Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (443)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicky zivotopisny film, ktoreho hlavnym problemom je, ze jeho hrdina je absolutne nezaujimavy. A to napriek tomu, ze ho hra exBatman, ktory sa snazi konecne ziskat Oscara. Bohuzial s takymito tuctovymi projektami sa mu to nepodari. Ovela zaujimavejsi ako cely jeho pribeh je niekolkominutova scena v ktorej mu bratia McDonaldovi opisuju ako prisli na pasovy spôsob vyroby hamburgerov. Jeho sukromie tu je uplne minimalizovane a v tych par scenach, ktore sa mu venuju, film pôsobi akokeby sa uplne zastavil. Uz v polovici filmu somm si nevedel predstavit o com to bude dalej. Nakoniec vysli na povrch nejake tahanice medzi nim a bratmi McDonaldovymi, ktore absolutne necakane (pokial ste este nevideli ziadny film) vyhral exBatman. Holt dalsi film, ktory ukazuje, ze jedna vec je prist s nejakym dobrym napadom a druha ovela dôlezitejsia vec je vediet to predat ludom. Takze film vôbec nefunguje po dramatickej stranke, ale da sa raz bez problemov prezit, pokial ho budete brat ako jednoduchy dokument v ktorom sa dozviete par veci zo zakulisia vzniku jedneho imperia s chutnym ale nezdravym zradlom. 5/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký konzument McDonaldu jsem si tuhle projekci nemohl nechat ujít (trošku vtipkuji, nejsem žádná chodící koule). Příběh vypráví o obchodníkovi, který prodává mixéry a shodou okolností se stane jeden z největších businessmanů minulého století. Celé je to odvyprávěno velmi solidně, dobová atmosféra dýchá na každém kroku a Keaton hraje svojí roli snad lépe, než originál. V celém příběhu jsem měl jeden problém a to se samotným hrdinou, který se v očích jeví jako docela nemorální člověk, jdoucí tvrdě za svým cílem a který se moc neohlíží kolem sebe. Celkové svého úspěch nedosahuje ani tak svojí pílí, ale spíše mu život přihrává do cesty správné lidi nebo na nich parazituje. Proto ve filmu není moc momentů, proč hrdinovi fandit v budování podnikání, ale naopak soucítí s lidmi kolem. Film od začátku do konce jede ve vlažném tempu, bez žádných zvratů nebo něčeho, co by vyvolalo nějaké emoce nebo rvalo koule. Prostě dobře odvyprávěný příběh, nic víc, nic míň.......6/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že pokud by se nejednalo o hamburgerový kolos, film by nejspíš ani nezvnikl a také se dá souhlasit s tím, že z příběhového hlediska se vlastně jedná o rutinu, kdy bezskrupulózní podnikatel vyjebe se svými obchodními partnery. A faktem je i to, že zpracování je trochu suchopárné a chybí mu víc vypjatých scén. Nicméně tohle všechno je upozaděno naprosto suverénním výkonem Michaela Keatona, který všechny nedostatky v pohodě vyrovnával a předvedl jednu z těch vzácných kreací, kdy herec svůj předobraz nehraje, ale kdy se jím stane. S lepší režií to mohla být pecka, ale člověk se halt někdy musí spokojit s tím, co má. 75% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama