Reklama

Reklama

Blokáda

(festivalový název)
  • Chorvatsko Blokada (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Blokáda je kreativní dokument o nejdelším a politicky nejvýraznějším studentském protestu v Chorvatsku, jímž byla blokáda fakulty humanitních a sociálních věd v Záhřebu v dubnu a květnu 2009. Film v chronologické posloupnosti sleduje přípravné schůzky skupiny studentů, kteří plánují obsazení budovy školy během jednoho týdne, průběh obsazení budovy a průběh komunikace a pokusy studentů o komunikaci s vedením školy. Po prvním týdnu je zřejmé, že blokáda je větší, než se očekávalo a že se blokáda tříd se rozšiřuje na přibližně 20 dalších univerzit po celé zemi, trvá 34 dní a stává se tématem číslo jedna v chorvatských médiích. Film sleduje životy účastníků během blokády, jejich konflikty a nekompromisní společný boj a nakonec i úvahy nad rozhodnutím blokádu skončit a pokračovat v kampani jinými prostředky. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

amirgal 

všechny recenze uživatele

Viděno dne 7. 10. 2013 v Českém centru na ambasádě v Bukurešti v lehkém oparu frančízované výroby Staropramenu, který tak degradoval na nepoživatelný, a se stopadesáti dalšími diváky - povětšinou Rumuny, kteří poplatky na vysokých školách skutečně platí, stejně jako oněch 16 prváků (! naše rumunština skomírá) nadšených studentů češtiny na místní fakultě. Dokument žel mohl být lepší, ale je dobré, že alespoň nějaká dokumentace této akce proběhla. Možná časem budeme potřebovat trochu inspirace ... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem to sledovat jen hodinu, ale s názory studentů proti komercionalizaci školství souhlasím. ()

Reklama

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film získal roku 2012 zvláštní ocenění na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v kategorii Mezi moři - nejlepší dokument střední a východní Evropy. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama