Reklama

Reklama

Karosta - život po Sovětech

(TV film)
  • Lotyšsko Karosta: Life After USSR (více)
Lotyšsko / Velká Británie, 2008, 50 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Starousedlíci města Ljepaja v severním Lotyšsku pamatují lepší i horší časy. Někteří z nich nostalgicky vzpomínají na tklivý slavnostní odchod sovětské armády po rozpadu SSSR. Když vládly na blízké vojenské základně Karosta vojenské poměry, byl tam i pořádek. A dnes? Prý se tam po setmění bojí i policisté či záchranka... Bydlí tam různé podivné existence a přišli dokonce i cizinci, aby tu vybudovali jakési centrum umění... Britští dokumentaristé se do Karosty vydali s kamerou a pokusili se zachytit jak život v "záhadné" zóně, každodenní potíže, s nimiž se musejí místní obyvatelé vyrovnávat, tak mnohdy bizarní názory starousedlíků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

MeGab 

všechny recenze uživatele

Tomuto snímku bych snad ani neřekl dokument. To byla spíš uměle natažená reportáž. Silně jednostranný pohled nám v ní autoři předložili. Navíc to podle titulků nebyli lotyšští, ale britští autoři. Lotyši tam byli uvedení snad jen jako tlumočníci. Celkem jsem z toho měl pocit, že co bylo před vznikem Lotyšska, bylo huj, a dnešní Lotyšsko je fuj. Dokoukal jsem to jen proto, že se o dění v Pobaltí zajímám. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Britové se rádi dívají na státy střední Evropy, které byly dříve za železnou oponou (a kterou pomáhal spustit také Churchill), jako na cosi obskurního, známý je třeba dokument BBC o Ostravsku, z něhož Ostrava jako taková vychází coby hotové inverzní peklo na zemi, nebo třeba reportáže BBC kritizující klecová lůžka v Česku, v nichž naše země skoro jako by vypadla z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem. Ten trend však asi není ničím zvláštním, neboť podobně příkrým rastrem zase my tady nazíráme země a národy více na východ, neřku-li mimo evropský kontinent, ať již tedy pohlížíme na onen ostentativně zmiňovaný východ, či jih. Pohled na lotyšské městečko Ljepaja tak zapadá to perspektivy vidění světa, který je výrazně jiný než ten, jak ho známe my sami. Potěšující jistě je, že náš český pohled už je podobný tomu britskému, civilizačně už jsme se posunuli na západ Evropy, neboť sídliště v Ljepaje jsou naštěstí vizuálně exotická i našim očím. Stačí si ale zajet do nějakého vojenského újezdu v Česku (Boletice, Brdy atd.), což je situace více než analogická sídlům v Ljepaje a Karostě, a nebudeme se stačit divit, jak moc jsou některá zákoutí podobná těm v Lotyšsku. U britských tvůrců mi ale trochu vadí, že jen sklouznou po status quo a více nepopíší hlubší kořeny a důvody, které vedly k zakonzervování situace. Určitě je plno míst, kde se doslova zastavil čas, dovedu si ale představit lepší a účelnější televizní zpracování jejich odysey. Tenhle britský dokument se umělecky zastavil někde na půli cesty... ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama