Reklama

Reklama

Mám toho dost

(TV film)
  • Itálie I Give Up
Itálie, 2009, 50 min

Obsahy(1)

Vyhoření. Stav mysli, který se netýká zdaleka jen učitelů či zdravotníků, jak se mnozí lidé domnívají. Může to potkat kohokoliv, jak nás přesvědčí tento dokumentární film. Třeba opraváře televizorů či úředníka. Jak se v takové situaci zachovali hrdinové filmu? Tím nejlepším způsobem: všeho nechali a odjeli někam hodně daleko, kde začali nový život. Na překrásném ostrově pod palmami třeba prodávají sezónní potřeby - anebo pomáhají jiným podobným zakladatelům nových životních začátků. Zprostředkovávají ubytování, práci, kontakty, všechno možné. Všude dobře - tak proč být zrovna doma? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Z Torina na Tenerife, z kanálů na Kanáry... . . . Snadno pochopitelné příběhy Italů >na útěku< z euroatlantického civilizačního blaha, ale... Zase jedno velké ALE! Želbohu však je to jen povrchní hrstka historek pokryteckých přesycených chlápků a dámiček, co je TO jakože >přestalo bavit< a utíkají do pomyslných rájů, aby tyto pak sami (nejen pro sebe a v sobě) svou povahou a sobectvím vpodstatě zničili... Tak hlavně být "spokojený sám se sebou", že... Ale jinak respekt! Vlastně ty taliánské napapánky docela chápu. Jojojo... Už toho všeho taky MÁM DOST! - - - - - (Poprvé viděno 13.6.2012 na >únikovém prostoru< , hodnocení šťastně 13., komentář zde při repete jako čtvrtý - 15.6.2012) ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Motto: Rytmus života má mít lidský rozměr, pokud to má být lidský život. ___ Tento film, kde se Italové znavení přebytkem civilizačních vzruchů stěhují na tropické ostrovy za pomalým tempem a bezstarostností turistických rájů, mi vnukl jednoduchý nápad na záchranu postmoderní civilizace před nespravedlností pozemského klimatu – každých pět let se obyvatelé subarktického pásma přestěhují do mírného pásma, obyvatelé mírného do subtropického, subtropického do tropického a nakonec obyvatelé tropického se všichni bez výjimky přestěhují na sever do subarktického pásma, přičemž v subarktickém pásmu se lidé budou pouze učit, bo je tam stejně venku pořád zima a tma, v tropickém zas pouze odpočívat a v mírném a subtropickém budou pracovat, ale jen nezbytně nutně, a mantru trvale udržitelného rozvoje vystřídá paradigma trvale udržitelného pozemského života a přírodního prostředí. Po pěti letech se rotace vždy zopakuje s tím, že obyvatelé tropů se stěhují do subarktických krajů, přičemž se všechny věci nechají na místech a lidé se stěhují pěšky jako v pravěku. Tím se dosáhne hned dvojí výhody : 1. usnadnění podmínek života velkých skupin lidí ve třech ze čtyř případů (v nevýhodě jsou pouze ti, kdo se stěhuje z tropů na sever), 2. periodická celková změna, která spolehlivě vyloučí pocit nespravedlnosti a zažene pocit nudy, únavy a monotónnosti života, nastartuje v lidech nové podněty a motivace a přinese jim nové zkušenosti. Naprosto stejnou rotaci navrhuji zavést v pracovním zařazení, a to – uklizeči, popeláři, dělníci a zemědělci postoupí na pozici mistrů, učitelů a drobných manažerů, ti zas na pozici vedoucích, ředitelů a vrcholových manažerů a politiků a to celé horní patro včetně králů, miliardářů, slavných umělců a sportovců atp. postoupí na pozici manuálně pracujících. Každý tak dostane možnost vyzkoušet si život v různých podmínkách a navíc nikdo neztratí spojení s realitou. Rozhodně ta top špička lidstva nezapomene zlepšit podmínky pracujícím a ti zas nebudou houfně nadávat na proradnost a bezohlednost těch nahoře. Vtip je v tom, že tyto rotace se mají dít současně a hromadně bez výjimek, takže nikdo nebude moci říkat, že je systém nespravedlivý. To vše pomůže vrátit rytmus života do lidského rozměru, protože lidé přestanou honit jiné lidi i sami sebe a začnou si vážit toho, co je. ___ Ironický dokument, který nedává odpověď na otázku, kde vzít tolik ostrovů, aby všichni mohli žít jako v ráji. ()

devNull 

všechny recenze uživatele

Tento "dokument" neni vubec o syndromu vyhoření, nýbrž o Italech, co emigrovali. Navíc zpracování je tak příšerné, že je informační hodnota nulová. Možná lepší to brát jako dokument o počasí v Karibiku a na Filipínách... ()

Kmyn 

všechny recenze uživatele

Několik Italů se vydá do Karibiku, cestou problikává nápis Fuck the system, ale není to zas taková rebelie a vodvaz. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama