Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární dvojportrét jedinečných osobností: fotografa Jana a výtvarníka Káji. Film režiséra Petra Kaňky o Janu Saudkovi a Karlu Saudkovi je příběhem dvojčat, jejichž otec Gustav Saudek se hlásil k židovské víře. Osud rodiny během války i po ní byl typický pro všechna smíšená manželství té doby. Bratři učinili bohaté zkušenosti s rasovou nenávistí a možná i díky tomu vyrostli v rebelské osobnosti. V 60. letech se výtvarník Kája Saudek proslavil svými komiksy, které hrály významnou roli i v populárních komediích Kdo chce zabít Jessii a Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Fotograf Jan Saudek, který pracoval dlouho jako dělník, čekal na úspěch do doby, kdy jeho dílo ocenili nejprve v zahraničí, kde jsou jeho fotografie zastoupeny v prestižních galeriích a kde se s nimi také čile obchoduje. Zatímco Kája se postupně usadil a žije rodinným životem, Jan se nikdy nevzdal vyhraněně žitých vztahů, z nichž některé skončily dramatickým vyústěním. Otevřenost aktérů filmu „Bratři Saudkové" by měla umožnit otevřenému divákovi, zamyslet se prostřednictvím intenzivních situací, které autoři zpřítomnili ve svém snímku, nad uměleckými i obecně lidskými souvislostmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ve formě je to přecejenom takové starší a nešikovnější, ale jinak paráda. Především (alespoň pro mě) první půlka o Kájovi je výživnou, upřímnou a z dnešního pohledu docela silnou výpovědí, která nejenže ukazuje práci velkého umělce, ale i jeho slabosti, nedostatky a křehkost. S Janem už je to trošku obtížnější protože velkou část sebe snadno schová za pozérskou masku excentrického showmana a provokatérského kašpara. Vyfiltrovat tak ze všech těch naučených hlášek, prchlivých prohlášení a rádobyodvážných postojů něco co by pro hloubavějšího diváka mělo nějákou váhu je o poznání náročnější.. ale je to tam-né mnoho, ale sem tam má člověk pocit, že nějáká ta věta vyplula z hlubších vod než je u Jana zvykem. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Bratři Saudkové jsou skutečně určitým způsobem fenomén, ale že bych jim musel točit životopisný dokument, navíc když jsou ještě zde, nevím, nevím. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama