Reklama

Reklama

Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (2 351)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpočtový americký film v pravom eRkovom prevedení a navyše točený v reálnych lokáciách sa už prakticky vôbec nevidí, takže na Revenanta som bol veľmi zvedavý, pričom tentoraz ma lákal aj ten revolučný vizuál a síce sa z toho pre mňa nestane žiadny kult, ale aj tak som s výsledkom nadmieru spokojný. Hlavne prvá polovica mi prišla takmer bezchybná, dejovo je to mimoriadne dynamické, tu jedna vydarená sekvencia strieda druhú, poteší celé to naturalistické prevedenie a aj tie počiatočné útrapy, ktoré musí prekonať hlavný hrdina sú pre potreby filmu nadmieru atraktívne. Jedine ma veľmi mrzel ten osobný motív pomsty, ktorý vo mne nedokázal vzbudiť potrebné emócie, keďže aj to konanie záporáka mi prišlo v rámci situácie pochopiteľné a tá jedna situácia, pri ktorej sa zachoval najkrutejšie mi tu prišla len samoúčelne vložená na to, aby ho divák povinne nenávidel, čo mi vlastne potvrdil aj fakt, že v reále sa práve toto nestalo. A v druhej polovici sa to už trochu pokazí, film už až moc stojí na hlavnom hrdinovi, ktorý si ma ale zase tak moc nezískal a keďže mi nevyhovoval ani ten motív pomsty, nemal som dôvod sa tešiť na očakávané záverečné zúčtovanie. Ale predsa len si film stále zachováva výbornú dynamiku, pri ktorej som sa ani na okamih nedokázal nudiť a plno scén je stále zaujímavých, takže sa mi na to dobre pozeralo až do konca. Veľmi spokojný som aj po stránke akcie, ktorá je vynikajúco natočená a až na tie digitálne doplnky aj úplne realistická, že to skutočne pôsobí až tak naturalisticky, kedy cítiť všetku tu bolesť. A tak som si nadmieru užil nielen všetky tie prestrelky s indiánmi, ale aj poriadne intenzívny stret s medveďom a plno takých doplnkových scén, ako pád z útesu s koňom. Čo sa týka obsadenia, Leonardo DiCaprio to zvládol bezchybne a nepochybujem po tom, že to natáčanie bolo nielen pre neho veľmi náročné, ale mne sa tu moc nehodil, miesto neho by som uvítal radšej niekoho iného. Kľudne aj samotný Tom Hardy, ktorý tu stvárnil záporáka, bavil ma aj Domhnall Gleeson a vedľajšie postavy už nemohli byť podané lepšie, hlavne samotní indiáni. Réžii a technickej stránke sa tu nedá absolútne nič vytknúť, vynikajúca práca s kamerou, vďaka ktorej to pôsobí omnoho osobnejšie a intenzívnejšie, než obvykle, k tomu perfektná atmosféra, skvelé lokácie a ako doplnok aj taká artová vložka, ktorá ale mohla byť aj výraznejšia, priestor hlavne v druhej polovici pre ňu bol, ale sadlo mi aj toto prevedenie. Takže pri lepšom hlavnom hrdinovi, zvládnutejšom motíve pomsty a artovejšom prevedení by som nad plným hodnotením vôbec neváhal, ale aj tak Alejandro González Iñárritu odviedol prvotriednu prácu a vďaka nespočtu kladov si Revenanta určite ešte s radosťou pozriem. 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný zálesácky survival thriller. Tých malebných záberov na zamrznuté hory, lesy a prérie je možno priveľa, ale to je asi tak všetko, čo tomu vytknúť. Perfektný DiCaprio, ešte perfektnejší Hardy, famózna réžia, famózna kamera. Niekoľko scén brutálna intenzita (ešte viac než medveď asi záverečný súboj). Pre mňa viac než príbeh o ľudskej nezdolnosti je to asi presvedčivé zobrazenie sveta a času, keď ešte mala príroda nad človekom navrch, keď ešte musel o prežitie fakt bojovať. To, že o prežitie zjavne bojoval aj štáb, len znásobuje zážitok. Veľký dobrodružný film s mierne mystickým nádychom, do artu by som tomu nenadával. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Můj největší problém se Zmrtvýchvstáním spočívá v tom, že jakkoli se snaží působit vzdorovitě vůči očekáváním spojeným s vyprávěním amerického velkofilmu, nakonec stejně jeden každý načrtnutý motiv poslušně v závěrečném vyvrcholení zúročí a všechny kousky skládačky zaklapnou do uzavřeného tvaru. Už jen v tomto ohledu shledávám opakovaně zaznívající srovnání s Malickovými modernistickými díly poněkud neadekvátními. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý, ničím výjimečný film, který pro mne z nepochopitelných důvodů získal Oskara. Nic proti Leonardovi, ten si ho zasloužil. Ale tenhle film je zdlouhavá slátanina všeho možného i nemožného. Musím říct, že od konce bitvy na samém začátku filmu, která byla natočena naprosto unikátně, jsem již nezažil nic než nudu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že se DiCaprio k tomu Oscarovi pokusí dostřílet, kdežto on se spíše snažil k němu doplazit a dokodrcat. Alejandro González Iñárritu se asi co nevidět stane mým oblíbeným režisérem, protože i když jsem nebyl extra nadšený z jeho předchozího oscarového Birdmana, rozhodně se jednalo o osobitý film, navíc skvěle vyprávěný a bez viditelného střihu. Jeho nynější 150 minutový historický epos je na tom podobně. Samozřejmě není beze střihu, nicméně je správně naturalistický, hutný a syrový a hlavnímu hrdinovi rozhodně nedává nic zadarmo. Ačkoliv se ze značných nepříjemností ( a že ho potká snad každá, na kterou v Americe 19.století mohl člověk narazit od laviny po grizzlyho) vzpamatovává až překvapivě rychle, nic to neubírá na pocitu napětí, který je ze snímku cítit. První trailer považuji za ten nejlepší loňského roku a ačkoliv jsem viděl i druhý, byl jsem celkem překvapen, že si Revenant zachoval svá tajemství a já nic moc z příběhu nevěděl. Snad jenom, že si to na konci rozdají hlavní "hrdinové" spolu na férovku a bude to krvavé (což je, moje přísedící, slečna kolem 30, může dosvědčit :D). A teď k tomu, proč si nemyslím, že by měl můj zbožnovaný Leo za tohle získat oscara, ačkoliv za něj roky lobuji. Měl ho rozhodně získat loni za Vlka nebo předtím za Počátek nebo i Prokletý ostrov. Klidně i za ten Krvavý diamant bych mu ho dal..jenže si nemyslím, že je tato role o nějakém herectví, navíc hodného Oscara (když pominu fakt, že filmy jako 12 let v řetězech se dělají přesně na míru akademii a níčí to tím validitu sebe sama). Leo už si loni zkoušel, jak působit uvěřitelně po mozkové obrně, nyní si to hezky protáhl na půlku filmu a je sice hezké, že se naprosto podřídil roli, chodil v civilu jako vágus, spal ve vykuchaném koni nebo jedl syrové ryby. I Shia LaBeouf ale smrděl během natáčení Fury jako skunk a nikdo ho neopěvoval. Za survival 10/10, jenže oscara by měl dostat spíše Fassbender za Jobse, tedy silně dialogovou roli. Samozřejmě pokud ho náhodou uzme, tak se zlobit nebudu, ale budu to brát spíše jako za celoživotní přínos filmu než čistě za tuto roli...85% PS : Forrest Goodluck asi moc goodlucku ve filmu nepochytil.. PPS : Českej název se opravdu povedl..Zápletku ale prozrazuje i ten anglický, takže po třicetiminutách není žádné napětí, jelikož je jasné, že přežije i s pistolí u hlavy.. [13.1.2015_Předpremiéra_Cinestar Černý most] ()

Galerie (105)

Zajímavosti (62)

  • Leonardo DiCaprio (Hugh Glass) na počest tvůrců uvedl, že navzdory extrémnímu utrpení, kterým jeho postava ve filmu prochází, a fyzickým obtížím při natáčení v terénu, se během natáčení nikdy doopravdy nezranil. (Dr Lizal)
  • Leonardo DiCaprio (Hugh Glass) nosil rok a půl plnovous kvůli tomu, kdyby bylo potřeba přetočit některé scény. (Reesam)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Nový Predátor má název, už se natáčí

Nový Predátor má název, už se natáčí

28.07.2021

Loni na podzim přišlo oznámení, že se slavná značka Predátor dočká dalšího zářezu. K režii nového filmu nastoupil Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10), mimo to jsme ale nedostali žádné nápovědy k… (více)

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

30.08.2020

Herečka Elizabeth Debicki (Tenet, Krycí jméno U.N.C.L.E.) se upsala hlavní roli v nové špionážní minisérii ze druhé světové války Code Name Helene. Na produkci seriálu se bude podílet studio… (více)

Reklama

Reklama