Reklama

Reklama

PressPausePlay

(festivalový název)
  • Švédsko PressPausePlay
všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Hudební
Švédsko / Austrálie / Francie / USA, 2011, 80 min

Obsahy(1)

Digitální revoluce poslední dekády vypustila do světa kreativitu a talent v hodně zvláštním stylu, způsobu s neomezenými možnostmi. Znamená ale moderní demokratická kultura tvorbu obecně lepšího a kvalitnějšího umění nebo je opravdový talent v záplavě tisíců rádoby umělců nekompromisně utopen?
PressPausePlay je dokumentární film obsahující úvahy a rozhovory s některými z nejvlivnějších tvůrců a umělců dnešní digitální éry, kteří se snaží přijít na odpověď. (atomn)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

petrskoc 

všechny recenze uživatele

Dokument poměrně naivní cestou popisuje krom všeobecně známého technologického boomu také vznik uměleckých děl. O prvním nemá smysl hovořit, druhé z prvního vychází. Padají zde slogany jako "craft is gone" nebo že dnes není tvorba obecně vůbec o penězích. Se spoustou věcí se dá ve filmu souhlasit, vadí mi ale povrchnost, jakou snímek odkrývá pokličku výroby kreativního díla. Nic není samozřejmě černobílé a většina umělců, kteří v dokumentu figurují (a že jde mnohdy o zvučná jména) mi přijdou jak z jiného vesmíru. Padají názory, které jsou dle mého velmi nevyspělé a nedomyšlené, řečené pouze pro efekt a aby řadový divák, který v životě nepřišel do kontaktu s výrobou filmu nebo hudby, si mohl říci - "Tak já budu také umělec, když je to tak jednoduché!". Na druhou stranu - opravdu zásadní jména a postavy z řad kreativní sféry (Mobyho neberu jako nikoho nadčasového) se v dokumentu neobjevují. Možná by tvůrcům prospělo do příště nakoukat nějaká interview s opravdovými filmaři (Nolan, Fincher, Tarantino, Park + spousta arthousových režisérů - Trier, Fliegauf atd.) a to stejné i s muzikanty (Cave, Ellis, Reznor, Eno, Yorke atd.) - myslím, že by tam padala hloubkou naprosto odlišná tvrzení. Celý film se svým konceptem měl držet (dle mého) okolo jedné jediné věci, která v dokumentu zazněla, a která logicky vychází z koncepce, která bohužel nebyla dodržena - kdy jeden z účinkujících říká něco ve smyslu, že "Ti, kteří získávají Oscary a další filmové nebo i hudební ceny, nikdy nechodili na žádnou uměleckou vysokou školu, nebo podstatná většina z nich". To je alfa omega celého filmu a mělo by se tesat do kamene. Bohužel jedna jediná věta nezachrání celý dokument. Filmař, který tuto větu pronesl, mi byl velmi sympatický tím, co říkal, svým přístupem k řemeslu, lidem v branži atd. Prostě to, co říkal, mělo hlavu a patu. A to cením. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to poměrně nadhodnocený dokument. Dobrá polovina stopáže je vata. Stokrát uslyšíme, že hudební průmysl je mrtev, že každý dnes může natočit film, nebo napsat knihu ...atd. Opakovat tyhle známé pravdy v roce 2011 mi přijde poněkud zbytečné. Mě osobně zaujal spíš pestrý výběr hudebníků, z nichž některé jsem neznal. Nějaké zásadní moudro ale z většiny tvůrců nevypadne, ne nadarmo se často říká, že nejlepší je, když umělec není příliš výřečný a nechá za sebe mluvit pouze své dílo. ()

Reklama

creTin 

všechny recenze uživatele

Reflexe proměny kulturního průmyslu s příchodem digitální revoluce, kdy se rozdíl mezi tvůrcem a příjemcem minimalizoval - hranice je najednou jednoduše prostupná. Super ale je, že prostřednictvím dotazovanejch lidí dokument přijímá tuhle éru za svou a de facto větší svobodu tvorby glorifikuje, namísto žehrání nad "starýma dobrýma" časama, kdy se uměnim mohla živit jenom nějaká "elita", případně ty, co měli štěstí nebo konexe. ()

Galerie (13)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama