Reklama

Reklama

Jiří Suchý...v takový krásný společnosti

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jiří Suchý pochází z Plzně. Po několika letech života v Klatovech se rodina přestěhovala do Prahy. Jiří Suchý vystudoval střední školu a poté pracoval jako reklamní grafik. Zároveň se věnoval divadlu a hudbě. Psal písňové texty a hrál na kotrabas.
V pražské Redutě začala spolupráce Jiřího Suchého s Jiřím Šlitrem a Miroslavem Horníčkem, později i s Ivanem Vyskočilem. V roce 1958 založili spolu Divadlo Na Zábradlí, jež otevřeli hrou Kdyby tisíc klarinetů, později zfilmovanou. Brzy po vzniku Divadla Na zábradlí vytvořil Jiří Suchý spolu s Jiřím Šlitrem a Františkem Havlíkem divadlo SEMAFOR (SEdm MAlých FORem), kde v roce 1966 vznikl i Jonáš klub jako středisko nekonformního kulturního života. Po smrti Jiřího Šlitra a díky nepříznivým politickým poměrům byly Suchého tvůrčí možnosti značně omezeny. Spolupráce s F. Havlíkem však pokračovala dál a na jevišti se jeho partnery stali např. Josef Dvořák a zejména zpěvačka a herečka Jitka Molavcová.
Po listopadu 1989 se Jiří Suchý stal opět ředitelem Semaforu, založil vydavatelství Klokočí a filmovou společnost Perplex. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Do výčtu nejleších, nejpoetičtějších "písňáků" bych přidal i pana Grossmanna.. Tento dokument se povedl snad právě a jenom díky velké osobnosti naší vlasti, o které je. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Václav Havel označuje Suchého a Kryla za nejlepší autory písňových textů. Naprostý souhlas, ale chybí mi ještě zmínka o Voskovci a Werichovi, jejichž vliv na českou písňovou tvorbu 20.století je naprosto zásadní. Jinak, dokument podaný formou letmého vzpomínání mi příliš neseděl, osobnosti takového formátu by slušelo něco mnohem pronikavějšího, včetně hlasů literárních teoretiků nebo filmových (a hudebních) kritiků. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Paráda...pan Suchý našel odvahu promluvit o smrti blízkých a ve filmu se naprosto vyjímečně objevuje i jeho syn... ()

Reklama

Reklama