Reklama

Reklama

Spavá nemoc

  • Německo Schlafkrankheit (více)

Obsahy(1)

Již dvacet let žijí Ebbo Velten a jeho žena Vera v Kamerunu, kde se Ebbo angažuje v boji proti spavé nemoci. Zatímco on v Kamerunu zdomácněl, jeho ženě se stýská po rodném Německu a jejich dceři Heleně, která tam navštěvuje internátní školu. Až když se blíží návrat domů, uvědomí si Ebbo, jak mu na Kamerunu a jeho tamější práci záleží. Z pověření Světové zdravotnické organizace přijíždí po letech do Kamerunu lékař s africkými kořeny, Alex Nzila. Má zde vyhodnotit Ebbův projekt. I přes svůj africký původ se však narozdíl od svého předchůdce cítí v Africe jako cizinec. A Ebbo, který se nikdy nevrátil domů, se mu vyhýbá, jak to jen jde... Ulrichu Köhlerovi, jehož rodiče pracovali jako dobrovolníci v Kongu, se snímkem „Spavá nemoc“ podařil jak otevřený, tak rozpolcený film, který působivě portrétuje nejen oba muže, ale také celou zemi. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (5)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

v obsahu se zmiňuje že film je otevřený a i rozpolcený.Rozpolceně působil scénář.Film na mě působil dojmem že kolem děje postavili tvůrci zeď a za ni nechali diváka jen nahlédnout! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[GFF 2012, Sydney] Zámerne nezúčastnená, akokeby nekompletne zabraná štúdia dvoch protipólnych pováh a tak trochu aj postihnutie biedneho živorenia v Africkom Kamerune. Na jednej strane nespochybniteľná profesionalita zastieraná zármutkom, na strane druhej iniciatíva hrdúsená mladíckou neskúsenosťou. Personálna pevnosť vs. krehkosť, sila paradoxu a nočný lov na...niečo. Keby došlo ešte k "objemnejšiemu" údelu ako napr. pri "White material", tak by tam tá štvrtá viditeľne svietila už naveky... ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, který je zároveň poněkud nezáživný, což je samozřejmě paradox jako celá Afrika. Pohlcení tím neuchopitelným kontinentem (Ebbo se v něm topící a Alex se ho štítící) je tady podáno bez romantizujících kudrlinek. Zároveň však nenabízí nic čeho by se divák mohl racionálně chytit a převést to do nějakého výstupu. Parametry příběhu to má jen s odřenýma ušima, s postavami se člověk úplně nesžije, nějaké ponaučení z toho plyne jen horko těžko.. A já jsem pak u hodnocení stejně bezradnej jako musel být Alex při psaní své zprávy. "Jestli věříš na proměny, tak jsi černější než já." ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Realistické a reálné drama ze současného Kamerunu . Mimo jiného tam zazní i pár velice zajímavých myšlenek , proč je Afrika po tolika letech oproštění se od koloniální nadvlády v takovém stavu , v jakém je. A jak by se jí dalo nejlíp skutečně pomoct.  Můžu porovnávat a jen souhlasit , protože jsem tam pár zemí projel a viděl , že to tam opravdu takhle "funguje"  a vypadá. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Spavá nemoc podává na dvou zkřížených lékařských osudech deziluzivní portrét Afriky v čase postkolonialismu. Dva cizinci, z různých důvodů mocně přitahovaní kouzlem kontinentu, v ní bloudí, nenacházejíce – v jen zdánlivé intimitě a na troskách formalizovaných vztahů – náležitou útěchu a pokoj, v němž by mohli budovat domov. Zatímco Němec Ebbo zde žije již předlouhá léta a trpělivě – až k samému udušení – buduje své písečné zámky, Pařížan Alex (s africkými kořeny) cítí vše kolem sebe již jen jako rozsypané: z ustavičného přelévání obrazů se mu dělá špatně a jeho úzkost se stupňuje obavou, že se přizpůsobí a ztratí svou kulturní identitu. Jakkoliv je Köhlerova výpověď přesvědčivá, uvítal bych podrobněji vykreslené vztahy, které by se měly na vyobrazení životního prostředí podstatně podílet. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama