Reklama

Reklama

Svět gotiky v životě a ve věčnosti

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1998, 56 min

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Viktor Preiss

Obsahy(1)

Co nám říká gotické umění v českých zemích o duši, životě a myšlení člověka vrcholného středověku. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco trochu jiného, ale vzhledem k nabytosti informacemi, kterými dokument oplývá, jsem spokojená. Je to taková ta klasicky dobře odvedená práce ryze českého dokumentu. Trochu mi chybí šmrnc a souvislosti západního typu dokumentů, ale aspoň to není tak povrchní, jako to právě již zmíněné dokumenty mají ve zvyku. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvolený přístup k tématu. Komentář zůstává v mantinelech populárně naučného dokumentu, přitom ale rozhodně neulpívá na povrchu a nevěnuje se pouze uměleckému odkazu gotiky, ale i duchovnímu klimatu společnosti, z něhož umění vyrůstalo. Možná je ale škoda, že zůstalo jen u toho výtvarného, a hudba a především literatura přišly zkrátka. Ale na druhou stranu je to pochopitelné - z pohledu věčnosti je současný člověk opravdu nejčastěji konfrontován s gotikou v její výtvarné podobě. Její vývoj na českém území je v komentáři podán víceméně chronologicky, což ne vždy souzní s vizuálním řešením: např. chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, snad poslední gotická katedrála v celé Evropě, se divákovi nabízí už v úvodu. Přes drobné výhrady ale hodnotím celek jako velice poctivý dokument. ()

Reklama

Reklama