Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 26 (2008) (série)


Delfíni záchranáři (S26E06)

(epizoda)
  • Velká Británie Saved by dolphins
Velká Británie, 2008, 49 min

Obsahy(1)

Už od starověku se tradují příběhy, které popisují, jak lidem v nejtěžších chvílích na moři přispěchali na pomoc delfíni. Stojí ale tyto zkazky o rybích záchranářích opravdu na reálných základech, nebo si je jen vybájila příliš bujná lidská fantazie? Nebo snad šlo o náhody, jimž pak zachránění z vděčnosti dodali téměř kultovní rozměr? Každopádně několik takových případů se skutečně odehrálo. V roce 1996 si Martin Richardson vyrazil na dovolenou k Rudému moři, aby se zde věnoval oblíbenému potápění. Při jednom sestupu pod hladinu se k němu dokonce připojilo hejno hravých delfínů, všechno bylo v pořádku, prostě prázdniny, jak mají být. Jenže náhle přišel nečekaný útok dravého žraloka. Martin tváří v tvář smrti téměř upadl do bezvědomí... a přesto přežil. Delfíni totiž kolem něho vytvořili ochranný kruh a obávaného predátora zahnali na ústup. A něco podobného se stalo i v roce 2004 na Novém Zélandě, na pobřeží Whangarei. Skupinu čtyř záchranářů tam náhle obklopilo hejno delfínů a více než čtyřicet minut je bránilo před dotíráním nejnebezpečnějšího mořského tvora, lidožravého žraloka bílého. Dodnes si nikdo nedokáže tyto incidenty pořádně vysvětlit. Existuje sice teorie, že zachránění měli jen nehorázné štěstí, protože delfíni nebránili ani tak je jako svoje mláďata, ale na její podporu chybějí důkazy. Není tedy přece jen možné, že mezi lidstvem a delfíny existuje nějaké odvěké pouto? Proč by to vlastně nemohla být pravda? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

La.Nia 

všechny recenze uživatele

Davam 1* ale nie kvoli delfinom (tych milujem) ale kvoli spracovaniu. Tí, co davate 4 hviezdy ste asi nikdy nevideli poriadny dokument. A toto by som poriadne ani dokumentom nenazvala, je to hodinový príbeh o skupinke ludí, ktorých zachranili delfiny. Jeden asi 5 minutový príbeh a potom dalsí, natiahnutý na 43 minút.... Zabitý čas. Fakt ! Precitajte si obsah a to je jedine co sa z toho dokumentu dozviete, vo film nie je ani o jednu informáciu viac .... Skoda ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Jako díl do Věřte nevěřte :-) Neuvěřitelné. Líbil se mi závěr: Delfíni pro nás tolik dělají, neváhají za nás položit své životy, při tom my, lidé, jsme jim toho tolik udělali... Jak z nějaké fantasy knížky. To je ale pravda. ()

Reklama

xpaja 

všechny recenze uživatele

Každá mince má dvě strany a delfíni nejsou takoví lidumilové jak se traduje. Delfíni žraloky jednotlivce zabíjí a proto se jich žraloci bojí. Zajímavé je, že delfíni zabijí cca stejné množství lidí jako žraloci, ale o tom se moc nemluví. U delfínu to jsou ale pouze menstruující ženy, které delfíni při pokusu o znásilnění stáhnou pod vodu a omylem utopí. Spoustu dalších zajímavých a nečekaných informací najdete v následujícím Hydeparku s fotografem Jaroňkem. http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/18.1.2013/ (dotaz na delfíny začíná v čase 44:20). Delfínům záchranářům dávám --- == 60 % == --- . ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozoruhodný dokument.Silná představa že jsou delfíni ochotni jít do nebezpečí pro tak nepochopitelného živočicha jakým je člověk....Jen když děvčata vydávají za záchranáře, bylo by dobré je naučit plavat :) ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama