Reklama

Reklama

Bahno z Mississippi

Trailer

VOD (1)

Dobrodružné drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi objeví muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho pomstychtiví nájemní vrazi. Na ostrově se má setkat se svou životní láskou Juniper, se kterou plánuje ujít. Pochybující, ale i fascinováni Ellis s Neckboneom mu přislíbí pomoc. Netrvá však dlouho a Mudovy představy se stanou skutečností. Chlapci v malém městě objeví nejen krásné děvče, ale i hordu zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (349)

Matty 

všechny recenze uživatele

Voda je mokrá, nebe je modrý, ženský mají tajemství, chlapi jsou pod tlakem a dobro je relativní. Koho to sere? Přírodu určitě ne. Působivost Nicholsovo převyprávění dobrodružství Huckleberryho Finna a Toma Sawyera tkví paradoxně v tom, jak málo se Mud od těchhle klasických děl liší. V (lehko dostupném) jádru jde o prostý, nezáludně přímočarý příběh s postavami, které mají spoustu času na povídání. Moderní kinematografie nás ale učí hledat za takto staromódní uživatelskou přístupností nějakou zradu. Tím, že se nás zradit nesnaží, je film magický. Představte si příběh z ranku těch, které budou otcové jednou vyprávět svým synům jako největší klukovské dobrodružství svého dětství. Dětská perspektiva není dodržována příliš důsledně, některé dialogy mladí hrdinové slyšet nemohli, a není ani konfrontována s pohledem dospělého, jako ve Stůj při mně. O to víc se po nás chce, abychom se myšlenkami sami vrátili do dětství. Do životní fáze intenzivního poznávání opačného pohlaví, světa dospělých, zákonů přírody… . Teprve pak vyniknou mytologické kvality navenek tak prostého vyprávění, přizpůsobeného dnešku zejména odstraněním výchovného podtextu a relativizací pozitivních vzorů. Ellis a Neckbone podstupují stejnou cestu jako tolik kluků před nimi, jenom jejich pouto s přírodou je díky prostředí pevnější. Nejsou otupělí jako městská mládež, citlivěji vnímají, co se kolem nich děje. Stejně tak si kamera tady všimne běžícího pavouka, támhle letících ptáků. Že je někdy moudré věnovat pozornost detailům, se vyjeví v závěru při epizodě s hady. Jenom zdánlivě Ellis a Neckbone nic velkého nezažili. Ve skutečnosti setkání s neodhadnutelným týpkem, který trousí indiánská moudra, od základu překope jejich pohled na svět. Náznaky toho, o jak zásadní změnu v jejich životech půjde, Nichols dávkuje velmi opatrným zvyšováním sázek. Snad až příliš opatrným a nenápadným. Nebýt vyprávění rytmizováno hudebními vsuvkami, jde o podívanou nikoli hypnoticky pomalou, ale jednoduše utahanou. Nichols z filmu za každou cenu nedělá Příběh o dospívání nebo o jiném jasně vymezeném tématu. Nechává otevřených více možností čtení, čím brání, aby Mud sklouznul do banality. Dialogy můžeme vnímat doslovně i alegoricky (řeka k nám naplaví spoustu odpadu, loď byla spuštěna na vodu). Mytologickou rezonanci v sobě mají také atypická jména postav (Juniper, King, May Pearl). Dvojímu kódování odpovídá v neposlední řadě paralelní rozvíjení dětské a dospělé verze téhož příběhu. Možná dětsky prostého, ale dospěle vyprávěného. 75% Zajímavé komentáře: Radek99, Šakal, MA.KI ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vztahově různorodé a komplexní, ve více motivech citlivě sladěné drama o životní lásce, hodnotách, přátelství, důvěře a následcích špatných rozhodnutí, které nás dříve nebo později vždy doženou. S uchopením McConaugheyho postavy možná budou mít někteří diváci problém, ale to ne ona je hlavním aktérem filmu. Je pouze aktérem příběhu, kterého svědkem a součástí se stává čtrnáctiletý kluk, aby na sklonku dospívání zažil dobrodružnou a obohacující životní skušenost. Vynikající scénář a povedená role Tye Sheridana, která ho prošťouchla až do Spielbergova Ready Player One. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že nám Maťjů McQeer nakonec skončí v předražených telenovelách pro osamělé, obézní vdovy a hochy v tangách. Oproti hispánským klenotům je to sice hezky natočeno, ovšem pokud si nepotrpíte sledovat fešáckého Texasana, jak sto deset minut sundává bez košile se dvěma otravnými spratky ze stromu loď, přičemž s perfektním jižanským přízvukem trousí patetická, osudová moudra, vyhýbejte se tomu jako cigoš lopatě. Ideální věc k drbání tlustých koček, samodepilaci hrudníku pinzetou nebo žehlení perfektních puků na riflích. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Proč nám pomáháš?'' --- ,,Protože se milujete! '' --------- Mud je filmem, který dokonale spojuje svět dospívajících kluků a teď si půjčím slova od Wabi Daňka ,,co nevědí a zatím jenom tuší'' se světem dospělých v celé jeho složitosti jíž ani oni sami často nerozumí. Je zde krásně vidět to elementární dobro, které má každé dítě v sobě i schopnost rozlišovat co je správné. Děje se tak jen na bázi pocitů a svědomí, bez jakýchkoliv zkušeností a přitom je to však pravdě a dobru nejblíže. To celé se odehrává na břehu Mississippi, kde je Amerika jiná. Je to kraj chudých osad z hausbótů a prkenných chat v bažinách, domků v nichž se zastavil čas kolem roku 1960 s odranými gauči a starými tranzistoráky na poličkách. Hlavní obživu přináší řeka v podobě mušlí, krabů a ryb, které lze prodat v blízkém městečku. Vydělané peníze stačí tak akorát na chod domácností, benzín do aut a člunů a tak se zde jakýkoliv rozvoj dávno zastavil. Sem tam voda přinese nějaké harampádí, které se dá ještě využít, když je člověk šikovný a umí to s nářadím. Místní sice ví o lepším životě dál od řeky, zároveň s řekou ale žijí a milují jí. Hlavní hrdina hrál skvěle, připadalo mi chvilkami, že ty emoce ani nehraje... Matthew byl tradičně super a místy mi to celé připomínalo Prodloužený víkend (2013). Škoda toho konce, byť to k tomu zvolna všechno gradovalo, přeci jen mi ten závěr přišel až moc akční, protože film se celou dobu jen zvolna táhl jak proud Mississippy. Dávám za 4 vytetované ptáčky a jsem spokojen! * * * * ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatný a nesmírně inteligentní film, který si zaslouží mnohem větší pozornost, než jaké se mu, snad kvůli uvedení mimo Oscarovou sezónu, dostává. Dokázala bych najít sto důvodů, proč má smysl Mud vidět, ale omezím se na pouhé dva: Tye Sheridan mi svou přirozeností připomněl Rivera Phoenixe v Stand By Me, zatímco Jeff Nichols mi dokázal, že má potenciál stát se jedním z nejlepších amerických scénáristů / režisérů své generace. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Vyše polovica komplet celého štábu a obsadenia pochádzala priamo z Arkansasu. Taktiež 400 komparzistov bolo miestnych rodákov z tohto štátu. Film je taktiež najväčšou produkciou, ktorá sa v Arkansase natáčala. (Real Tom Hardy)
  • Na festivale v Cannes film obdržal 18-minútový standing ovation. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama