Reklama

Reklama

Horký kafe

  • USA Hot Coffee
všechny plakáty

Obsahy(1)

Uvidíte záznam událostí, které se přihodily Stelle Liebeck. Ta na sebe jednoho dne vylila kávu a podala žalobu na McDonald's. Snímek zkoumá, jak a proč její případ získal tolik pozornosti, kdo její snahy financoval a jak to celé skončilo. Seinfeld ji zesměšnil. Letterman ji zařadil do svého Top Ten. I po patnácti letech její příběh stále žije. Každý zná onen soudní případ, který zahrnuje kávu a McDonald's. Byl a je pravidelně citován jako příklad toho, jak občané využili právní systém Spojených států. Ovšem bylo to vážně tak? Tento film zkoumá, co se opravdu stalo Stelle Liebeck, ženě, která se polila kávou a následně zažalovala McDonald's. Nahlédneme také do dalších třech případů, ve kterých lidé volají po spravedlnosti. Nenechte si ujít fascinující vhled na změnu občanského soudnictví. (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jednostranost dokumentu je očividná, ale o ni naštěstí přiliš nejde - tento dokument HBO je spíš o významu amerického soudního systému a uvedení spousty věcí, na první pohled paradoxních, na pravou míru. Z pohledu Evropana přitom paradoxních dost přirozeně, ale to právě vychází ze zcela rozdílného systému soudů v USA , a de facto i systému zákonů jako takových. Pak už je věcí názoru každého, jestli mu připadá lepší socialismus a zestátněné vymáhání pravidel evropských vlád, a nebo soudní systém ve kterém se může (a měl by) silně angažovat každý občan - což pak nutně ústí i v podobné soudní pře. 7/10 ()

naigoto 

všechny recenze uživatele

Devětasedmdesátiletá Američanka si v roce 1992 vylila do klína horkou kávu a utrpěla tak popáleniny třetího stupně. Následně udělala jedinou logickou věc, kterou v USA udělat mohla - zažalovala řetězec McDonald's, u kterého si tuto kávu koupila chvíli před tím, než se incident odehrál. Dostala celkem 2.9 milionu dolarů. Dokument se staví na její stranu a na stranu všech, kterým bylo omezeno jejich právo na zažalování kohokoliv kdykoliv či jim byla snížena odměna "vyhraná" u soudu, jelikož právě kvůli takovýmhle případům diskutabilních žalob byla upravena legislativa mnoha amerických států. Stačí pár smutných pohledů nebohé stařenky či malá ukázka z každodenního zápasení v životě mentálně postiženého klučiny a soudní systém spočívající v získání co nejvíce popularity votes u poroty složené z obyčejných (čti blbých jak vypnutá žehlička) občanů opět ukazuje svou tvář. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Známy prípad súdenia McDonaldu kvôli príliš horúcej káve, tentoraz z pohľadu bežného konzumenta a nie korporácií. Osobne by som volila iný názov dokumentu, pretože mcdonaldom sa zaoberá iba okolo 20min a ostatok sú iné prípady nespravodlivosti v súdnom sektore a ako korporácie mávajú s občanmi aj sudcami. ()

Brenda.Ch 

všechny recenze uživatele

Je dobré vidět případy, které nám médiá podstrkují jako absurdity šílenců, z jiné strany, sledovat pozadí toho všeho a dozvědět se, co za tím stojí. Dobré. ()

Reklama

Reklama