Reklama

Reklama

I hory mohou odejít

  • Čína Shan he gu ren (více)
Trailer 4

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek I hory mohou odejít je intimní drama a zároveň epos pokrývající několik dekád. Příběh přeskakuje z nedávné minulosti přes přítomnost až do spekulativní blízké budoucnosti. Hluboce dojemná studie o tom, jak čínský hospodářský rozmach - a s ním spojený nástup materialistické kultury - ovlivnily rodinná pouta, tradici i lásku. Film začíná rokem 1999 za zvuků písně "Go West" skupiny Pet Shop Boys. A právě k Západu hledí i maloměstská učitelka tance Shen Tao, když se provdá za úlisného podnikatele Zhanga a brzy mu porodí syna, jehož Zhang pokřtí jménem Dollar. Propast mezi původem rodiny a jejich novým stylem bohatého západního života se ještě víc prohloubí, když se děj přehoupne do roku 2014 a nakonec i do roku 2025, kdy Dollar žije v Austrálii a snaží se znovu naučit mateřský jazyk, který zapomněl. Pomáhá mu v tom pohledná starší univerzitní profesorka Mia, která ztělesňuje kulturu, život i lásku, jež Dollar nikdy doopravdy nepoznal. (Cinemax)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (4)

Neemaj 

všechny recenze uživatele

S nadšením mohu konstatovat, že má volnomyšlenkářská čest u tohoto čínského Dallasu, jak jsem se rozhodl tento film nazývat, neutrpěla, neboť jsem prozřetelně, a také znaven ubíjející atmosférou letošního festivalu, odešel predčasně, asi ve 2/3 filmu. Naštěstí, jak jsem se nedávno doslechl, se tento film do českých kin nedostane, a tak se zřejmě nebude konat další den lumíků! ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

První dvě části jsou takřka famózní, třetí část to zabíjí. Zhangke bohužel poslední dobou tíhne k didakticismu a tezovitosti, což tady dlouho kompenzuje jemně odstíněné herectví, skvělá kamera i střih nebo práce s různými formáty obrazu, ale pak už mizí i tohle. Hraje roli i to, že angličtina čínským hercům nejde do úst, což se dá vykládat i jako záměr, ale podle mě to nefunguje. Zatím asi nejvíc rozporuplný film 50. MFFKV. ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama