Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Historický žánr nepatří k mým nejoblíbenějším, ale tento film mě okouzlil. Nejdříve bych vyzdvihla excelentního "charizmaťáka" Johna Malkoviche, z něhož jsem nedokázala spustit oči, a který se pro role středověkých rytířů, záletníků a svůdníků žen snad narodil. Pak je zde také mnoho ženské krásy a hereckých kvalit v podání Glenn Close, Michelle Pfeiffer a mladinké a okouzlující Umy Thurman (kdo by v té době řekl, že tato nevinná, křehce vypadající, půvabná mladá dívka se o několik let později bude ohánět samurajským mečem, a potřísněná krví svých nepřátel, se bude zběsile hnát za svou pomstou:) Nakonec bych ještě uvedla jeden důležitý a velmi kvalitní prvek, jímž je chytrý a působivý scénář, který dodává příběhu jiskru a šmrnc. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebezpečné známosti je odporný film. Bol to režisérov zámer, takže je to pochvala. Close a Malkovich sú maximálne nesympatickí, čomu prispeli ich vhodné masky a make up (niežeby normálne boli bohvieako sympatickí, skôr naopak). Takže ďalšia pochvala vizážistom. Nebezpečné známosti sú adaptáciou knihy, ale nedávajú to na sebe poznať, pôsobia akoby boli natočené podľa pôvodného scenára. Takže pochvala scenáristovi. Tak to zhrniem, tento film je veľmi vydarený, ale dobrý pocit z neho mať nebudete. Čo je dobre, inak by ste asi museli mať povahu, ako jeho hlavní protagonisti. Vidieť ho znova zrejme už nikdy chcieť nebudete. Škoda, že nie som fanúšikom krásy Michelle Pfeiffer a Umy Thurman, nehovoriac o Glenn Close. Zato ich hereckým kreáciám nemám čo vyčítať. V ženskom obsadení tak z estetického hľadiska u mňa víťazí Formanov casting. Na druhý krát zvyšujem hodnotenie na maximum. Ješitnosť, pomsta, zrada, krutosť, intrigy a nakoniec láska, čo zvíťazí? ()

Reklama

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Tuto variantu som zhliadla az teraz, hodne opozdene, ked som si dala minimaraton Znamosti (Cruel a na to Dangerous). Volajte ma ignorantom, teenverzia sa mi pacila viac. Ano, kostymi su skvele, o hercoch snad ani pisat nemusim ( i ked si neodpustim podotknut ze az v tomto filme som pochopila preco su Uma a Keanu vseobecne povazovani za krasnych). Bavilo ma vnimat spolocne repliky a pozorovat, ako je dejovo novodoba verzia prisposobena aktualnosti. V kazdom pripade, vadil mi Malkovich. Ze je diabolsky, nie je pochyb, ale diabolsky zvodny? Nemyslim. Mozno aj preto som v tejto verzii ani nejak nepochopila, cim ze si to k sebe Pfeiffer priputal... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou Nebezpečné známosti až za Formanovým Valmontem. Tváří se sice cyničtěji a hlouběji, ale nemyslím si, že je to pravda. Forman zvolil uvolněnější tón, takže na pohled působí měkčeji, ve skutečnosti ale právě ta uvolněnost vypráví o zkaženosti doby víc než nekonečná nepříjemná křeč, kdy nevěřím, že by ti lidé takto chtěli žít - mnohem víc jsem chápal zahálku a požitkářství Formanových postav. Frears navíc dlouze zabředá v jednotlivostech, a pak se musí násilně nutit do několika velmi nefunkčních dějových zkratek. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace vychází ze srovnání zdaleka jako nejlepší, zcela smysluplná, soudržná a originálně vypointovaná, ač snímek z roku 1959 je také výborný. Jediná však dokázala podchytit, že opravdovou lásku v sobě chová a v někom dostatečně pevném a vnímavém ji vytrvale a zkušeně hledá právě a jedině postava markýzy de Merteuil. A že Valmont, ač mu pravá láska spadne do klína, ji nedokáže ocenit a slepě a zbaběle či ješitně, což je totéž, ji odvrhne, což je pravý důvod, proč jím markýza pohrdne a proč osud všech dotčených končí tragicky. Vadimův film z r. 1959 tohle nerozpoznal, a tak je markýza de Merteuil, tam v roli Valmontovy manželky, vypodobněna jako zlá a zákeřná (poněkud nesmyslně a rozporuplně). Škoda, jinak by to byla chytrá adaptace, neotřelejší přenesením do jiné doby, v níž brilantně funguje, a poskytovala by příjemně důstojné srovnání s tímto počinem. Takto zůstává Frearsův počin nedostižný svým vhledem do podstaty a smyslu díla a psychologie silných postav, a konečně i kvalitou filmového převedení. Jedině Forman to s načančaným, lacině zjednodšeným, smysl díla opomíjejícím, až téměř stupidním a kýčovitým Valmontem prohrál na celé čáře - více píši na téma Valmont vs. Nebezpečné známosti v komentáři přímo u filmu Valmont. *~ ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama