Reklama

Reklama

Nový svět

(festivalový název)
  • Estonsko Uus Maailm (více)
všechny plakáty
Trailer
Estonsko, 2011, 88 min

Režie:

Jaan Tootsen

Kamera:

Mihkel Soe

Hrají:

Jaan Tootsen
(další profese)

Obsahy(1)

Jak se dá ve městě vytvořit optimální životní prostor? Jak se dá změnit svět? Film o občanském sdružení New World Society, které působí v estonském Tallinnu. Film o dobrých úmyslech a o místě, kde všichni bojují proti všem. Co se stane, když aktivisté, kteří chtějí vybudovat lepší svět, ztratí podporu a musí se potýkat s těmi, za něž bojují? Jak může pokračovat revoluce, jejíž vůdci ztratí elán? Film sleduje protagonisty a proměny jejich revoluce v průběhu čtyř let. Od založení jejich organizace se leccos změnilo. Aktivisté, kteří již mají rodiny a opustili svá předchozí zaměstnání, se naučili umění kompromisu a rádi používají výrazy jako "projekt", "dohoda" či "profesionalita". Mezi aktéry dokumentu však postupně narůstá napětí. Jak dát dohromady skupinu lidí, kteří již nemají společné zájmy? Lze znovu najít ztracený Nový svět? (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

MeGab 

všechny recenze uživatele

Film není ani tak o samotném sdružení Uus Maailm, spíš je to s humorem natočená sociologická sonda do žumpy lidské společnosti. Několik rozumně se jevících lidí začne poslouchat líného, nezodpovědného, idealistického a anarchokomunistického lháře bez jasné vize, který absolutně není schopen ani lehce přemýšlet nad ekonomickými záležitostmi a jediné, co naopak umí, je kecat a dělat chaos v ulicích. Střetnutí s realitou proto zákonitě musí dopadnout tak, jak to dopadlo, tedy dobře pro jejich sousedy, kterých mi po celou dobu projekce snímku bylo líto. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezká sonda do jedné komunity jejíž neformální vedoucí je až nakažlivě líný. Jelikož tito lidé mají rádi rozvolněnější komunitní vztahy (na rozdíl od sériové monogamie některých mužů) , byla trochu nedotažené vedlejší dějová linka vztahu s jeho partnerkou. Ta je na první pohled typická blíženkyně (znamení zvěrokruhu) s kukadly, kterými si již od dětství získá každého. Jel jsem cyklojízdu Kassel (Německo) - Valeč (U Karlových Varů, festival Povaleč) po podobných německých komunitách a tyhle lidi mám rád. Škoda že nafilmovali jen zdálky tu postavičku věčně si stěžující sousedky. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Ostatní komentáře mi vše vzali z úst:) Bezvadně natočené, objektivní, vtipné a upřímné. Hodnotím onen časový dlouhodobý přesah, který vše mapuje od začátku do konce. A líbilo se mi, že Kaku sama uznala, že vypadají jako banda bláznivejch hippíků:) ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Tak trochu hipísácká pohádka :) Nicméně zdá se, že film si na nic nehraje a nepoužívá zabarvený filtr. Plno hvězd za to, že nám ukázal i to co bychom v rámci zachování iluzí možná ani nechtěli vidět. Navíc z filmu sálá příjemná energie a pohoda. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama