Reklama

Reklama

Dobrý večer, Španělsko

(festivalový název)
  • Španělsko Buenas noches, España

Obsahy(1)

Experimentální, nezávislý snímek se ztřeštěným obsahem a neodolatelným zpracováním. Dvojici Španělů se podaří pod vlivem drog teleportovat prostřednictvím televizního přijímače. Čeká je cesta po venkově a nečekané objevy a setkání – samotný děj je však podružný. Až na motiv teleportace: režisér Raya Martin se inspiroval jedním z nejranějších pokusů o teleportaci, který se odehrál mezi Filipínami a Mexikem během koloniálního období. Samotnému aktu teleportace podřizuje tvůrce formální stránku i narativní strukturu. Obraz neustále freneticky bliká v nejrůznějších barvách a prostor je téměř absolutně redukován. Noisový soundtrack a originální vizuální stránka, která kombinuje filmovou estetiku s prvky videa a artificiálního fetišismu, místy připomíná Stana Brakhageho, jindy zase díky své hravosti krátké experimenty Víta Pancíře. Raya Martin se zde nevyhýbá určitým prvkům převzatým z němého filmu, grotesek i zvukových efektů jako z animovaných filmů Toma a Jerryho. O mnohém svědčí, že sám režisér doporučil při sledování snímku Dobrý večer, Španělsko konzumovat drogy... (La Película)

(více)

Recenze (2)

sPaRk 

všechny recenze uživatele

Kdyby to mělo dvacet minut, tak je to výborný a hravý. Takhle je to jen hravý. Ale experimentům se meze nekladou :) Při projekci se mi vybavil jeden plakát z internetu: Modern art = I could do that + yeah, but you didn't ... Kdybych si měl vybrat, vždycky sáhnu po Now Showing. ___ Ale jo, celkově fajn úlet, včetně pro Rayu už klasický závěrečný katarze. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Celý film byl natočen na amatérský filmový materiál Super 8mm. (Rosomak)
  • Pro natočení tohoto filmu byla Rayovi Martinovi inspirací stará zkazka o filipínském vojákovi, který ochraňoval sídlo guvernéra v Manile. 24. října 1593 nastoupil do služby, ale poté náhle zmizel. Ten samý den se však objevil na jiném kontinentě v Mexico City. Zde prý oznámil, že filipínský guvernér byl o den dříve zavražděn. Zdejšími autoritami byl označen za blázna a na dva měsíce byl uvržen do vězení. Po té době se však do Mexika začaly dostávat zprávy, že je filipínský guvernér opravdu mrtvý. Voják byl propuštěn, ale nikdo dosud neobjasnil, jak se mohl v šestnáctém století během jednoho dne zjevit na opačné straně světa. Voják tvrdil, že sám nevěděl, jak se tam dostal. Vypověděl pouze, že se najednou objevil v Mexiku. (Rosomak)
  • Radikální estetika filmu způsobila, že při jeho světové premiéře na festivalu v Locarnu opustila většina diváků sál. (Rosomak)

Reklama

Reklama