Reklama

Reklama

Anarquia - Un pueblo en armas

  • Itálie Spagna 1936: l'utopia si fa storia (více)

Obsahy(1)

Deklaráciou Katalánskej republiky v roku 1931 sa začala éra anarchistického Katalánska. Toto je dobový dokument od CNT-FAI zo Španielskej občianskej vojny. (whack)

Recenze (2)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podrobný popis vtedajšieho anarchizmu, až v oslavnom duchu. No tá prehra neprišla len kvôli zrade či vojenskej nevýhode, škoda že sa to nevenovalo aj zverstvám práve tak oslavovanej strany a príčinám. ()

QuentinVetinari 

všechny recenze uživatele

Vynikající kompilace záběrů z jiných dokumentárních filmů pořízených v prvních měsících španělské sociální revoluce (Reportaje del movimiento revolucionario en Barcelona, Aguiluchos de la FAI por tierras de Aragón), kterou Confederación Nacional del Trabajo krátce po pádu frankizmu dovybavila retrospektivním komentářem. Zvláště prvních deset minut, v nichž je stručně nastíněna historie předcházející rokům 1936 a 1937 (od konce Primo de Riverovy diktatury a vyhlášení Druhé španělské republiky po nacionalistické povstání) a ve kterých jsou zobrazeny první týdny sociální revoluce, musí patřit k vůbec nejpůsobivějším v historii filmu. Tomu pomáhá i bezchybně vybraná hudba – opakovaně zaznívají anarchistické hymny ¡A las barricadas! a Hijos del Pueblo (jednak na autentických nahrávkách ze 30. let, jednak v podání Ramona Munse). Film je volně dostupný na YouTube ve španělské i italské verzi. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama