Reklama

Reklama

Tajemství pyramid

  • Francie La Révélation des pyramides (více)
Francie, 2011, 106 min

Režie:

Patrice Pooyard

Scénář:

Patrice Pooyard

Hrají:

Brian Cox (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Poutavý dokumentární film podrobně zkoumá jeden ze sedmi divů světa - Velké Pyramidy v Egyptě. Tajemství, které tyto epické stavby obklopuje už po staletí, je zdrojem různých teorií, od vědeckých až po skutečně bizarní. Nicméně podrobný výzkum, který trval více než 37 let, v oblastech jako je Čína, Peru, Mexiko nebo Egypt, pomohl jednomu vědci pochopit a poté odhalit, co se skrývá za jednou z největších archeologických záhad všech dob. Jde o poselství klíčového významu pro lidstvo napříč časem a prostorem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Další z řady spiklenecko-scifi-jsmeovládanízkosmu dokumentů, kde má 100% zastoupení vše, co je pro běžného člověka kontroverzní (Egypt byl říší mimozemšťanů, tečka) a racionální názory zde nejsou vítané (když už je nějaký připuštěn, okamžitě je zesměšněn). Takhle si já nepředstavuju kvalitní dokument. Jasně, taky si nemyslím, že pár křováků s hadrem kolem ptáka, postavilo největší pyramidu na světě za dvacet let pomocí kulatého šutru a majzlíku, ale aby se na základě Velké pyramidy v Gíze nejdříve vytvořila teorie jedné velké linie staveb podél planety, která vytyčuje nový rovník, aby si lidé mohli vypočítat nový severní pól, na kterém se nachází magnetický pól, který nás pravděpodobně bude stát život, protože zmizí a zabije nás sluneční žár, to si už tak nějak nacpat do huby nenechám. Problém těchto dokumentů všeobecně, je jejich nenasytnost. Pokud by se tvůrci drželi čistě Velké pyramidy její matematické propracovanosti, tak bych byl spokojen, ale aby hledali souvislosti se stavbami, které od sebe dělí i tisíce let a představili to jako "primitivní" návod mimozemšťanů pro běžného člověka, to už je prostě přes rámec. 65% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Z duše nesnáším, když se mi někdo snaží vsugerovat svojí a jen svojí pravdu. Ani nevrzne okem, ať nepochybuji. Tenhle dokument patří mezi ne, každopádně jeden z těch, který stojí na docela "pevných" základech. I když sem slyšel milion krát jednu a tu samú větu a dané fakty se snaží místy člověka snad i naučit… zajímavý dokument, taky pohled na věc + různě argumentace dvou stran, které sou striktně proti sobě. Je pravda, že i kdybych zkoumal ranní stolici, přijdu na to, že sem umělec. 5-6/10 ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

A já myslela, že v pořadech o starém Egyptě už mě nic nepřekvapí, a ejhle – zjistila jsem, že pyramidy jsou osmiboké, že Egypťani patrně znali zlatý řez, že je empiricky dokázáno, že pyramidy nemohly být postaveny tak rychle, jak odborníci tvrdí. Argumentace působí logicky - asi pro všechny, kromě egyptologů – a to nejsem žádný fanda Dänikena! Nebýt toho, že tvůrci z tezí, ke kterým dospěli a na jejichž základě vybudovali fascinující hypotézu, udělali nevyvratitelný fakt, byla bych spokojená na 100%. Ve výsledku si totiž začali sami protiřečit – jestliže někdo úvodem prohlásí, že o předmětné době nevíme v podstatě nic, protože písemné záznamy jsou velmi kusé, a vzápětí suše oznámí, že na této planetě tutově žila civilizace, po níž dnes nezůstaly žádné stopy, a ještě i tvrdí, že ví, co nám tato civilizace chtěla říci, tak si říkám, jestli by nebylo dobré udělat finální revizi dříve, než něco takového vypustí do světa. Ale dobrý, byla to skvělá jízda, takže je to stejně šumák. Beru to jako jednu z možností a hlavní je přece hodnotit zpracování, ne rozhodovat, jestli autor má nebo nemá pravdu... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument v němž mě nejvíce zaujal konec, jak vše krásně do sebe zapadá. Pás kolem zeměkoule, v němž jsou všechna známá propojená místa ověřená pomocí gps a následná shoda trojúhelníku mezi Gizou a Nascou, stejné vzdálenosti mezi místy apod. Určitě stojí za shlédnutí. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Provokativní teze v akčním hávu s chytlavou hudbou. Těžko se zůstává na skeptických pozicích. Evidentně tady něco nehraje. 79%. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné. Není to žádný velký dokument, který by dával hodnotné informace či snad odpovědi na položené otázky, ale proč se občas nezasnít a neposlechnout si i takové krásně propojené (nekritické) fabulace. Ostatně první půlka je až na několik detailů, u kterých se jde jen zasmát, vcelku zajímavá... tedy okolnosti výstavby velké pyramidy a rozebírání její konstrukce, srovnávání s dalšími podobnými stavbami a názory inženýrů a dalších vědců mimo egyptology. Druhá půlka je ale docela tristní. Předložení neargumentované teorie o vzniku velké pyramidy (vycházející pouze z jejích rozměrů a vzdáleností několika staveb na Zemi) je poněkud směšné a abych řekl pravdu, i když jsem tomuto filmu moc velký význam nepřikládal, toto zničilo i mé zaujetí z jinak poutavého zpracování. Jak se zdá, tak nezpochybnitelnou pravdou je (přestože před vyslovením jsme upozorněni na to, že jde o spekulace, závěry jsou jasně řečeny), že velká pyramida a další stavby po celém světě byly postaveny nikoli mimozemšťany, žádný strach, ale velkou vyspělou civilizací, která tu byla před námi a před svým zánikem nás upozornila na cyklické nebezpečí, které se k nám pomalu blíží. Můžeme se zachránit, pokud se nám podaří toto poselství správně rozluštit (nepřipomíná to trochu Pátý element? Ten mě ale bavil víc). Ale upřímně, není to krásná představa, že pro nás tohle naši předci udělali? ()

Josit 

všechny recenze uživatele

Zbytočné opakovanie nie len záberov ale aj stále dookola tú istú informáciu ako na základnej škole, každopádne celkom vydarený dokument, pre nezainteresovaných isto. Pre tých čo chcú viac, samozrejme seriál Ancient Aliens. ()

Pesosek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument jež vyvrací zažité pravdy o stavbě Velkých pyramid v Gíze. Výborná první půle, v druhé půli dokument ztrácí na dynamičnosti a snaží se nám naopak vnutit svoji teorii o stavbě pyramid. ()

Flamik 

všechny recenze uživatele

Jako todle téma chytne každýho kdo ještě nemá v malíčku srovnaný dění o světě a hledá vlastně vůbec nějaký smysl života. Zde jsou odpovědi na hodně otázek který si pokládá snad každý, ale bohužel jsou vykládány stylem: tak to je, my máme pravdu - ty poslouchej. ()

John Dunbar 

všechny recenze uživatele

Nechtěná a utajovaná pravda pomalu vyvěrá na povrch. Přizvaní zastánci tradičních "egyptologických" názorů zde vypadali jako neschopní šaškové. Tento celovečerní filmový dokument navíc popohání kupředu parádní hudební doprovod. Doporučuji pro spestření nedělního odpoledne ke kávě. K "Oku boha Hora" sice ještě něco chybělo, nicméně 5*. ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Alternativní, ale v atraktivní hávu, s příjemným českým dabingem. Zpracování se mi líbilo, stejně jako předkládané důkazy. Spoustu věcí, co zde padlo, jsem ještě jinde neslyšel, takže fajn a zajímavé. Když se člověk těmi staršími civilizacemi trošku zabývá, skutečně mu dojde, že oficiální verze předkládané v učebnicích mají děsně moc trhlin. Takže to byla nejspíš opravdu jinak. Myšlenka, že na Zemi existovala vyspělá (klidně lidská) civilizace před námi, po níž prakticky nic nezbylo, samo sebou není nová, ale mě se líbí. Jednu hvězdu ubírám jen za samotný závěr a fantaskní dedukce, že nás chtěla tato civilizace před něčím varovat. Dnešního člověka hnedle napadne nějaká katastrofa globálního měřítka, protože to zní atraktivně tajulpně. Pokud tam bylo sdělení, což je jako varinta klidně možné, pak mělo patrně jiný účel. Žijeme v nejmaterialističtější době lidstva. Sympatičtější mi připadá varianta, že tato civilizace měla zcela jiné hodnoty než jsou ty dnešní. Duchovnější. A od toho se odvíjelo i jejich chápání světa, člověka a vesmíru. Jinak fajn a doporučuji :) ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument. Máme se hodně co učit od starých civilizacích. A ne ty kraviny co nás učí v dějepisu. Ale stejně si myslím že jím pomáhali mimozemšťani. Aspoň trochu.:-) ()

Yeah(c) 

všechny recenze uživatele

Jednou je to náhoda, dvakrát to může být shoda okolností, po třetí je to záměr. Něco tady smrdí, to každopádně, na druhou stranu je skutečně pravda že s dostatkem času najdete rychlost světla a další veličiny i v rozměru libovolného kartáčku na zuby, jak zde bylo řečeno. Nakonec ty nejjednodušší vysvětlení bývají ta správná. ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Ani ryba ani rak. Poutavě zpracované, pěkný visuální doprovod k mluvenému slovu, dobré myšlenky a vůbec námět. Jenže chybí zde to důležité co od dokumentárních filmů člověk očekává a to je objektivita či jakási neutralita k danému tématu. Autoři se nám neustále snaží něco podsunout a to je špatně. Nicméně věřím že pro mnoho lidí byl tento "dokument" něčím neočekávaně fantastickým. Třeba tak jako když Vám Váš známý nabízí účast v pyramidové hře a neustále opakuje jistojistou výhodnost investice. :-) ()

CreepyJoe 

všechny recenze uživatele

Za mě jednoznačně velmi kvalitní dokument. Velice mě pobavili zdejší primitivní kritici, kteří nejsou schopni jediné argumentace a vyvrátit publiku představená fakta. Asi nejspíš věří, že původní smysl pyramid byli hrobky. Do konflitku se čím dál tím častěji dostávají Archelogové vs inženýři a geologové na druhé straně, proto skutečně spousta věcí nehraje(například pod Sfingou objevená čtvercová komnata, o které se dodnes kolovali jen legendy, dnes se o její existenci ví.) Pravý a prvotní účel pyramid, rozhodně nebyli hrobky, první pyramidy, vůbec ty nejstarší jsou stavěny jinou technologií(a lépe zachovalé) než pozdější pyramidy, kdy už se zapomněl jejich účel a smysl. Pokud dnes skutečně existuje ještě nějaký pologramotný jedinec, který si skutečně myslí, že pyramidy měli být stavěny jako hrobky pro faraóny, doporučuji se začít zabývat tématem ze všech směrů a rozhodně nespoléhat na ten nejslabší článek celého příběhu a to na humanitně vzdělané odborníky v oboru egyptologie. Inženýři, geologové, fyzici a astronomové mají svojí verzi a tu svět ignoruje. ()

Reklama

Reklama