Reklama

Reklama

Budoucnost vody

(TV film)
  • Norsko The Future of Water
Norsko, 2007, 3x52 min

Obsahy(1)

Stabilita všech společenských formací od dávných civilizací Blízkého východu a Asie až po soudobé státy vždy závisela na dostatku vodních zdrojů. Voda ovlivní i budoucnost celého lidstva. V následujících desetiletích vodní díla obřích rozměrů radikálně změní tvář Země. Už dnes však dopady klimatických změn nutí lidskou společnost, aby si položila otázku: Žijeme ve věku sucha, anebo ve věku záplav? Na takové přívalové množství vody naše staré způsoby nestačí. Snahy o ovládnutí zásob vody a její energie se stanou jazýčkem na vahách mezi válkou a mírem a zásadním způsobem ovlivní vztahy mezi státy i světadíly. Co je, nebo bude příčinou válek? Měnící se charakter vodních srážek - boje o vodu, následně o produkci potravin. Je to problém ohrožující mír na celé naší planetě.

Jednotlivé díly: 1. Vládci vody
2. Nová nejistota
3. Věk vody (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Seriózne zamyslenie sa nad významom vody pre existenciu ľudstva na Zemi. Sme na tejto tekutine doslova a do písmena zavislí. Od nepamäti sa kvôli nej vedú vojny. Málo kto si to uvedomuje, ale práve voda sa môže stať príčinou globálneho svetového konfliktu. Kto bude mať prístup ku vodným zdrojom, ten bude disponovať veľkou mocou. Výborna nórska mini séria "Budúcnosť vody" ma prinútila sa zamyslieť nad cenou niečoho, čo pokladám za samozrejmé. H2O. *** ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na osud lidí a země s pohledu vody. Nejspíš nám nezbyde nic jinýho než si pořídit "žaberník" aby jsme mohli žít i pod vodou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Horské pouště jako Nepál nemám rád. Přelidněné nížiny Bangladéše také ne. Zaujala mě pasáž o této zemi, kde se říká, že tam má být v roce 2050 o sto miliónů lidí víc a budou decimovaní stoupající hladinou moře a záplavami z tajících ledovců v himalájských řekách Brahmaputra, Megana a Ganga. Ty už dnes způsobují erozi v celé oblasti. Během záplav dochází k zatopení čtvrtiny země. Během výjimečných záplav se pod vodou ocitne 70 procent země. Slaná voda prosákne a zničí spodní vodu. Obyvatelé se rozeběhnou do okolních zemí a budou nezaměstnaní. Pobavil mě k tomuto v Bangladéši známému faktu komentář člena vlády: "Alláh nás zachrání, tak to cítíme". Ve skutečnosti je zachrání mum Merkel, která bude potřebovat další pracovní sílu jako náhradu za vymřelé obyvatelstvo neschopné mít více jak jedno dítě na rodinu. Nedávno země Višegrádu Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko odmítli dodatek nového návrhu smlouvy o přijímání uprchlíků náhradou za neúspěšné povinné kóty, protože zde byla věta, že v případě velkých světových událostí budou uprchlíci do EU rozdělování povinnými kvótami. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama