Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film pojednává o ilegálním převaděči žen přes železnou oponu. Tajná služba o něm věděla, dá se říct, že s ním i jaksi spolupracovala. Jenže on se jim chlapec trochu spustil z řetězu.A to naprosto nevídaným směrem. STB ale takovouto spolupráci nemohla vypustit na světlo boží a tak se panáčka zbavila dosti zajímavým způsobem. Film má určité napětí a slušnou atmosféru. Co ale stojí za povšimnutí, je trocha z vyšetřovacích metod veřejné a státní bezpečnosti. Jo, uměli si kluci pohrát s lidskými osudy. Celkem tedy slušně natočený film, který nám (jako poslední dobou více a více českých filmů) ukazuje zrůdnost komunistického režimu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je to zbytečně protahovaná nuda. Tento příběh podle pravdivé události byl zfilmován minimálně dvakrát. V TV inscenaci Měsíc s dýmkou podle Hany Proškové a v dílu 30. případů praporčíka Zemana v dílu Bestie který je mnohem lepší než tento film.. Případ byl zdokumentován v policejním muzeu v Praze a nesl ještě děsivější reálie než jsou v příbězích... ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Mne to nejdříve nějak vůbec nenadchlo, tak jsem se koukala jedním okem, až teprve od odjezdu z nádraží jsem zpozorněla. Jistou atmosféru to mělo, i když to bylo vše předem jasné jak facka, herci dobří, ale tohle "rozčtverečkované úhlopoidní" zpracování se mi pranic nelíbilo, takže celkově průměr průměrovitý. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Pokud budou dostávat sračky typu Temného rytíře pětihvězdičková hodnocení a strhující intimní psychologické příběhy se nedostanou z modrých polí, tak toho moc není v pořádku. Hitchcockovské zpracování s atmosférou Zodiaka. Kolik debilních témat jde na velké plátno a okolik víc velkých se nedostane přes práh Tv produkce. Bravo pane Svoboda!!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

SPOILER! ---- Václav Šašek a Věra Šašková napsali parádní scénář ve kterém se velkou mírou inspirovali událostmi padesátých let a zejména masovým vrahem Hubertem Pilčíkem. Ten v těch krutých časech kdy nejedna rodina hodlala zaplatit neskutečné peníze za převod a riskovala zastřelení při ilegálním přechodu hranice, vystupoval jako převaděč. V lesích se vyznal a v pohraničí žil. Místo ale aby lidi převedl přes čáru, vraždil je a zahrabával v lesích. Jejich majetek si pan nechával. Uprchlíky nikdo nehledal. V těch časech bylo lepší se k příbuzným co uprchli přes hranici raději nehlásit. Spousta lidí si tak myslela, že jejich blízcí žijí kdesi své spokojené životy a zatím jejich ostatky tlely ještě na české straně hranic v hlukokých lesích kam skoro nikdo nesměl. Spolupráce Pilčíka s STB nebyla zcela jasně prokázána, ale prý měl u sebe speciální povolenky k pohybu v hraničním prostoru. Jelikož skutečně odeslal onen dopis čímž udělal chybu a jelikož se v lesích začaly nacházet mrtvoly, šla po vraždách i klasická kriminální police. Pilčík chycen a uvězněn. Zjistilo se, že znuříval a věznil dvanáctiletou dívku, které na hlavů dával speciálně hlukově utěsněnou dřevěnou bednu aby nebyl slyšet její křik.... Než však došlo na soud, kde by mu stoprocentně hrozil provaz, zpáchal ve vězení sebevraždu. I ona sebevražda má však spoustu ale a tak se spekuluje, že jej STB odstranila sama. Těžko hádat jako roli hrál v jejích tehdejších ,,pastech'' na lidi, kteří se snažili hledat štěstí na té svobodnější straně světa v Bavorsku. Hlavu vraha Pilčíka mají uříznutou uloženou v lihu na soudním lékařství patologického ústavu v Plzni. Kráska a netvor jen klouže po hraně tohoto skutečného příběhu masového vraha. Ve filmu se perfektně podařilo vastihnout dusivou atmosféru padesátých let a to i v první polovině. Někomu to připadalo dle komentů nudné, ale já byl naprosto spokojen. Druhá polovina v hájence je luxusním psycho thriller skoro až horor. Töpfer byl naprosto výborný a fakt z něj šel strach. Issová také skvělá. Jediné co se mi ve filmu nelíbilo byla ,,komixová'' okna ve kterých bylo promítáno několik různých situací na jednou třeba žena jdoucí parkem a ve druhím okně Tatra STB jak ji pozoruje. To tam dost rušilo ten jinak skvělý dobový feeling. Pro mne velké překvapení! Dávám za 4 masti z kostivalu! * * * * ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Najdrastickejšou skutočnosťou, ktorú si netrúfli zobraziť tvorcovia ani jedného z televíznych spracovaní vrahovho vyčíňania, bolo väznenie dvanásťročnej netere zavraždenej Renáty Balleyovej. Tú Pilčík niekoľko mesiacov v tajnom úkryte mučil a zneužíval. Zachovala sa aj polstrovaná debna, ktorú jej nasadzovali na hlavu. (Raccoon.city)
  • Film vyšel na DVD jako příloha knihy Schůzky se stíny Jiřího Svobody v rámci Edice Finále. (NinadeL)

Reklama

Reklama