Reklama

Reklama

Pitié in Kinshasa

(TV film)
  • USA Passion – Last Stop Kinshasa
všechny plakáty
? %
Dokumentární / Hudební
Francie, 2010, 90 min

Obsahy(1)

Umělecký dokument Passion – Last Stop Kinshasa sleduje derniéru slavné inscenace Pitié, která se odehrála v „pekle světa“, konžské Kinshase. Film režisérky Brigitte Kramer vypovídá především o humanitě, kterou v sobě nese nejen prezentované jevištní dílo, ale hlavně osudy jednotlivých protagonistů.

Se svým kusem „pitié!” cestoval belgický taneční soubor Les Ballets C de la B téměř rok po Evropě. Poté byli pozváni do Tokia, derniéra se měla odehrát v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo. „pitié!” je taneční představení, ale rozhodně ne jen to, jde především o radikální aktualizaci Matoušových pašijí J. S. Bacha. Choreograf Alain Platel spolu s hudebním skladatelem Fabriziem Cassolem aktualizovali nejen téma, ale i hudbu. Po více než stovce repríz se „pitié!“ dostává na pódium v Kinshase – ve městě, kde kombinace Bachovy sakrální hudby a současného tance působí značně neotřele. Po letech válek a politické nestability touží Kongo po kulturní výměně a umělecké inspiraci.

Passion – Last Stop Kinshasa je dokumentární snímek o dechberoucím kuse, ale také o rekacích, které v Kongu vyvolal. Film osvětluje kombinaci radikálního tance a současné hudby, zároveň je ale manifestem za lásku a toleranci ve světě. (Festival tanečních filmů)

(více)

Reklama

Reklama