Reklama

Reklama

Vězněm na čerstvém vzduchu

(TV film)
  • Nizozemsko Prison Island Bastoy
Nizozemsko, 2010, 55 min

Obsahy(1)

Na ostrově Bastoy, který leží v norském Oslofjordu, je vězení a v něm 115 trestanců, odsouzených většinou k dlouhodobým pobytům za mřížemi. Přesto bychom tam cely, kamery nebo ploty hledali marně, ostraha se ostrovem pohybuje dokonce beze zbraně. Vězni pracují v lese, na stavbách nebo u zvířat, ve volném čase se kochají krajinou či plavou v moři. Zdánlivá idyla v podobě volného režimu ale sebou nese i překvapivé komplikace. Řada vězňů, zvyklá na běžný život za mřížemi, kde je vše dané a rozplánované, se složitě vypořádává s možností svobodně se rozhodnout, zda se vydá na hodinovou nebo tříhodinovou procházku kolem ostrova, jak často zajde do posilovny nebo na karty, případně kdy se půjde osprchovat. Mít na vybranou tak může být i přítěží... Netradiční metodě převýchovy odsouzených nahrává podle tvůrců dokumentu průzkum, podle kterého se v západní Evropě v průměru 60 až 70 procent vězňů stane recidivisty, kteří se znovu vydají po šikmé ploše, zatímco u vězňů z Bastoy se to týká pouze třiceti procent. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

agassi68 

všechny recenze uživatele

No do kelu, idem niekoho zmlátiť do Nórska a čaká ma perfektná dovolenka grátis! Akurát tých týpkov by mohli niekam vysťahovať.. Zaujímavé, ale pridlhé. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Sice jsem nikdy neseděl, ale tohle je spíš jako dovolená a ne vězení. Takový model by u nás nefungoval, tam bych si snad i na tu dovolenku normálně zajel… A k samotnému dokumentu: Rozhovory s vězni jsou víceméně stejné a nikterak zásadní, nicméně stále zajímavý dokument a z těch pár minut pozornosti stojí. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Vězeňské zařízení zaměřeno na prevenci s lehkými kriminálníky. Ten s 15 letým synem, o kterého se nestaral byl až směšný narcis. Toho který zde byl za napadení drogového dealera, který prodal drogy jeho 15 letému synovi mi bylo líto, protože tresty za prodávání drog jsou v Norsku směšné. Škoda že nebylo ukázáno, jak pracují Norové s propuštěnými, pokud vůbec. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama