Reklama

Reklama

Moře strašidelných tvorů

(TV film)
  • Česko Moře plné nestvůr (více)

Obsahy(1)

Oblast Lembehského průlivu je nesmírně bohatá na výskyt mnoha mořských druhů, z nichž některé ještě ani nebyly pojmenovány. Právě tam natáčel rakouský manželský pár Hochleithnerových, kteří jsou povoláním veterináři... Úžina Lambeh na sever od indonéského ostrova Sulawesi je unikátním místem, kde se to hemží roztodivnými tvory. Na mořském dně okolo ostrova Lambeh žije nespočet úžasných zvířat. Dvojice filmařů, kteří se zaměřují na divokou přírodu, strávila na tomto místě několik dlouhých měsíců. Během následujících čtyř let se několikrát vrátili a postupně se jim podařilo zachytit stovky hodin neobyčejných záběrů. Natočili mnoho nevídaného, mimo jiné ďasa mořského, jak polyká perutýna – scénu, jež vypadá, jako by Godzilla zhltla Drákulu. Ale také elegantní mořské koníky, strášky kudlankové, schopné uštípnout někomu palec, smrtonosné mini chobotničky a mnoho dalších úchvatných příšerek a nestvůr zachycených v překrásných makro detailech. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit poněkud hloupým názvem, tím že jde o rakouský dokument, ani úvodním několikaminutovým pokusem o humor. Tvůrci jsou vybaveni špičkovou technikou a velkou trpělivostí, takže díky makrokameře uvidíte spoustu nádherně vybarvených plžů, bizarní sumýše, odrance a spoustu dalších tvorů, kteří se nachazí v odpadky znečištěném Lembehském průlivu. Spousta kvalitních a detailních záběrů, občas pokazí jen snaha udělat to zábavnější, ale není to vůbec potřeba...ta neuvěřitelná diverzita by vás zaujala i bez výkladu, nebo hudby. Není to BBC, ale na poloamatérský dokument je to skvělé. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Moře skýtá neustále jedno překvapení za druhým. Studnař je bleskově rychlý, chňapal plachý a perutýn má jedové trny. Přesto se všichni tři stanou snadnou kořistí rozedrance. Dno je plné odpadků, ale mořští živočichové si z nich hlavu nedělají. Naopak je využijí jako doupata, úkryty nebo místa, odkud přepadávají kořist. Někteří živočichové jsou ale tak drobní, že lehce uniknou naší pozornosti. Pestrobarevní nahožábří plži velcí jen několik milimetrů nebo koníček bradavičnatý dorůstající 2cm. A pak je zde umění maskování. Jednotrn žije v rohovitce vějířové a napodobuje ji, vějířník splývá s vodní řasou a navíc má jen 6 cm. Chobotnice má dokonalé mimikry - umí změnit nejen barvu, ale i strukturu kůže doslova okamžitě. A drobné krevetky žijí v sasankách, kde jsou chráněny před predátory. Sasanky jako ochranu využívá také jeden druh kraba - nosí je v klepetech a dokáže s nimi pěkně boxovat. Nebehled má vlastní udičku, na níž chytá, zatímco je zahrabán do písku. Když přijde noc, vydávají se na lov sépie, olihně, sumýši a sepiola kropenatá si sama svítí pomocí bakterií proto, aby splynula s okolím. Parmovci skvělí se stávají snadnou kořistí pro řadu predátorů, na příklad murénu nosatou či rozedrance. Strašek paví dokáže udeřit rychlostí vystřelené kulky. A chobotnice kroužkovaná dosahuje 10 až 20 cm, avšak její jed je smrtící i pro člověka. Pokud není postiženému zajištěno umělé dýchání po dobu, než jed vyprchá, zemře.... ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama