Reklama

Reklama

Blázinec v prvním poschodí

(TV film)
všechny plakáty

Do zdánlivě poklidné domácnosti psychiatra Jaroslava (L. Lipský) a jeho ženy Žofie (I. Janžurová), veliké milovnice divadla, vstoupí sluha Josef (M. Kopecký). Má posloužit zvýšení prestiže rodiny, je však pravým zdrojem zmatků a nesmyslných akcí. V domácnosti nastane opravdový blázinec. Přítel Artur (V. Brodský) radí, jak se sluhy zbavit. Bude třeba mu namluvit, že paní Žofie je psychiatrický případ. Jenže při sledování téhle motanice vyvstává postupně otázka – kdo je tady vlastně blázen? Veselohra na způsob vídeňské frašky je jednou z nejúspěšnějších bláznivých komedií Ferdinanda Františka Šamberka, proslulého českého dramatika a herce druhé poloviny 19. století. Je plná zápletek, překvapivých zvratů a komických situací. Zazní v ní známé staropražské písničky a kuplety. Televizní zpracování je z pera G. Oplustila a režii měl Z. Podskalský. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marthos 

všechny recenze uživatele

To není blázinec, ale filiálka Kateřinek! Původní Šamberkova hudební fraška byla vlivem autorské dvojice Oplustil – Podskalský přetavena v ryze nenáročné operetní dílko, v němž se zpívá, skotačí a... blázní. V případě tohoto hvězdného hereckého obsazení lze prominout leccos, včetně poněkud praštěného provedení. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

V tomto zpracování je to nenáročná, ale velmi zábavná záležitost. Fraška z blázince, kde není nakonec jasno, kdo je opravdu blázen. Takže, vlastně, jako ze života. Toto dílko se zcela vyrovná Brouku v hlavě. Jen samo herecké obsazení, režisér a rok vzniku slibují dobrou zábavu. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Crazy šílenost v podání pánů Oplustila a Podskalského, ale herecká elita zajištuje, že se člověk pobaví. A překvapení pro mě, Jana Dítětová působí velmi mladě a svěže. ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Píseň Šlágr sezony, kterou zpívá Vlastimil Brodský je upravená verze písně Italská opera Vlasty Buriana ()

curil 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých neoblíbenějších televizních komedií režiséra Zdeňka Podskalského. Český vaudeville podle Šamberka s veselými písničkami, těžko si představit jiného režiséra a scénáristu (Gustav Oplustil). Skvělé obsazení v té době nejpopulárnějších herců televizní zábavy Lipský, Kopecký, Brodský, suverénně zvládá pěvecké party populárních písniček. Pro mě je kultovní "Lokaj - Já jsem sluha od vrchnosti", kterou miloval můj děda a dodnes ji při rodinných shledáních hrajeme a zpíváme. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velmi hezká věcička, která splnila mé nároky na odpočinkovou bláznivinu. Škoda, že jsem se v tom trochu zamotal, ale to se nedá nic dělat. V každém případě mohu ku odpočinku duše vřele doporučit. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Dvojice Oplustil + Podskalský na mne vcelku spolehlivě působí jako Raid na komáry, tedy odpuzuje.  A Šamberkovy frašky jakbysmet. Ani to, že tam pobíhají, pitvoří se, zpívají, jsou děěěěěěsně smješní a utírají si nos židlí jindy špičkoví herci, mi to nepřiblíží. Pan Kopecký v tomto typu zábav hrával, tady si dokonce prosadil i tehdejší novomanželku. Paní Ivu Janžurovou mám také rád, nic proti hlubším výstřihům taky nemám, ale proboha proč ona? Chybí už jen Inkognito kvartet a jeho zpjevandy, za to je ta hvězda. Nicméně lidem se to zjevně většinově docela líbí,  prostě tady se opět míjím s většinovým divákem. ()

Reklama

Reklama