Reklama

Reklama

Snímek Princezna je natočen podle skutečných událostí a osob. Kabaretní tanečnice Anna Lappalainenová (Katja Kukkola), putující z jedné pěstounské rodiny do druhé, končí v péči psychiatrů, kteří, stejně jako ostatní pacienti, brzy pochopí, že trpí těžkým mámením smyslů. Tvrdí, že je „Princezna", člen anglické královské rodiny z Buckinghamského paláce. Přestože Princezna sama patří mezi pacienty, pomáhání ostatním se stane jejím životním posláním. Její dvůr sestává z první dámy Christiny von Heyroth (Krista Kosonen) a skupiny spřátelených pacientů (mezi jinými Peter Franzén a Pirkka-Pekka Petelius). Její pravomoc sahá až k vesnici Kellokoski a manažerovi místní banky (Tapio Liinoja). V nemocnici tato rozvrácená žena nachází skutečný domov a vytváří svojí rodinu. Lékaři přesto stále nesouhlasí s tím, že mít pochopení pro Princezniny klamné představy, je pro ni to nejlepší. Doktor Grotenfelt (Samuli Edelmann) podporuje moderní léčebné metody spolu s novým vynálezem, lobotomií, kterou přiváží do Finska. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (12)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Smutné, chladné, depresívne a navyše sa to odohráva v 50ych rokoch, takže tie kostými, plechové držky a celá tá atmosféra jedličkárne mi na psychike moc nepridali! ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Při nejlepší vůli nemohu dát víc než tři hvězdičky. Finové mají zajímavou kinematografii, dokonce dobrou a lepší, než máme třeba my. Každý film je něčím ozvláštněn, ale na druhou stranu většinou nedovede s člověkem pohnout tak, aby v něm z něho něco zůstalo. Je to chladný sever, ale finské filmy je ještě znásobují. Příběh z blázince, vlastně film dokonce dle skutečnosti. Takových dobromyslných bláznů je dost, že si princeznu přes její ošklivost v zařízení oblíbili, tomu lze věřit. Ale ve filmu třeba vůbec nebylo ukázáno, jak se ty dvě děvy dostali do Švédska, kdo jim umožnil vydělávat si ve vedlejší vesnici... ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dobrééé, ale mohlo byť aj lepšie. Príbeh z psychiatrickej liečebne podľa skutočnej udalosti, ktorý je skutočne na zamyslenie, no bohužiaľ spracovanie sa mi až tak nepáčilo (od Fínov by som to čakal podané oveľa lepšie). Bolo zaujímavé sledovať ako príchod jednej ženy, ktorá sa považovala za princeznú, dokázal zmeniť správanie celého ústavu. Stačilo veriť, že nie sú pacientmi v psychiatrickej liečebni, ale poddaní princeznej a depresívny ústav sa razom zmenil na kráľovský palác, hoci len v ich predstavách. No z radosti pacientov a ich hry na kráľovstvo nebol každý až tak nadšený.... Zaujímavo podaný príbeh, a v niektorých chvíľach dosť depresívny. Katja Kukkola bola skvelá, no ešte viac ma oslovila mladá kráska Krista Kosonen alias barónka Christina Von Heyroth. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja viem, že to nie je na smiech, ale princezná ma svojimi hláškami naozaj bavila a barónka bola fakt na úrovni. Pomalý, smutný, depresívny a vo svojej podstate zvláštny film, ktorý mohol byť asi aj lepší. Ale od cesty do Švédska nemal chybu a koniec bol dosť dobrý. ()

L_Into 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejsilnější pravděpodobně pocit bezmoci z toho, jakým způsobem se v padesátých letech "léčily" psychické choroby. Že by hlavní sdělení mělo být trochu jiné se nabízí, ale to se tvůrcům bohužel nepovedlo. Těžko říct, co přesně je špatně. Herci v hlavních i vedlejších úlohách (výborní Edelmann s Franzénem) předvedli svůj nadstandard, příběh byl postaven na skutečné události, ale přesto nevyzněl, jak měl. Možná byl děj filmu příliš fragmentovaný, příliš se snažil být zároveň dramatický i komický, každopádně pointa na samém konci mě nechala naprosto chladnou. Doporučuji fanouškům dějin psychiatrie, finské kinematografie nebo obsazených herců. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama