Reklama

Reklama

Terry Pratchett: Choosing to Die

(TV film)

Obsahy(1)

Světoznámý spisovatel Terry Pratchett bojuje poslední léta svůj marný boj s Alzheimerovou chorobou, jak už jsme se o tom mohli coby diváci přesvědčit mj. v dokumentu Terry Pratchett: Living with Alzheimer's z roku 2009. Na své smutné pouti dorazil k bodu, kdy si tváří v tvář nevyhnutelnosti své choroby začíná klást ty nejbolestnější otázky. Tou nejzásadnější z nich je legitimita jeho práva na asistované ukončení života, tedy euthanasii. Jelikož ale tato vysoce kontroverzní metoda není ještě zakotvena v britském právním systému, vydává se s kamerou doprovodit několik podobně postižených Britů do Švýcarska, kde je euthanasie již nějakou dobu legální, a to dokonce i pro nešvýcary. Vydejme se na tuto smutnou pouť s ním. (Radek99)

(více)

Recenze (20)

snob 

všechny recenze uživatele

Patetický Pratchett. Toho jsem se dožít nechtěl. Vložte mi do ruky kelímek s jedem, ať zapomenu. Smrt je vážné téma. Obzvláště, když začne člověk usilovat o tu svou. Od Pratchetta bych ovšem čekal naprosto odlišný přístup. Pokud si nedokáže udělat nezřízenou srandu z vlastní smrti, a vlastního Alzheimera, není to až takový humorista. Ovšem výběr protagonistů byl téměř dokonalý. Manželé, kde ženuška čeká na poslední zachrápání svého muže, aby mohla zavolat tomu mladšímu. Synáček, kterého doprovází ohavně nastajlovaná matička plná takového(!!?!??) soucitu. Oj, v takových vztazích já žít, také uvažuju o službě za 300 000,- (jak nemorální poplatek, když vezmeme v potaz jaké že dobro to ti zvláštní lidé dělají). Mistrovství v bezcitnosti, které protagonisté předvedli, bylo neuvěřitelné. Ano, do tří čtvrtin dokumentu jsem si říkal, že to bude tou obtěžující kamerou, která jim prostě nedovolila projevit se jako člověk. Poslední čtvrtinu jsem toto myšlení zavrhnul. Nebyli to lidé, ale postavy z Palahniukova románu. Bizarní zrůdy doprovázené patetickým, v pravý čas smrkajícím. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

pocta géniovi pera a fantázie. Skvostný človek, ktorý po sebe zanecháva fantastickú ryhu, ale aj jedinečný bonus - veľmi úprimnú poslednú adaptáciu svojho románu život versus smrť.Viem, že v posledných chvíľach bol objímaný dokonalou prítomnosťou svojich strážnych anjelov a učinil svoje posledné pratchetovské AHA ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Za prvé, dnes je den, kdy Terry Pratchett zemřel. Kdy jindy se na tenhle dokument podívat? A upřímně, tenhle dokument je skvělý, jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl a nedovedu si představit, jak by mohl být natočen lépe, dokonce si myslím, že tenhle dokument je vhodný pro každého, pro kterého jsou podobné otázky z různých důvodů na pořadu dne (a to říkám jako člověk, který pracuje se seniory a dobře se zná s mnoha mladými lidmi, která čeká předčasná, hnusná a plíživá smrt). Přitom se Pratchett dokáže vyhnout zbytečnému patosu a emoce jsou zde ukázány tam, kde mají být a nejsou zneužívány pro bulvární záběry, k čemuž by dost možná s jiným štábem došlo. Navíc, v závěru příjde jedna z nejniternějších a nejsilnějších filmových scén, které jsem kdy viděl - scéna, kdy nevyléčitelně nemocný vypije jed a následně, v obětí své ženy, umírá. Scéna natolik silná, že si protentokrát odpustím i jakékoliv zmínky o chapadlech. a teď vzhůru na nějakou zeměplochu, není lepšího způsobu, jak uctít památku tohoto mistra slova.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Maximálně sugestivní britský dokument o fenoménu tak kontroverzním, jak jím jen euthanasie může být, dokonalý formou a vynikající svým mediátorem. Dílo Terryho Pratchetta nijak zvlášť nevyhledávám a nemohu ani říci, že jsem jeho velkým fanouškem, jako člověka, jak jsem ho měl možnost poznat nejen z tohoto dokumentárního filmu, si ho však vysoce vážím a dá se říci, že mi imponuje. Silné charisma, nesporný intelekt, především ale odvaha otevírat tabuizovaná témata a tváří v tvář nepříznivému (a krutému) osudu s neskloněnou hlavou prošlapávat pro druhé cestu, která je ovšem abnormálně trnitá a vyžaduje velkou osobní statečnost. Terryho pouť do Švýcarska, při níž doprovázel několik Angličanů odjíždějících tam zemřít, je natolik strhující, že ze mne coby původně akademicky mírně se přiklánějícímu k legalizování euthanasie udělala člověka pochybujícího, znejistěného a tázajícího se... (možností zneužití tohoto institutu je až příliš mnoho...byznys s asistovaným ukončením života, jaký si rozjel ve filmu vystupující švýcarský právník, neboť těch 10 tisíc liber z něj i přes všechna vzletná slova výnosný byznys dělá; 21% jeho klientů, kteří netrpí žádnou nevyléčitelnou nemocí, jen jsou ,,unaveni životem" a někdo jim dává možnost ,,snadno" zemřít, podivně odosobněné prostředí posledního aktu, umocněné ještě lokalizací budovy uprostřed tovární zóny atd.) ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Tento dokument dost podstatně změnil můj pohled na život...nikdy nevíte, kdy u Vás, nebo ve Vaší rodině objeví zákeřná nemoc. Tleskám, že nás pustil tak blízko sobě a tleskám všem rodinám, které se s touto volbou musí potýkat....Respekt! A víte co, ráda bych ho na poslední cestě vyprovodila, třeba jen symbolicky.... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama