Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smrt starého, nemocného právníka vypadá na první pohled zcela přirozeně. Pak se ale ukáže, že měl v těle větší množství barbiturátů a že se jedná o vraždu. Kdo měl zájem na smrti člověka, kterému už beztak nezbývalo mnoho času? Čtyřiaosmdesátiletý právník Willi Schubert, známý tím, že vždy obhajoval výhradně oběti a nikoli pachatele trestných činů, zemřel. Přestože se zdá – a rodinný lékař Riedmann to potvrzuje – že zemřel přirozenou smrtí, pitva odhalí v jeho těle velké množství barbiturátů, které si sám z důvodu těžké artrózy nemohl vzít. Vrchní komisaři Lannert a Bootz, zoufalý z návštěvy své nepříjemné tchýně, tedy vyšetřují vraždu.
Stará paní Brise Schubertová má viditelné výpadky paměti a občas je trochu mimo. Vše ale vypadá, že její vztah s manželem – v den jeho smrti oslavovala rodina smaragdovou svatbu rodičů – byl velice láskyplný. Dcera Eva Martensová se stará o dvě děti, z nichž mladší Oliver trpí Downovým syndromem a starší Leonie velmi lpí na babičce. Její manžel – který má převzít tchánovu advokátní kancelář – příliš času na rodinu nemá. Bratr Evy, Peter, prodává obrazy a snaží se podnikat, v poslední době je na tom ale špatně. Když se rodina dozví o tom, že otce někdo otrávil, a to s největší pravděpodobností někdo z nich, nechce tomu věřit. Lannert s Bootzem vyhledají i rodinného lékaře Riedmanna, který – na rozdíl od lékařky na klinice – tvrdí, že starý pán, operovaný na zhoubný nádor, už měl před sebou jen několik týdnů života. Lékařka naopak soudí, že s příslušnými léky mohl žít ještě i několik let. Jak se ukáže, doktor Riedmann, vázaný limitem peněz na léčiva, který pojišťovna nastavila, musí vše navíc platit z vlastního, a tak prostě nemocným nepředepisuje to, co by skutečně potřebovali. On také přinesl Willimu jeho oblíbený borůvkový kompot, v němž byly objeveny stopy po prášcích. Přinesl ho už ale ráno, prášky tam tedy mohl přidat kdokoli, i Eva, která otci nakonec kompot po večeři připravovala. Eva se o staré rodiče pečlivě starala, teď si ale našla práci a péče o ně a současně o postiženého syna ji vyčerpává. Mohl by to být motiv k hrůznému činu?
Brise se mezitím v garáži v autě pokusí o sebevraždu prášky, ale Lannert ji naštěstí objeví včas. Vzniklo mezi nimi zvláštní pouto, zejména poté, co se stará dáma dozvěděla, že Lannert ztratil manželku a dceru. Po pár dnech v nemocnici se Brise chce vrátit domů, přes protesty dcery. Vyjde najevo, že trpí Alzheimerovou chorobou a že to už delší čas ví, zatímco rodina ne. Pátrání také ukáže, že Peter, který je zcela bez peněz, měl v úmyslu po otcově smrti prodat jejich dům. Ovšem dvě třetiny zděděného majetku měla dostat Eva, protože Petera rodiče podporovali už dříve, jak Lannertovi sdělí Brise.
Při rozhovoru se sekretářkou Freickovou policisté zjistí, že její Holger Martens převzal obhajobu muže, který znásilnil několik děvčátek, z nichž jedno zemřelo. Když se to dozví rodina, je nanejvýš pobouřená: to by Willi nikdy nepřipustil! Tím spíš, že i třetí dcerka Schubertových, Emma, zemřela v jedenácti letech násilnou smrtí. Holger je zadržen a vyslýchán, pak se ale na komisařství dostaví malé Leonie: je přesvědčená, že dědečka zabila ona, protože místo jednoho prášku valia mu dala dva. Vadilo jí, že se babička stará stále jen o něj a na ni nemá čas. Valium ovšem starého pána nezabilo. Dívenka ale vypoví, že byla v domě prarodičů ještě jednou po oslavě, večer asi v osm hodin a babička jí řekla, že dědeček už spí. Krátce nato Brise zmizí. Jede na hrob své dcery, kde ulehne a chystá se zemřít. Doma zanechala kazetu, na níž oba manželé sdělují, že kvůli nemoci staré paní se rozhodli společně odejít ze života. Chtěli sníst napůl borůvkový kompot s prášky, ale babičku vyrušila Leonie, který za nimi večer přišla. Lannert včas zavolá na hřbitov záchranku a zdá se, že tentokrát to Brise zkusila už naposledy. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (18)

Reklama

Reklama