Reklama

Reklama

You're Next

  • Velká Británie You're Next
Trailer 2

Manželé Davisonovi se rozhodnou sezvat své potomstvo a uspořádat oslavu k příležitosti 35. výročí sňatku. Idyla je ovšem narušena skupinou ozbrojených maskovaných vetřelců s touhou každého v rodinném sídle zavraždit. (Abes)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (356)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý hororový film. Ty dlouhé měsíce, které uplynuly mezi světovou premiérou na torontském festivalu (podzim 2011), na němž You're Next získalo status budoucí "klasiky", a momentem, kdy se film dostal i k českým divákům, však očekávání vyšponovaly do takových výšin, že se nemůžu ubránit mírnému zklamání. Kdyby ten film přišel úplně odnikud, tak bych byl naprosto spokojenej. Svižná, výborně natočená, zábavná vyvražďovačka se sympatickou hlavní postavou. Jenže ten hype je svině. Home invasion je jeden z mých oblíbených subžánrů, na kterém mám rád právě ten průnik zla do obývacích pokojů, do oázy domácí pohody a bezpečí, čímž postavy ztrácejí jakékoli jistoty, stávají se bezmocnými a vydanými na milost či nemilost nebezpečným vetřelcům. To tady sice chvíli platí také, ale film má i několik zádrhelů. Zaprvé podle mě zcela nevyužil potenciálu maskovaných zabijáků - Lamb, Tiger a Fox se mohli stát do jisté míry ikonickými hororovými postavami. Jenže žádná větší interakce mezi nimi a kladnými hrdiny neprobíhají, film kolem nich žádnou výraznější auru nebuduje. Zadruhé se film postupně překlápí spíše do subžánru slasher, v němž už ten psychický nátlak na postavy absentuje úplně. V tu chvíli se You're Next stává zábavnou a poměrně krvavou jízdou, ale hlubší účinek už na mou osobu nemá. No a zatřetí až překvapivě nevyrovnané herecké výkony, kdy především v závěrečné třetině už jsem měl místy problém postavám uvěřit to, co právě říkají či činí. V tomto negativním ohledu bohužel zcela vede závěrečný důležitý rozhovor, který dosavadní pozitivní dojem z dobrého filmu trochu kazí. Takže celkově mírné rozpaky neskrývám. Čekal jsem nejlepší home invasion široko daleko, což se tak úplně nestalo. Ale zábavné, řemeslně perfektně zvládnuté hororové pokoukání, u nějž se nebudu bránit dalším projekcím, to je. 8/10 ()

larelay 

všechny recenze uživatele

no co vam poviem. film ma dve casti. prva, kym sa vsetko rozbehne, je psychologicky a psychicky teror, kedy neviete, z ktoreho kuta na vas vyskoci nejake milucke zvieratko a druhu cast, kedy zacina to prave rosambo a z jednej ucastnicky zajazdu sa stava novodoba drsna Xena. a este aj ofinku ma. Paradna zalezitost. Asi trikrat som si na stolicke poskocila a moje srdce tiez. Takmer az do infarktoveho stavu. Well done. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

V domě s (Leo) Beránkem. Brutalitu Wingardova home invasion divák pravděpodobně ustojí, horší to bude mít s naivně amatérským chováním postav, vyhráno bude mít jedině, když objeví ironický odkaz tvůrců. Tedy hledej, šmudlo! Film je rozdělen do tří fází. V první se seznamujeme s početným potomstvem zámožných rodičů a jejich píchačkami a píchači, o jejichž domě se nedá prohlásit, že by byl přímo reprezentativní. Druhá fáze obsahuje konfrontaci s útočníky, pozabíjení čelních představitelů rodiny, výhodou je, že divák nezná přesný počet agresorů, dobereme se i zjištění, že v domě nejsou střelné zbraně, ostatně i násilníci užívají jen kuše a mačety, a mobilní telefony mohou lézt akorát tak na nervy, případně být na okrasu, ale rozhodně se s nimi nedá přivolat pomoc zvenčí. Ve třetí fázi se dobereme pointy, kdo kope s útočníky a zůstává s nimi na hrotu. A i tomu nejblbějšímu divákovi dojde, že žádný drsný film se neobejde bez statečné, nebojácné a šikovné dívky Mekgajverky. Finální střet, pár překvapení a opona padá. Na filmu zamrzí, že vedle toho, že není moc extra zručně natočený, je mnohdy i nechtěně směšný. Tohle negativum se až do konce filmu neodbourá. Od poloviny už postavy nepůsobí tak divně nablble, nepříznivý dojem téměř opadne, ale opětně se připomene v sekvencích, kdy se postavy při umírání tváří tak legračně, že jen těžko se dá zadržet smích. Moc k nim ani nelze přilnout. Veteránka Barbara Crampton leze na nervy v každém filmu, ve kterém se tahle rezeda zjeví. Její daleko mladší kolegyně vzbudí větší rozruch a tlak na péru, jmenovitě Britka Wendy Glenn, Amy Seimetz a hlavní hrdinka Sharni Vinson. Mužské party celkem obstojné, zajímavě obsazený známý hororový režisér Ti West se ke vší smůle zdrží jen pár minut, než to koupí šípem do čela. Film střídá zajímavé, občas i inovativní sekvence v rámci žánru, současně je však zahlcen nepříjemným amatérským přístupem, který dojem kazí, a neústrojnými zpomalenými záběry, které měly podtrhnout stěžejní ráz scény, což ani trochu nefungovalo. S brutalitou se nešetří, není úplně top kvalitní, ale v rámci možností úplně trapná nebyla. Adam Wingard se během filmu postupně režijně zlepšoval a s divákem měl záludný plán. Ve filmu ukryl řadu ironizujících odkazů, které ne každý odhalí, ale jeho režijní vyznění nebylo natolik silné a zdatné, aby divák tak úplně pochopil, co po něm režisér žádá a jaký byl jeho záměr. Divák až v závěru pochopí, že si z něj režisér zřejmě rád utahoval. No jo, jenže během filmu to však nejednou vypadalo, že amatérství a rozpačitost má navrch. Rozporuplný snímek. 60% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Slasher podle mého gusta. Začátek je sice malinko pomalejší, většina postav strašně nevýrazná a ani příběh není dvakrát originální a nedokáže některé své složky náležitě využít (masky zvířat). Po režijní stránce je to ale opravdu výtečná práce a další pěkné hraní se žánrem, které šlape jako hodinky. Obzvláště v poslední půl hodince, kdy se hlavní hrdinka (mimochodem strašně boží) rozhodne skoncovat s těmi parchanty tím nejbrutálnějším způsobem, jsem doslova chrochtal blahem. Tam se tvůrci opravdu vyřádili a nechybí ani celkem sympatický černý humor. Jedna z nejlepších vyvražďovaček posledních let. 70% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Možná, že na horor a všechny jeho subžánry nahlížím při hodnocení o dost přísněji než třeba na komedie (i vzhledem k tomu, že hororová špička je tak úzká a nedostižná), ale to, co zde vidím, je každopádně výstavný scénáristický průšvih. Horory z kategorie Home invasion jsou sice vždy v podstatě o tom samém, ale jak loňská Očista rozvířila tyto žánrové vody neotřelým nápadem a poměrně kreativním zpracováním, tak na You´re Next nelze najít nic, co by stálo za řeč a vyzdvihlo příběh nad úroveň jateční pubertální kraviny. Všechna "šokující" úmrtí už jsme viděli někde jinde, atmosféru má lepší každý druhý found footage a zápletka s dědictvím mi nepřišla vůbec věrohodná. Jediné, co opravdu oceňuji, je rázná hlavní hrdinka, která se konečně chovala tak, jak se na danou situaci sluší.. 40% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (8)

  • Scenárista filmu Simon Barrett stvárnil vraha s maskou tigra. (ČSFD)
  • Masky v tomto filmu později inspirovaly masky ve hře „Hotline MIami“. (Polgedney)
  • Režisér Ti West ztvárnil roli Tariqa, prvního zavražděného. (Kejf.)

Související novinky

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Reklama

Reklama