Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální vynálezce Carl Benz a jeho tvrdohlavá žena Bertha koncem minulého století společně uskutečnili svůj sen... Existuje dodnes a jmenuje se Mercedes-Benz! Německý film podle skutečnosti.  Carl Benz, německý mechanik a konstruktér se zabývá vývojem tzv. stacionárních plynových motorů, ale jeho největším snem je použít plynový motor k pohonu vozidla, kterému říká „vůz bez koní, nebo motorový vůz“. Cesta k motorovému vozu je trnitá, Benz je neustále zadlužený, lidé mu nevěří, sponzoři se shánějí těžko a na stejné myšlence pracuje jen v Německu několik konstruktérů. Když má Benz s motorovým vozem první úspěchy, snaží se ho připravit o patent bohatí známí a akcionáři. Od samého začátku stojí Benzovi po boku jeho žena Bertha, dodává mu odvahu a podporuje ho svou nezlomnou vírou a energií. Když už Benz neví, jak dál, podnikne Bertha na vlastní pěst první zkušební jízdu s prototypem motorového vozu z Mannheimu do Pforzheimu, což je asi sto kilometrů. Tím konečně dokáže kvality a spolehlivost Benzova vozu. (TV Barrandov)

(více)

Recenze (9)

Čtec 

všechny recenze uživatele

Paní Bertha svou legendární jízdou do Pforzheimu odstartovala pozdější neméně legendární dálkové jízdy (později závody) spolehlivosti. To musela být žena! A ten pan Benz, šťastný to muž... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nemecky naivno - sentimentálno- krásne, aj vzhľadom na televízne spracovanie prikláňam sa predsa len k vyššiemu hodnoteniu. ()

Reklama

Joges 

všechny recenze uživatele

Není to nic převratného, v závěru byly dokonce vážné, a přitom úsměvné okamžiky, film však nakonec docela překvapil. Poučil a pobavil. Scéna: Dívka odmítne snoubence a pohádá se s rodiči, mladý vynálezce nařkne komisi ze zaujatosti, tito dva naštvaní mladí lidé se sejdou. Tak slibně začíná film. Dále se dozvíte, jak vznikal motor na plyn a auto bez koní, přitom sledujete nelehké rodinné podmínky a tak podobně. Další životopisný film který nenudí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to tak na pomedzí, pretože sa jedná o televízny film. Ale napriek zaujimavému nápadu podpriemerné spracovanie a naivita tvorcov rozhodla. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Krátky výsek z Benzovho života. O to však podstatnejší. Na TV sa viac ako ponúkol ani čakať nedalo. Herci, scenár, výprava, všetko fungovalo. Dosť sa to pridržiavalo reálneho základu. Po emočnej stránke tiež veľmi dobré. 3 z 5 ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama