Reklama

Reklama

Kronika

  • Česko Kronika temna (více)
Trailer 1

Za Andrewem se do pokoje ráno dobývá opilý otec. Andrew mu říká, že si koupil kameru a odteď bude všechno natáčet. Pak jde za matkou, která je těžce nemocná a leží v posteli. Tu také natáčí. Pak jede s bratrancem Mattem do školy. Natáčí úplně všechno. Jeho kamarád filozofuje. Ve škole ho všichni šikanují. Andrew jede večer s kamarády na maturitní party. Tam se seznámí s dívkou Casey, která tady natáčí video pro svůj blog. Pak se s ním jeden mladík popere, a on jde ven. Přijde za ním Steve a chce, aby něco natočil. S Mattem se procházeli a prý našli divnou věc. Společně jdou do lesa, kde našli díru, ve které něco bublá. Steve do díry skočí a Matt jde za ním. Andrew musí také za nimi, i když se mu nechce. Dole je jakýsi sliz nebo bahno a jeskyně s modře světélkující hmotou, která najednou začne měnit barvy. Vtom se zablýskne a všechno zmizí. Je tma.... Matt, Andrew a Steve jsou na zahradě a hází po sobě míčky. Matt necítí bolest, Steve dokáže manipulovat s předměty na dálku a Andrew dokáže zastavit hozený míček v letu. I ostatní mají najednou nadpřirozené schopnosti – dokážou ovládat předměty tak, aby létaly. Snaží se přijít na to, čím to je, a jdou se podívat na místo, kde našli jeskyni. Díra je ale zasypaná a strážce parku je odtud vyhodí s tím, že uzavírají oblast kvůli sesuvům půdy. Kluci zkoušejí, co všechno jim teď jde – házet žabky do vody bez použití rukou, na dálku foukat na listí, aby zvedlo děvčatům sukně, ujíždět v obchodním centru s nákupními vozíky apod. Pak se jim to ale začne vymykat... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (948)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si z dětství hru, kdy jste v rychlosti rozhodovali, jestli žába létá .. nebo straka? Všechno lítá co peří má se to jmenovalo. Kronika mě do těch bezstarostných teen let vrátila, takže nejenom Superman, ale i Steve, Matt či Andrew lítá a byla by to tedy správná odpověď. A vlastně nejenom oni .. lítaj tam i auta, poldové a já nevím co ještě a my se na to díváme spoza všudypřítomné kamery, snad aby to kluci jednou mohli pustit vnoučatům. Ne že by filmy s maníkama, co si každou minutu svého dění natáčí na kameru, byly špatné, právě naopak (Záhada Blair Witch, Monstrum či REC jsou výborné), jenže už se mi to začíná zajídat a trošku i nudit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kým sa tento film rozbehol, takmer ma zožrala mola stereotypu. Stavanie lega, hádzanie žabiek na jazierku za pomoci super schopností síce zaujalo, no od filmu ktorý má v prvom rade ponúknuť chvíle napätia mi to prišlo akosi málo. Celé mi to prišlo, akoby stačilo vzhliadnuť posledných 15 minút. 3 * a 60 % bude tak akurát. Čakal som síce viac, no rozhodne ma to vývojom deja či námetom zaujalo viac, ako "podobné" žánrovky typu Spidermana a neviem ešte akých sráčov, lietajúcich na skateboardoch. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Monstra jsem viděl ještě španělský REC a pak si nepamatuju žádný výraznější film, který by na domácí kameru předvedl vysloveně výborný film. Kronika je ale pecka. Nemám rád, když kamera hraje kankán. Když je ale vše natočené dobře, rád to ocením a Kronika je v tomto ohledu skvělá. Vše, co je potřeba, je nádherně vidět. Nejúžasnější je, že za tak málo peněz tvůrci dokázali zničit půlku velkoměsta. A vypadalo to nejenom reálně, ale taky skvěle. Konec byl vysloveně maximální akční jízda, která prostě neměla chybu a já si jí maximálně užil. Je vidět, že dobré filmy se točit dají i s klepající se kamerou. Podstatné je, aby bylo něco vidět a v Kronice jsem toho viděl opravdu požehnaně. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Polovina filmu vypadá fakt uhozeně, trapně, neoriginálně a navíc má pachuť "školních komedií". Ovšem schopnosti, které tři kámoši získají se rapidně umocňují do extrémních poloh, neustálé poletování přítomné "1sth person kamery" vytváří v druhé polovině hodně zajímavý a prožitkový dojem i bez 3D. Každopádně naprostým vyvrcholením je pak poslední čtvrtina filmu, kdy se jeden z přátel v šílené podobě (vzpomněl jsem si na klasiku Patrick (1978)... ) a ještě šílenější náladě začne vztekat a mstít. Souboj kámošů a to všechno, co používají, jak dramatické a svým způsobem i brutální to je, tlak na psychiku a uvědomnění si totálního zmaru pramenícího ze samé podstaty lidské touhy "být přijat a být milován", což se v kritických okamžicích lidského života mění ve vztek doprovázený agresí, destrukcí a sebedestrukcí, toto vše smutně ve finále film odhaluje jako i jistou kritiku k tradičním lidským hodnotám ..."Leave Me alone!!!!!!!" ... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ má režisér víziu, spoľahlivých ľudí za kamerou a k tomu ako-tak prijateľných hercov, tak aj tento film je dôkazom toho, že aj z hovna sa dá upliesť bič. No, možno len taký väčší korbáč. K biču by som prirovnal pár rokov starý Cloverfield. Filmu škodí pomalý rozjazd a nie vždy dobre mierená kamera, ktorá je vo filmoch typu "found-footage" rozhodujúcim faktorom a najmä v záverečné akčné scény strácajú na atraktivite. Pomalší rozjazd je samozrejme zámerný a tvorcovia mali v úmysle poukázať na to, že vlastne všetky filmy o superhrdinoch sú scenáristická hovadina. A to tým, že ak v sebe niekto odhalí akési superschopnosti, tak nemusí byť prioritne povahovo dobrák od kosti, ktorý si hneď na druhý deň ušije kostým a zachráni autobus detí visiacich nad priepasťou. Toto sa režisérovi/scenáristovi podarilo naozaj presvedčivo a Josh Trank si týmto otvoril cestu k ďalším projektom. 70%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (19)

  • Predstaviteľ Matta Alex Russell má oblečené tričko s nápisom USCSS Nostromo, čo je odkaz na vesmírnu loď z filmu Votrelec (1979). (slord)
  • V scéne, kde Andrew (Dane DeHaan) drtí auto svojou silou, bola natočená za pomoci tisíc kíl hydrauliky. (Greenpeacak)
  • Trik s kamerou, kdy ji Andrew (Dane DeHaan) nechal klouzat po podlaze, byl proveden pomocí skateboardu. (Shley)

Související novinky

Kronika se dočká sequelu

Kronika se dočká sequelu

06.08.2021

Kronika, povedené found-footage sci-fi drama režiséra Joshe Tranka z roku 2012, se dočká oficiálního pokračování. Snímek, v němž si zahráli Dane DeHaan nebo Michael B. Jordan, vyprávěl o skupince… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Boba Fett vlastní film nedostane

Boba Fett vlastní film nedostane

29.10.2018

Boba Fett byl ve vývoji dlouhé roky, původně byl k projektu najat režisér Kroniky Josh Trank, po jeho fiasku u Fantastické čtyřky byl však potichu odejit, a na jeho místo časem nastoupil James… (více)

Z Hardyho bude Al Capone

Z Hardyho bude Al Capone

25.03.2018

V roce 2012 byl Josh Trank nadějným režisérem, o něhož se po chválené Kronice začala prát velká studia. U 20th Century Fox mu svěřili reboot Fantastické čtyřky a v Lucasfilmu sólovku Boba Fetta,… (více)

Reklama

Reklama