Reklama

Reklama

Yu Koyo Peya

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární / Poetický
USA, 2006, 23 min

Hrají:

John Zerzan

Dokument Tylera Kimbleho shrnuje kritické teze poukazující na chování civilizace a argumenty týkající se jejího kolapsu. Přemýšlí, jak uniknout z této kolabující civilizace. Ve filmu se vyjadřuje John Zerzan. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

whack 

všechny recenze uživatele

Kritika civilizácie z primitivistického hľadiska, alebo skôr argumentovanie, prečo je kolaps civilizácie iba otázkou času. Pokrok technologickej mágie vyzdvihol náš druh ďaleko nad ostatné, no fyzicky a mentálne nás degradoval. Druhá stránka problému je dopad na životné prostredie, ktoré potrebujeme k svojmu prežitiu, no stále viac si ho sami devastujeme. John Zerzan hovorí jasne: Naše pohodlie a krátkozrakosť si nevyhnutne vyberie svoju daň. Pán Zerzan však prehliada jeden kľúčový bod, a to, že v ospevovaných predcivilizačných dobách (ca 9000 rokov dozadu) bolo na svete 5 miliónov ľudí. Teraz je ich viac ako tisíckrát viac a takmer všetci sú spätí so strojmi, sú na nich závislí. Nenásilná deindustrializácia a nenásilná decentralizácia je pri takejto mase závislákov nerealizovateľná... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Kolaps, jako nedílná součást evoluce. Kolaps, jako příčina i důsledek. Kolaps na tisíc způsobů. Zde je jeden z nich. Člověk je tvor zvídavý, vynalézavý, učenlivý, majetku chtivý, ale naneštěstí také tvor nepoučitelný. Energetickou krizi zažili již Egypťané či zmínění Mayové. Individualita svobodného myšlení se ztrácí v záplavě přirozeného pocitu přizpůsobení se okolí. A, je-li to možné, i co největšího zpohodlnění. Pud přežití se změnil v pud užívání si pohodlného života na úkor čehokoli. Směnný obchod se změnil v honbu a ždímání poslední koruny s úsměvem a noblesou. Příčinou nebude nevědomost, všichni přece chápou, že ropa zde nemůže být navždy, ale...zítra tu ještě bude, ne?! I propagace tohoto dokumentu potřebuje nejmodernější techniku. Kolaps informací___Přemíra informací valící se na civilizovaný svět zaslepuje a to velmi dobře. Dokument vyvolává otázku, jaké části světa se případný kolaps dotkne. Miliony lidí žijí na pokraji chudoby. Po kolapsu již to nebude hranice chudoby. Jelikož jsou-li na stejné úrovni miliardy lidí, je to částečný celosvětový standart a ne již chudoba. Důsledek kolapsu___Osobně si myslím, že daleko pravděpodobnější je celosvětový ekonomický kolaps. Jestliže se dočkáme dne, kdy zásoba přírodních zdrojů a surovin bude na hranici minima, dočkáme se i dne, kdy bude každému jasné, kdo má k těmto zdrojům přístup a barel ropy bude vyvážen zlatem. V současné společnosti civilizovaného světa, je každá změna životního stylu záležitostí jedince. Vše co děláš, děláš hlavně pro sebe, ovšem lze před tím vším vůbec ještě někam utéct? Doufejme, že ano. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela mi tento kratičký dokument splynul s tímto. Tedy s tím rozdílem, že Zeitgeist je jednak mnohem údernější, jednak mnohem zajímavější a jednak nesrovnatelně lépe zpracován. Tohle mi přišlo spíše jako rekapitulace toho, co každý ví a přesto přehlíží, jako takové vykřikování všech možných poznatků. Nikdo na světě neví, kolik ropy skutečně zbývá, přesto by vám na tuto otázku každý odpověděl, že málo. Navrhované řešení jsem nezaznamenal. Maximálně cosi hodně nekonkrétního. Takže opět poukáži na ten Zeitgeist. Pokud jste tu vykouzlili 5*, tak Zeitgeist vás jistě oslní. Žijeme na planetě, která pro nás má dostatek zdrojů. Přesto si vše musíme znovu koupit. Bohatí, tudíž vlivní lidé jistě nemají zájem cokoli měnit, takže si dovolím hádat, že přestože počet podobných dokumentů roste exponenciálně, tak se pranic nezmění. 2* ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Dokument, mimo iného, odzrkadľuje aj súčasnú dobu a spoločnosť, ktorú sme si sami vytvorili a na ktorej sme určitou formou závislí. Citujem " ..vláda je skorumpovaná a my sme, mnohí, opilci so zapnutým rádiom a zatiahnutými závesmi, všetci sme uväznení v bruchu tejto hroznej mašinérie a tento stroj krváca k smrti..." Na rozdiel odo mňa, sa John Zerzan díva na ľudí veľmi zhovievavo a je toho názoru, že nie človek, ale civilizácia je rakovinou zeme. Ja si myslím, že civilizácia je choroba a spôsobuje ju vírus zvaný človek. My sme teda pôvodcom choroby. Vyzdvihuje, že pôvodné kultúry žili v podstate komunitným životom, áno a taktiež to nepretrvalo a vymreli, alebo sa ich životný štýl zmenil. Je vážne pravda, že sme všetci stratili schopnosť radovať sa zo života, tešiť sa z jednoduchých vecí a vážiť si jeden druhého. Tolerovať sa a prejavovať si navzájom lásku a úctu. Prestali sme cítiť za iných a prestali sme vnímať bolesť živých bytostí, ktoré nás obklopujú. Ideme životom slepí a hluchí k potrebám Zeme a potrebám druhých s ktorými ju zdieľame. Stratili sme rovnováhu. Ničíme a devastujeme bez možnosti vrátiť veci do pôvodného stavu. Komunitu a anarchistický spôsob života vníma John Zerzan ako: "potvrdenie slobody tak bezstarostné a nekvalifikované, že sa rovná úplnému popieraniu akéhokoľvek druhu obmedzenia a limitácie." Myšlienka je to krásna, žiaľ ako poznám podstatu človeka-rovná sa čírej utópii. Anarchia je pre dnešného človeka utópia. Všetko to môže byť reálne len pre jedinca, ktorý buď v sebe nemá civilizáciu hlboko zakorenenú, alebo ju dokáže pre svoje a vyššie dobro v sebe vykoreniť. Toto vyžaduje vysokú mieru inteligencie a sebaovládania, ako aj schopnosť obete-vzdať sa luxusu dnes, pre lepší zajtrajšok, byť nesebecký a mať pochopenie pre druhých, byť empatický. Ak sa na veci dívam reálnymi očami, je to jedna z najlepších alternatív, vôbec ju neodsudzujem, ba naopak-veľmi sa mi pozdáva a chcela by som, aby mohla byť realizovateľná. Jediným háčikom v celej veci je to, že vlastnosti vyššie uvedené v realite človek veľmi postráda. Preto podľa môjho názoru o postupnom prechode nemôže byť veľmi reč a môžem túto možnosť komunitnej spoločnosti založenej na anarchii-pripustiť jedine vtedy, ak už nebudeme mať na výber k čomu dospejeme tak či tak a ani v tom prípade nie je vôbec zaručené, že takéto spoločenské usporiadanie bude dlhodobo udržateľné a funkčné. Fakt, že nám začína horieť za pätami by nás však mal donútiť hľadať alternatívy a konať ešte než bude neskoro a tento dokument sa o to pokúša veľmi presvedčivým spôsobom. Pozrite si ho a utvorte si svoj vlastný názor. Premýšľajte nad tým. ()

Reklama

Reklama