a Pavlem Dobrovským dozvíte se toho o dost víc, včetně zákulisních špeků. Takže průměr a trojka. ()

Reklama

Reklama