Reklama

Reklama

Bengálský detektiv

(festivalový název)
  • Velká Británie The Bengali Detective (více)
Velká Británie / Indie / USA, 2011, 110 min

Obsahy(1)

FilmGROTESKA vypráví o soukromém detektivovi a jeho týmu, kteří v indické Kalkatě suplují práci lhostejné policie a zároveň se jako tanečníci pokouší uspět v šoubyznysu. Cesta za slávou v televizní talentové soutěži je pro ně jednou z řady událostí odehrávajících se v neuchopitelném organismu velkoměsta a je stejně nepředvídatelná jako případy vražd, cizoložství nebo padělání peněz. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na Bengálském detektivovy se sice odráží typické britsko-americké snahy o "fikcionalizaci", vytváření zápletek, stejně jako vnější okouzlený pohled na exotickou zemi, včetně jistého nadhledu. Na druhou stranu vzniká velmi barvitý a komplexní pohled na život v obrovské indické metropoli. Velmi dynamicky se zde mísí zábavné momenty s napínavými akcemi a emotivně silnými scénami ze soukromí, při nichž se snímek dotýká i obecnějších otázek lidského bytí a soužití. Od prvních minut jsem byl pohlcen a moje pozornost nepolevila. Souvisí to určitě i s tím, že Indie je sama o sobě nesmírně fotogenická země a téměř každý záběr je nesmírně zajímavý a neotřelý - pohledy do rušných ulic, samotné tváře obyvatel, úžasné rituály. BD je určitě jeden z filmů, díky nimž si tuto stále tajemnou zemi zamilujete. Šance jsou zde možná dokonce o dost vyšší, než v případě vyumělkovaného Milionáře z chatrče. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Bengálský detektiv je především chytlavý Bollywood pod drobnohledem bývalých kolonialistů. Nedělám si iluze, že k příběhovým linkám došli dokumentaristé čirou náhodou, ale vzhledem, že tvůrci se blíží mnohem víc k fikčnímu filmu, tak je tu jistá míra inscenace spíše k užitku. Detektivka, Bollywood, film noir, taneční film, slzavé drama defilují v pečlivě natočeném a oddramaturgovaném dokumentu. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama