Reklama

Reklama

Test civilizace

(neoficiální název)
  • USA The Test of a Civilization
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2006, 5 min (Director's Cut: 18 min)

Hrají:

James Cromwell (vypravěč), Neal D. Barnard

Obsahy(1)

Podrobný náhľad za zamknuté dvere testovacích laboratórií medicínskych zariadení, univerzít a zariadení testujúcich kozmetiku. Jeden z najbrutálnejších náučných filmov o vivisekcii. (whack)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Video ke zhlédnutí ZDE CZ tit.. Ukázka toho, jak vznikají a jak se testují léky na rakovinu, prášky pro klidný spánek, test přileb na ragby a jak se učí na lékařských univerzitách, vše bez cenzury. Kruté pokusy na zvířatech. Jedná se o záběry organizace PETA, které vzniknuly v roce 1980-83. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotný zostrih záberov z viacerých krátkometrážnych dokumentov, doplnený o informatívny doprovod rozprávača. Zábery sú z amerických testovacích laboratórií, hoci niektoré sú staršie, rozprávač informuje o súčasnej (2006) situácii. Niektoré pokusy sa vykonávajú rovnako ako pred 30 rokmi. Napriek stovkám pozitívnych zmien k menšiemu utrpeniu zvierat (v EÚ sa už napríklad nemôžu testovať kozmetické produkty na zvieratách), je každý rok v USA použitých pri pokusoch 18,5 mil zvierat, v EÚ 11 miliónov, na Slovensku asi 40.000, celosvetovo 70 až 100 miliónov. Tieto čísla nezahŕňajú bezstavovce (napr. raky) a zvieratá, ktoré sú chované pre výskum, ale sú utratené ako nadbytočné (takže reálne čísla môžu byť odhadom 2,8 krát vyššie). Pokusy stoja daňových poplatníkov miliardy eur ročne. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Chápem, že mnohým vadí, že je tu veľa starých záberov, no ono je to reálne, nielen vtedy, ale aj teraz, síce možno už mnohé vyspelejšie oblasti na svete od toho upúšťajú, no len nedávno som zaregistroval, že Európska únia by sa len mohla začať zaoberať zákazom vivisekcie. Chápem, že testovanie na myšiach a potkanoch bude obhajované aspoň ako to posledné, ktoré môže pomôcť človeku, no existujú aj iné metódy napríklad počítačové simulácie, či rôzne prírodné náhrady liekov alebo sa veci rovno skúšajú na ľuďoch rôznymi formami, avšak ani to neobhajujem, lebo to je tiež zahrávanie sa kvôli nezmyslom, zbytočnostiam a hnaním sa za ziskom a rôznymi nehumánnymi vecmi. Testovanie na zvieratách je často úchylka rôznych bezcitných indivíduí, pre ktorých to môže byť prvý krok k horším veciam. Tento film oceňujem viac než napríklad film bez komentára Toto je Vivisekcia, kde mi chýbali práve takéto popísania jednotlivých prípadov a vyvrátenie pár mýtov. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Bez veškeré legrace říkám, že tenhle dokument vám zlomí srdce. Sedmnácti minutový sestřih z archivních záberů organizace PETA je naprostý očistec, který lidi problematiky znalé utvrdí v tom, že volba života bez krutosti je jedinou možnou, a ten zbytek by měl přehodnotit svůj každodenní přístup nebo se alespoň na chvíli zamyslet nad souvislostmi. THE TEST OF CIVILIZATION je kompilací záběrů z laboratoří a výzkumných stanic, které provádějí testy na zvířatech ve jménu kosmetiky, čistících a dalších syntetických přípravků, léčiv, drog a celé řady behaviorálních, medicínských či univerzitních experimentů. Dlouholetá praxe hovoří o dávno zastaralých modelech i postupech výzkumů, které se v dnešní pokrokové době dají dělat zcela jinak, přesto i zde je zvyk železnou košilí a výzkumní pracovníci od svých návyků neradi upouštějí. Nejrůznější rozhovory a studie přitom ukázaly, že spousta z prováděných výzkumů jsou naprosto zbytečné, neprůkazné a ve všech případech velmi kruté. Dovolím si zde jednu polemiku. Osobně neznám výsledky těch výzkumů, co se na těch videích odehrávají a ani nevím, jak moc jsou prospěšné člověku a společnosti. Nejspíš nijak. Co je ale prokazatelné a naprosto děsivé, že lidé v bílých pláštích jsou jeden sickfuck vedle druhého, absolutně vykořeněni od jakéhokoli soucitu nebo emocí. Špatně uspaný pes, kterému raději přestřihnou hlasivky, než aby nemuseli poslouchat jeho kňučení. Pavián s helmou na rugby přibetonovanou k hlavě při pokusech výdrže nových sportovních doplňků. Nebo myši, morčata, králíci - poleptaní, popálení, otrávení při aplikaci toxických chemikáliích. To je jen zlomek z toho, co se v těchto laboratořích děje, k čemu přispíváme nebo mlčíme. A on se ještě někdo diví, že lidé, kteří k tomu mlčet nechtějí, berou spravedlnost do vlastních rukou? Já se tomu tedy nedivím, vlastně se naopak divím naší apatii a odvracení očí od reality. Stále častěji se setkávám s argumentem, že při veganské osvětě by se mělo přistupovat s rozmyslem a pomalu, že videa s krutým zacházením se zvířaty nic nezmění. Domnívám se, že je tomu přesně naopak. Lidé by měli vědět, že koupí testované kosmetiky nebo čistícího prostředku podporují tyhle zvrhlé výzkumy, i když vlastně nejsou vůbec potřeba. Takováhle videa a obrázky by měly být na každém testované přípravku stejně, jako tomu je u krabiček s cigaretmi. A každý, kdo chce koupí tohle podpořit, by měl být iformován, co podporuje. A že lidé odvrátí zrak pokaždé, když jim skříží cestu něco nepohodlného? Taková je doba. Je načase zajímat se, zjišťovat si informace a přestat být apatičtí. Ne? Stále nic? Tak si představte, že vám uteče vaše kočka nebo pes a dřív, než ho najdete, je odchycen jako toulavé zvíře a tedy jako potenciálně vhodný kandidát pro výzkum. Stejně jako ten tulák, kterému zaživat přestřihnou hlasivky. Seš vpoho s představou, že si patláš na pleť krém nebo vytíráš podlahu s něčím, pro co tvůj domácí mazlíček položil život? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

drsná agitka proti testování na zvířatech - názorná a jasná. Jen mi je divné, že na to jak je dokument docela nový, tak záběry z laboratoří jsou ještě o 20-25let starší, takže neukazuje asi moc aktuální situaci v laboratořích. A třeba se zákony už zlepšili k lepšímu. Prostě mám trochu pochybnosti, ale svůj obrázek si můžete udělat všichni ... a pro jistotu: taky jsem proti podobným experimentům ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Kultura obecně není kultura člověka.¬         Včera jsem shlédl snímek natolik otřesné náplně, že ve svém už ne krátkém životě nepamatuju, že bych se s něčím tak hrozným osobně setkal — osmnáctiminutovou koláž "The test of a civilization" o pokusech na živých tvorech.¬                 Zastávám názor, že "člověk kulturní" (nikoli tedy pouze "homo sapiens", lišící se od jiných vyspělých tvorů na Zemi pouze rozumovou abstraktní inteligencí, kterou nedovede ani pořádně používat), tedy že onen člověk kulturní nepovažuje, ba je mu to zcela proti mysli a proti jeho životním postojům považovati zvířata a rostliny, vlastně vše živé, za něco jako věci jemu sloužící.¬                 Ta nejděsivější zvěrstva, o kterých jste se mohli dočísti v souvislosti s pokusy německých, sovětských nebo usa vědců na živých lidech, skoro blednou v porovnání s doklady, které můžete vidět byť jen v krátkých úsecích zde. Po asi dvou třetinách sledovací délky jsem přetočil na konec, takže vím pouze z komentáře jiného, že je vidět i to, jak králíkovi přestřihli hlasivky pro to, aby je svým úzkostným křikem neobtěžoval.¬                 Je jedno, kolik stamilionů, kdyby to byly místo milionů tisíce, je to jedno, zvířat zašlo, bylo umučeno snad všemi způsoby představitelnými lidským mozkem. Ve jménu zdraví člověka, ve jménu jeho pracích prášků a kosmetických přípravků. Je lhostejné, že viděné bylo natočeno před čtyřiceti roky, neboť pokusy na zvířatech bývají takové povahy, že soucit musí jíti stranou i dnes.¬                 Malou poznámku ke kvalitě snímku. Ano, je to natočeno jako agitka, pro to snímek nestojí za víc než za nějaký lepší nadprůměr hodnoceno ovšem z pohledu hodnotitele filmů hodnotícího obecně všechny vlastnosti snímku dohromady. Jako veřejně dostupný doklad o pokusech na zvířatech patří snímek mezi nejdůležitější a nejsilnější.¬                 Opoznámkování k povšimnutí: uživ. schizmo. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Jestli by mě něco mělo odradit od případného studia na nějaké americké univerzitě, tak je to právě tento dokument. Něco tak nechutného a děsivého jsem snad ještě neviděl (podobný humus dělaný na zvířatech: Děsivý průmysl v Číně), a mnohým lidem uniká, že toto se stále děje, i v dnešní době. Toto je opravdu pro silné povahy, a už vůbec by se na to neměli koukat majitelé pejsků. Humus nejvyššího kalibru! ()

cm hardy 

všechny recenze uživatele

U tohoto dokumentu mám rozporuplné pocity... Na jednu stranu dobrý dokument, názorně ukazující testování na zvířatech. Na druhou stranu je hrozné, co s těmi zvířaty dělají (možná dělali). Skoro jsem to ani nemohl dokoukat do konce. Opravdu je to strašný. ()

Reklama

Reklama