Reklama

Reklama

Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana

(festivalový název)
  • Velká Británie A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou a spoluautorem tohoto animovaného filmu je Graham Chapman, kterého si všichni pravděpodobně vybaví jako „toho z Monty Pythona, co už umřel“. Autobiografie jednoho lháře zachycuje Chapmanův životní příběh. Narodil se, přestěhoval se do Cambridge a potkal Johna Cleese. Kouřil dýmku, stal se lékařem, stal se Monty Pythonem, rozhodl se, že je gay (pro upřesnění, průzkum, který sám se sebou provedl, dopadl 70:30), hodně pil, pak přestal pít, natočil pár filmů, užil si nějaký ten sex (vlastně docela hodně) a přestěhoval se do Los Angeles. Nakonec byl mimozemšťany vymrštěn do vesmíru (ale možná se to stalo ve filmu).
Přestože Chapman sobecky zaklepal bačkorama v roce 1989, dal si před smrtí tu práci, aby se nahrál při čtení své vlastní knihy.
Neuvěřitelné? Ano. Surrealistické? Určitě! Pravdivé? Kdo ví...? (Anifilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Vynikající kousky jsou proloženy těmi podařenými, jeden či dva jsou vyvedené méně, ale tak či tak je to chytré, vtipné a kdyby nic jiného tak zajímavé pro kohokoliv, koho baví formy animovaného filmu. Faktem je, že Chapman byla jedna výjimečná, vynikající a mimořádně chytrá buzna - ovšem ne stereotypně umečená buzna, ale chlapská buzna s fajfkou - která vedla tuze zajímavý život. Takže tak. Nečekejte Pythony a nebudete zklamáni. A to 3D sice možná bylo zbytečné, ale tu a tam je využito pěkně. 80% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Surrealistická animace celého filmu dodává Grahamovu "životopisu" tu pravou jiskru. Co scéna to jiná animační metoda, je fakt, že ne každá je povedená. Jedinou věc bych vytkla, a to že se do filmu nevlezly všechny Grahamovy skvělé historky z knihy...Ale jinak nejoriginálnější životopis, co jsem kdy viděla. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Montypythonovské, trochu bláznivé, trochu nesmyslné, hodně nekorektní a trochu jako z jiného světa. Příběh začíná vyprávět sám Chapman, když má na jevišti „okno“ v roli Oscara Wilda. Kdo by ale čekal melodrama o útrapách herce narozeného za války s odlišnou sexuální orientací a řešícího problémy s alkoholem, jakou by asi natočili v Hollywoodu, šeredně by se spletl. Tohle je surreálné vyprávění, kde se sice občas ztratíme, ale spousta scének rozhodně pobaví, například Sigmund Freud a jeho výklad o posedlosti navigačními systémy. A rozhodně je zajímavá forma - vystřídá se celkem 17 různých druhů animace. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

One man show dávno mrtvého, zesnulého, definitivně skonalého expythona Chapmana, který v animované podobě neopustí plátno / obrazovku po celou stopáž. Jeho hlas odvypráví každou scénu, kolikrát i za přítomné vedlejší postavy, stylizované figurky nahrávající na smeče. Základem k tomu byla audionahrávka původní biografie, kterou Chapman načetl tři roky před smrtí, a kterou si zdařile před mikrofonem "odehrál". Nevědět o jeho exnutí, pravděpodobně bych ani nezaregistroval, že nevznikla přímo pro účely filmu. Zbytek pythonů, plus milá camea jako Carol Cleveland nebo Stephen Fry si střihla vícero rolí. Těžko také ukecávat třeba Cleese, aby ve studiu namluvil sebe, když ve filmu samotném má jako Cleese možná tři věty. Čtenáři knihy to museli vědět předem, já jako jeden z mnoha, který ji nesehnal (ale stále sháním) byl ale překvapen tím, že se vlastně o žádnou biografii nejedná a reálné postavy a (asi i) události slouží k vytváření situací, které by ideálně mohly sloužit jako vtipné historky do besed typu Monty Python Live at the Hollywood Bowl. Naštěstí skutečně vtipné jsou a šílená animovaná forma jim neubírá. Ostatně epizodičnost nijak nezastírá a s každou novou historkou se i radikálně mění její podoba. Od ošklivé počítačové animace se přeskakuje i do úseků, které vypadají jak francouzské animované arty a s chutí bych si nějaký ten růžový gay obraz Chapmana a Cleese jedoucích na kole pověsil na zeď. Film nakonec naplňuje představu "python vypráví svůj životopis", je to bláznivé, je to stylizované, nebojí se to věcí, na které člověk nemůže být hrdý, v případě Chapmana je to opravdu hodně gay (včetně songu "Sit on my face" v podobě megalomanského tanečního čísla ze Smyslu života) a je to vtipné. Ucelené výtvarná forma, ve snovém světě z rukou Terry Gilliama, by tomu možná i přidala na celkovém vyznění ne-právě-ideálního života titulní postavy, jako celek je to ale pořád fajn. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Graham Chapman by měl radost. Jeho autobiografie vypadá ve filmu takřka stejně kouzelně praštěně jako na papíře, je stejně vylhaně neuvěřitelná a chvílemi i "zvážní" (alkoholismus), dvojsmysly jsou ještě dvojsmyslnější (scéna s Bigglesem vede) a třeba takové teplé muzikálové číslo, v jaké se proměnila píseň Sit on my face, to se musí opravdu vidět. Velký plus je samozřejmě dabing, o který se kromě 24 let mrtvého autora postarali také zbylí Pythoni plus pár hostů (účast Cameron Diaz v roli Sigmunda Freuda jenom podtrhuje, jak bláznivá podívaná to je), a pochvalu si zaslouží i autoři všech animovaných částí - každá je jedinečná. Škoda, že nějakou čtvrthodinu před koncem není Autobiografie příliš zajímavá ani vtipná, to když se octneme na večírku, z něhož Chapman prchá ukrytý za vystřiženým inspektorem Clouseau, naštěstí následující vesmírné setkání s Oscarem Wildem vše napraví. Čtyři a půl.__P.S. Viděno na YouTube, tuzemským ignorantským distributorům naschvál: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bOnN3iGnkWo ()

Galerie (10)

Související novinky

ANIFILM 2013

ANIFILM 2013

22.04.2013

Od 3. do 8. května bude patřit Třeboň světu animovaného filmu! 4. ročník ANIFILMU nabídne přes 200 snímků, řadu přednášek, workshopů i pestrý doprovodný program (včetně výstav a koncertů). V… (více)

Reklama

Reklama