Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 360)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

I osmého dne Lachtan zřel Noa a viděl, že to bylo dobré. Ale ne na tolik, jak by mohlo, ne tolik, jak by mělo. Je to sice dobré, ale jako Blockbuster to moc nefunguje a přes snahu o epické záběry se zdání velikosti vytvořilo jen na pár místech (například je tu hrozně málo záběrů na sídla zkaženého lidstva), jako dramatický a lehce artový film je to zase hrozně moc blbé a některé scény, které mají jasný (pseudo)filozofický podkres působí jen humorně, naštěstí ale v tom dobrém slova smyslu (borůvky, např.). Další mínus je hlavní padouch, sice vypadá dostatečně zlořádsky a jeho vous se už dávno snažím vypěstovat, ale za celý film neudělá ani JEDINOU ďábelskou věc, krom toho, že se snaží zachránit sebe a svůj lid a že požírá maso, u filmu, jehož námětem je smetení lidstva z povrchu zemského pro jeho zkaženost, úchylnost a všeobecné zatracení bych očekával něco poněkud démoničtějšího. Ovšem pořád je to dobrá pre-apokaliptická věc, jen neví, čím chce vlastně být a nedokáže vytěžit námět do dostatečné hloubky, dobře zahraná, řemeslně zvládnutá a zábavná, ale... PS: asi minutu po mém návratu z kina začalo pršet, vskutku vhodná tečka za celým filmem (o=´ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplný film. To je na jednej strane fajn. Niekedy mám po krk štandardných filmov. Noe je všelijaký, len nie štandardný. Na druhej strane to, že je rozporuplný, ešte automaticky neznamená, že je úžasný. Niektoré momenty, nápady, zábery a scény fascinujúce, omračujúce, v dobrom obludné, uchvacujúce a vizionárske (neskutočný flashback o zrode raja). No a hneď nato tam prídu "anjeli" alias Kameňožrúti z Nekonečného príbehu, ktorí sú v jednej chvíli temer neporaziteľní a potom do nich stačí pichnúť špendlíkom a zlikvidujete ich. V rozpakoch som bol i z archy, ktorá je úžasná, ale pri bližšom pohľade mi nesedela jej veľkosť, či skôr malosť. Noe je nevyvážený a absurdný, hoci relatívne chytľavý, mix počítačových predvádzačiek, neškodnej rozprávky, kontroverzného šoku a prízemnej telenovely. Žánrový hybrid udiera do očí. Sledujete niečo "normálne" a zrazu do toho nabehne psychopatický Crowe a snaží sa prebodnúť veľkým nožom hlavu bábätka. Brutálne sa strihalo, alebo na to Darren kašľal? Neviem. A je mi to jedno. Výsledkom je chaos. Netušíte, či je to chyba drastického strihu, alebo sa jedná o divnú umeleckú víziu (začne pršať a o chvíľu nastane celosvetová mega-povodeň; otec so synom sa tíško rozprávajú uprostred vyľudnenej planiny, kde majú výhľad na kilometre ďaleko a potom dvihnú hlavy a pár metrov od nich sa zrazu nachádza obrovská skupina ľudí a kamenných obrov; Noeho syn behom šiestich sekúnd zatratí otca a podľahne kúzlu cudzieho chlapa, ktorý mu daruje zakrvácané sekero-kladivo). Najviac ma sklamali nezaujímavé postavy. Despotický Crowe sa snaží, ale je čudný, Jennifer Connelly a Hermiona sú "len" šarmantné. Najviac sa mi páčil Hopkins ako Matuzalem. Noe vyvolá odlišné názory aj ohľadom žánrovej roztatárenosti: v jednej chvíli  je to realistický a špinavý historický film, potom triler, následne biblický apokalyptický skorohoror, ekoposolstvo a romantická dráma. V r. 2011 vo Francúzsku vyšiel rovnomenný 4-dielny komiks, ktorý spolunapísal Aronofsky a jedná sa o mix predlohy k filmu a samostatného projektu, v ktorom sú niektoré veci inak, než vo filme. Komiks vyšiel v r. 2014 (pri príležitosti premiéry filmu v kinách) aj v českej mutácii, žiaľ kvôli slabým predajom nikdy nebol vydaný posledný, štvrtý diel. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Dogmatickosť biblických námetov je v mnohých filmoch zásadným problémom. Benevolentní divák pochopí potrebu zhollywoodštenia scenára, ortodoxný pôjde na spoveď a bude prosiť pred Pánom o milosť pre Aronofskeho. Pokiaľ ale nie ste z tých, ktorí budú každú scénu porovnávať s otvorenou bibliou a ak sa nebudú zhodovať jeden, či dva fakty, tak nad týmto filmom budete behať s krucifixom; alebo tí, ktorí v každom filme s biblickou postavou vidia len kresťanskú propagandu, tak sa dočkáte príjemného prekvapenia. Fakt, že jeden z najväčších príbehom sa dostál na plátna kín po tak dlhej dobe značí veľa. Natočiť film o postavení jednej lode s tisíckami zverstva, to chce poriadny scenár, v opačnom prípade môžu byť režisér a herci akýkoľvek borci, ale dopadlo by to ešte väčšou katastrofou akou bola samotná biblická potopa. Trošku som sa zľakol Aronofského voľby a hneď som si dal do súvislosti možnosť uchopenia myšlienky po vzore The Fountain. Darren ale ukázal, že vie zmanažovať aj blockbusterovský rozpočet a prispôsobiť svoj svojský štýl režisérskeho prejavu aj pre širšie publikum. Samozrejme nechal priestor typicky artovým myšlienkam a víziám, ktoré boli pre tento typ príbehu ako stvorené, načerpal trošku inšpirácie z fantasy žánru a prekvapenie je na svete. Stačí nemať predsudky. 80%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim no, je to takovej divnej patvar. Mame tu jak drsny, temny a skvele vygradovany sceny, ale do toho tu jsou sceny jak vypadly z nejakyho popkornovyho velkofilmu, sem tam pak nejakej do oci bjici nesmysl, misty se film celkem tahne a zachranujou ho jen skvely herci. Jak kdyby chtel Aronofsky potesit vsechny a nacpal sem od vseho trochu, ve vysledku se na to sice pekne kouka, vizual je skvelej, ale misty jsem musel kroutit hlavou nad vsemoznejma kravinama a misty jsem se koukal na hodiny a prislo mi, ze film ma minimalne tri hodiny. Ale po pravde receno, cekal jsem, ze to bude takovyhle, takze nejak zklamanej rozhodne nejsem, vizual a herci to tahnou nad prumer, takze to nakonec slabsi 4* da. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že je Aronofsky tak trošku blázen a Noeho nezpracoval konvenčním způsobem, jaký by si asi konzervativní křesťani přáli. Namísto toho nám naservíroval skoro až fantasy polo-schizofrenický příběh, volně inspirovaný biblí. Na řemeslnou stránku si stěžovat nemohu, náročná postprodukce je na filmu celkem dost znát, je to takové správně špinavé a zbytek zážitku dotváří celkem povedený vhodný soundtrack. Po příběhové stránce to už tak slavné není. Ačkoli se režisér vzepřel snahám přesného participování bible, některé sekvence zkrátka působí komicky. A proč to má sakra 130 minut čistýho času? Chápu, že některé dialogy ke smysluplnému příběhu museli ve střižně ponechat, ale tím pádem film ztrácí tempo a začne nudit. Líbilo se mi také rozpoložení hlavního hrdiny. A ačkoli film končí samozřejmě očekávaným způsobem, přece jenom to není podané úplně běžným způsobem...70% ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Od 20. července do 21. srpna 2012 se natáčelo na Islandu. Pak se štáb přemístil do New Yorku, kde byla mezitím postavena 137 metrů dlouhá replika Noemovy (Russell Crowe) archy. Filmaři pracovali i v okolí města Durango v centrální části Mexika. V období od 29. října do 1. listopadu 2012 bylo natáčení zastaveno kvůli tropické bouři Sandy, která filmařům poničila kulisy. Poslední klapka padla 17. listopadu 2012. Poté následovala rozsáhlá a zdlouhavá postprodukce. (Struhy)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama