Reklama

Reklama

Just Another Paper Story

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama / Komedie
Česko, 2011, 16 min

Recenze (2)

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Když prý vyzval perský šach vynálezce šachové hry, filozofa Sessu, aby si žádal od něj odměnu za tuto skvělou hru, požádal Sessa, aby mu dali na první pole šachovnice zrnko pšenice. Na druhé pole dvě zrnka, na třetí čtyři, na čtvrté osm, a vždy na další pole dvojnásobek. Šach s úsměvem poručil odměnu vyplatit, zvláště když Sessa chtěl zrnka jen z posledního, 64. pole. Když však počtáři vypočetli, kolik má být zrnek na 64. poli, šach málem omdlel. Mělo tam být téměř devět a čtvrt trilionu zrnek. To znamená, že zrnka ze 64. pole by se vešla do prostoru 322,8 trilionů mm krychlových. Byla by to nádoba o délce 46,115 km, šířce 7 km a výšce 1 km = 322,8 km krychlových. Toto množství by nepokryla veškerá světová výroba pšenice ani za 100 let." Tato bajka ilustruje tzv. matematickou úlohu "wheat and chessboard problem" a popisuje geometrickou posloupnost. Hravý krátkometrážní film Marka Vohryzky je založen na podobném matematickém úkolu a fyzickém fenoménu, který vyřešila americká školáčka Britney Gallivan (http://en.wikipedia.org/wiki/Britney_Gallivan + http://pomonahistorical.org/12times.htm), která dokázala nejen vypočítat vzorec pro skládání listu papíru, ale i prakticky složit kus toaletního papíru a posléze i tenkou zlatou fólii. Může být docela dobrá zábava, když se nejdříve přátelům položí otázka, kolikrát se dá složit obyčejný list papíru formátu A4 nadvakrát, a pak se jim nabídne praktické ověření jejich odhadu. Málokdo se strefí do správné odpovědi, že papír se dá přeložit maximálně 7 krát. Problém skládání-ohýbání tkví v nedostatku papíru na ohyb, protože papír je neroztažitelný. Zato elastická hmota se dá skládat bez problémů, jak třeba vědí výrobci listového těsta. To, že praktické vyřešení "paper folding theorem" je lákavé a zábavné, ukazuje i pokus studentů školy Sv, Marka v Southboroughu, ve státě Massachusetts, kteří složili zase toaletní papír 13 krát (video - http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2012/01/paper-folding-limits-pushed.html). ___ Film "Just Another Paper Story" je napůl přeložený příběh-list, který ilustruje, jak se virtualita odráží v realitě, s napůl přeloženým postskriptem, které ukazuje, jak se zdar nebo nezdar snah odráží na psychickém stavu člověka. K tomu bych přidala svoji jednoduchou poznámku - časem člověku dojde, že je marné se snažit změnit vesmírné zákony a mít z marnosti snah depresi, zbývá tedy naučit se ty zákony ohybat, obcházet anebo jednoduše je svědecky pozorovat a naplňovat. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jako obvykle o Vohryzkových filmů. Nadprůměrná kamera, silně nadprůměrný zvuk a hudba...a bezzubý scénář k tomu...i když, tady v tom případě to to poměrně zajímavé téma trochu zachránilo... ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Matematický úkol "paper folding theorem" neboli problém skládání papíru vyřešila v roce 2002 americká školačka Britney Gallivan. Zmínka o její osobě se pak objevila v seriálu Vražedná čísla (od r. 2005) v epizodě "Identity Crisis" a ve 3. díle soutěžního pořadu QI (od r. 2003). Ve 72. epizodě pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003), kdy se moderátorům podařilo složit papír velikosti fotbalového hříště, přesněji 51,8x61,7 metru, jedenáctkrát, se objevila jako konzultantka. (Aelita)

Reklama

Reklama