Reklama

Reklama

Česká vesnice

  • Česko Česká vesnice - Böhmische Dörfer (festivalový název) (více)
Česko / Německo, 2012, 70 min

Režie:

Peter Zach

Obsahy(1)

Pro Španěly čínská, pro Angličany řecká nebo holandská, pro Čechy španělská a pro Němce česká vesnice, kterou popsal jako předobraz neznámého již Christian Morgenstern. „Böhmische Dörfer“ je německé úsloví vyjadřující něco neznámého, nepochopitelného. Toto úsloví pochází již z dob rakousko-uherské monarchie, kam patřily i Čechy, Morava a Slezsko. V nich měly vesnice německým uším divně, cize znějící, tedy „česká“ jména. Pro mnohé Němce je sousední země, Česká republika, dosud skoro neznámou cizinou, vně Prahy pro ně začíná „česká vesnice“. Film Česká vesnice hledá ono nepochopené, nepochopitelné, špatně pochopené a všelijak skloňované „cizí“ v česko-německém spolu-žití. Popisuje svérázy a odlišnou mentalitu Čechů a Němců a ilustruje je v každodenních historkách a v historickém kontextu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že se tu honí moc zajíců najednou. Přitom polapení jednoho každého z nich by poskytovalo dostatečně silný materiál (např. skvělá Lenka Reinerová) k hlubšímu ponoru do problematiky. -------- V titulcích filmu uvedeno: název Böhmische Dörfer / Česká vesnice; rok výroby 2013. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Nevim,proc tolik negaci. Me vubec nezajimala forma,ale obsah. At uz je to tak,ci onak,lide jsou,jaci jsou... neda se k tomu rici nic jineho,nez "to uz bylo". Zajimavy je pro me pohled,jak to kdo vidi,nic vic,nic mene... a jestli to byl zamer (bez jakehokoliv jineho umyslu),pak je to v poradku. Vzhledem k tomu,ze jako rodily Prazak ziji dlouho v Sudetech,mam vjemy,jake mozna jini nemohou mit. Vjemy o heilujicich mistnich,i vjemy o nas,jako o holote,ktera si prisla po vystehovani Nemcu k peknemu majetku,ke kteremu ve vetsine pripadu nemela zadny vztah. A to nam dodnes zustalo. Je neoddiskotovatelne,ze se zde mnoho Nemcu provinilo proti lidskosti,ale veci nejsou jen cerne nebo bile. Jako tento dokument. ()

Reklama

brunetkabbb odpad!

všechny recenze uživatele

"Neeee echt ja?" --- kamera neostří, obraz se klepe, mikrofon neustále v záběru, vodovodní kohoutek vedle hlavy, zoom totálně na prd. Prostřih na kocoura a motýly podle mě v dokumentu, který se původně měl zabývat velmi vážnou tematikou, ale posléze skákal z pátého přes deváté, nemá co dělat. Dále si myslím, že film nebyl natočen v 80. letech, takže by bylo vhodné paní archivářku vybavit kusem oděvu zvaný podprsenka, aby se potom 90letý pan Altmann mohl soustředit pouze na svůj výklad. O Mileně Blabla, jakési německy píšící spisovatelce ani nemluvím - poskakování na česko-německé hranici nám mohli tvůrci s klidem odepřít. Jediný světlý moment, kdy jsem se opravdu zasmála bylo, když jeden Němec (bohužel už si nepamatuji jméno) zmínil, že někdo ukradl hraniční kámen - což je bohužel smutné. ()

Tess92

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než souhlasit s hodnocením brunetkabbb. Už na začátku jsem měla obavy, když jsem po záběru na krajinu dostala další záběr na krajinu, záběr na mluvčího, který měl kvůli zoomu useknutý kus hlavy a opět krajinu. Zdálo se, že ústředním bodem bude babička, ale pak od ní film poskočil úplně jinam k úplně jinému protagonistovi, a tak se to opakovalo celý film. Režisér sice tvrdí, že centrálním bodem je Lenka Reinerová, ale to dost dobře nejde, když je jí v celém filmu věnovánu zhruba pět minut. A to rozhovoru v přecpané Slavii, kde do záběru neustále leze jakási turistka, která se chce posadit. Byla jsem na promítání ve Světozoru, kde pak proběhla diskuze s manželským tvůrčím duem. Na to, že ten film vznikal 8 let a získal podporu všude možně (například od česko-německého fondu budoucnosti) je to fakticky bída. Myslím, že studenti FAMU by s něčím takovým byli vyhozeni. Pro někoho, kdo má o problematice alespoň povrchní povědomí, film nepřináší nic nového, a nedovedu si představit, zda film může neznalému divákovi problematiku přiblížit. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi trocha pripomína takú jemnú provokáciu na otváranie benešovských dekrétov. Vysídlenie Nemcov po 2. svetovej vojne a hlavne z oblasti Sudet malo svoje opodstatnenie, aj keď sa aj tu mohla stať nejaká krivda, ale koľko takýchto a horších krívd napáchali príslušníci Sudetonemeckých zborov dobrovoľníkov od roku 1938 v tejto oblasti. Aj rozprávanie pešiaka US Army, ktorý natočil film zo sokolovského vojenského zajateckého tábora a poukazuje na surovosť Čechov v tomto tábore ( ani nevedel, že existovali nejaké Sudety) a dokázal vypustiť z úst myšlienku „ bolo to niečo, čo sa za Hitlerovej histórie vraždenia v žiadnom koncentračnom ani pracovnom tábore nestalo“, stoji za povšimnutie, keď bola vyslovená v roku 1980. Len pre ilustráciu tento tábor fungoval v rokoch 1941 až 1945 a bol pobočkou zajateckého tábora Stalag XIII B vo Weidenu. Vznikol v kasárňach 33. pešieho sokolovského pluku a bol určený pre nemocných a práceneschopných vojnových zajatcov zo ZSSR. Zomrelo tu 2202 ľudí. Takže, krátke zhodnotenie, po historickej stránke mi film nedal absolútne nič. Dokonca ani ma nepresvedčil, žeby Nemci milovali v roku 2012 Čechov a naopak Česi Nemcov. Ani nemôžem zhodnotiť, že splnil nejaký cieľ, lebo neviem či nejaký cieľ tento dokument vôbec mal. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama