Reklama

Reklama

Reindeerspotting – Útěk ze Santalandu

(festivalový název)
  • Finsko Reindeerspotting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento snímek nabízí drsný pohled na život drogově závislých v malém vzdáleném městě Rovaniemi v Laponsku. V úvodu dokumentarista vysvětluje, že v době, kdy dokument vznikal, užívali jeho přátelé i on sám drogy denně. Protagonista Jani užívá především Subutex, což je opiát původně určený k léčbě závislosti na opiátech. V dokumentu je Janimu něco málo přes 20 let a drogy užívá od svých čtrnácti. Díky skutečnosti, že je autor filmu jeden z nich, dostává se k protagonistům velmi blízko a podává nám tak autentický obrázek svého života a drogové závislosti. Vedle scén, kdy si protagonista přímo před kamerou vpichuje drogu do žíly, zobrazuje snímek i například krádeže. Janiho hlavním cílem je dostat se ze svého malého rodného města a nakonec se mu podaří ukrást tolik peněz, aby mohl se svým kamarádem vyrazit na cestu a uniknout do střední a jižní Evropy. Jak můžeme ve filmu také sledovat, kromě toho, že prožívá nejlepší chvíle svého života, zároveň stále více užívá drogy a dostává se tak neustále více mimo kontrolu. Chvílemi mluví protagonista o svých snech, které ale na mladého muže nejsou nijak zvláštní; mít malý domek, možná ženu a pozemek. V závěru však prohlašuje, že člověk v jeho snech asi nebude on sám, ale někdo jiný. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Tohle byl opravdu drsný snímek ze života jednoho feťáka. Ve filmu se občas objeví i dosti vtipné momenty, ale syrovost převládá. Hlavní hrdina svým způsobem i vysvětluje proč drogu bere, svěřuje se, že by i přestal, ale nemůže.. Jeho útěk z reality a následně i z malého města v Laponsku je vykreslen velmi dobře, film krásně graduje i když vlastně divák ví, kam Janiho osud směřuje... Soucítil jsem. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Přehlídka finských dokumentárních filmů

Přehlídka finských dokumentárních filmů

21.03.2012

Severské kulturní centrum Skandinávský dům ve spolupráci s Kulturní radou Pirkanmaa a Finskou filmovou nadací pořádá unikátní přehlídku současných finských dokumentárních filmů. Od pondělí do středy… (více)

Reklama

Reklama