Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeho jméno znamená: probuzený, osvícený.  Žil v Indii před dvěma tisíci pěti sty lety. Ozvěna jeho světa zaznívá dodnes. Buddha, indický mudrc, jehož příběh inspiroval jedno z největších náboženství, buddhizmus, čtvrté nejrozšířenější náboženství na světě. Byl princem, který opustil život rozkoše a vydal se hledat osvícení. V životě poznal nevázanost požitkářského života i přísnost odříkání. Ve středním věku se stranil obojího. Buddha řekl: "Objevil jsem novou cestu a není to ani cesta askeze, ani cesta smyslového požitkářství. Je to Střední cesta." Buddha tak odmítá obě krajnosti a hlásá, že všechno musí být vyvážené. Střední cesta, to je hledání rovnováhy mezi krajnostmi na té či oné straně. Buddhismus se stal na dlouhou dobu převládajícím učením v Indii a brzy zahájil svou expanzi do okolních zemí. Rozštěpil se na dva směry: hínajánu a mahájánu. Přívrženci první zmiňované, někdy též nazývané théraváda, považují Buddhu za geniálního učitele, který byl však pouze osvíceným člověkem a nikoli bohem. Naopak stoupenci mahájány povýšili Buddhu na nadlidskou kosmickou bytost. Tak se mahájána proměnila ve skutečné náboženství s církevní organizací, bohoslužbami a modlitbami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jako ta žába v suchém prameni... Baže! . . . Poněkud pomíjivě roztěkaný film, mantra nedobrá, špatné vibrace na cestě popkulturních strastí a zmatků mediálních bytí... Asi to bude tou dobou vzniku a zemí původu, d.m.s.n. °-/ . . . Óm mani päme hung... - - - P.S. Něco málo za základ: http://cs.wikipedia.org/wiki/Buddha - - - P.S. Možná jsem buddhista, ale tutlám to... ;-] - - - - - (Viděno v zářiové sobotní večery leta 2554 po Buddhovi /první část 10.9./ na >bezpodstatném prostoru< , hodnocení 2., komentář zde při repete jako druhý - 12.9.2011) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Obrazově strohý (částečně kreslený -> což je spíše naškodu), obsahově průměrný dokument. Jediné plus tohoto dokumentu jsou verše slov Buddhových, kterých je tam citováno skutečně hodně. 65% ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento pěkný dokument doporučuji do hodin zeměpisu nebo výchovy k občanství. Tvůrci se v něm zaměřili zejména na Buddhův život. ()

Reklama

Reklama