Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 2
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (1 415)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Druhý Kapitán Amerika v sobě jistě spojuje několik narativů mnoha uživateli zde zmíněných. Svým způsobem jde o něco, co provází celou americkou historii. Něco, co je v Američanech a jejich povaze hluboce zakořeněné. Touha být nejlepší, všechno a všechny ovládat, jasně se proti ostatním vymezit a jít „přes mrtvoly“. Když pak přijde něco, co může pevné hodnoty a vnitřní suverenitu ohrozit, vyvolá to paniku, paranoiu, hysterii, vznikne mnoho konspiračních teorií atd. A když nic takového nepřijde, nějaký vnitřní nepřítel se najde vždycky. Takovými jevy, tendencemi, obdobími je americká historie doslova prošpikovaná (zavraždění Lincolna, mccarthismus, vražda JFK, nixonismus a aféra Watergate, 9/11, WikiLeaks, Snowden a aféra NSA). Všechno tohle do sebe nový Kapitán Amerika tak nějak absorbuje a nastavuje Američanům ironické zrcadlo. A nastavuje ho velmi stylově – honbu za spravedlností a uchování těch pravých amerických hodnot odstartuje náborovou akcí. Nejdříve jako sám proti všem, později s jedním, dvěma a třemi parťáky, přičemž nakonec rekrutuje („I, CAPTAIN AMERICA WANT YOU!“) skoro celý S.H.I.E.L.D. Padouši, třeste se! ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nejlepší marvelovka, především ale nejlepší akčňák poslední doby. Druhý Kapitán Amerika je přehlídkou bezmála fenomenální popcornové akce, která ladně zapadá do skvěle fungujícího politického thrilleru. Je otázkou, nakolik vás tahle marvelácká trefa do černého dokáže opravdu překvapit (internet přeci jen zalila tuna spoilerů a předlohu četl kdekdo). O šokující twisty tu ale naštěstí nejde zdaleka tolik jako o vyvážený a patřičně osobní příběh, který dává nové vrstvy nejen Kapovi a Black Widow, ale především celému marveláckému univerzu. Poslední třetina filmu sice uhne do tak trochu vynucených blockbusterových vod, které bratrům Russových sedí o něco méně než hrátky na ostrý sedmdesátkový napínák. Obratně dávkované střípků humoru, ždímání Kapovy morální síly a náležitě osudové momenty nicméně vždycky dokáží odvést pozornost od povinné obří destrukce zpátky tam, kde by měla být především - k odhodlanému hlavnímu hrdinovi, který ze správňáka v americké vlajce vyrostl v zatraceně zajímavou filmovou postavu. (9/10) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

O čosi slabšie ako jednotka, hoci ambície to malo obrovské, priam nolanovské. Príbeh obstojný, postavy fajn, akčné scény perfektné, záporáci super, bodycount priam neuveriteľný. Problém je v tom, že kým predchádzajúce marvelovky mali málo akcie, tu jej je proste priveľa. Minutáž 2h 20min čistého filmu je celkom smrť, na taký intenzívny nárez je to obludne veľa, ja osobne už som bol po dvoch hodinách tou lomenicou taký ubitý, že som digitálne finále skoro nevnímal. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Keptn Homoklika riternuje! A je lepší, odvážnější, snesitelnější, než dříve. Na to, že jde o überdementní komixádu, se docela zadařilo danou skutečnost maskovat, jak jen bylo v silách tvůrčího uskupení. Popravdě - vše prosvětluje přítomnost mé milované Šerbatské. Jen jí mělo být vidět více. Z ní mělo být vidět více! ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Lepší než jednička, ale hodně jiné – vážnější, temnější. Zápletka má atraktivní přesah a lze ji chápat jako nabitý blockbusterový komentář k aktuálním skandálům (špionáž ze strany USA), jenže bojové scény jsou velice chaoticky sestřihané a kamera vratká, což jistě podporuje dojem, že Captain spěchá a čas na něj tlačí, ale 136 minut je i na záchranu světa příliš. Přímo v kině je to zábava plná vjemů, ovšem hodinu po zhlédnutí dojmy nečekaně rychle vyprchaly.../// 3D k ničemu a Bouček občas tahá za uši, druhá potitulková scéna nadbytečná, Evans herecky nevýrazný – ovšem tílko a bicepsy výsledný dojem zlepšují. 65 %. [Kino, 3D, dabing] ()

Galerie (227)

Zajímavosti (140)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Ed Brubaker, autor komiksového příběhu o Zimním vojákovi, si ve filmu zahrál jednoho z vědců, kteří zrození této postavy (Sebastian Stan) přihlížejí. (HellFire)
  • V čase 25:25 si dává Captain (Chris Evans) ruce do kapes. V dalším záběru je však má zkřížené na hrudi. (Iveet)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama