Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (550)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uznávaný dánský seriál Zločin, resp. jeho první dvě řady, mě minuly, protože jsem u nich jasně cítil překobinovanost a považoval jsem je za umělý konstrukt. Totéž se dá v podstatě říct o Mostu a přesto právě tento seriál mi nakonec přes počáteční rozpaky sednul na výbornou a s přibývajícími díly jsem si ho čím dál tím víc užíval. Ocenil jsem sociální a psychologický rozměr, stejně jako atraktivní postavy. Je to temné, nekompromisní, stále překvapující, celkově výborná práce o tom, jak jeden zahořklý člověk může svou nenávistí zničit široké okolí. Jeden z vrcholů současné televizní seriálové tvorby, který se přitom obejde bez extra velkého rozpočtu. Stačí jenom kvalitní scénáristická práce, šikovná režie a výborné herecké obsazení. Celkový dojem: 90 %. /// Právě jsem dokoukal druhou sérii a musím přiznat, že je stejně kvalitní jako ta první, uchovává si svůj osobitý styl a šikovně navazuje na předchozí vyprávění. Můžu na ni vztáhnout tudíž i stejnou výtku, že se jedná o umělý konstrukt, ale moc fajnově zpracovaný, napsaný i zrežírovaný. Prostě severská lahůdka. Po druhé sérii mám chuť dát 100 %. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tak poslední díl druhé řady Bronu je za mnou a na mě padá ta pravá severská depka. Tvůrcům seriálu se podařilo naservírovat divákům pořádnou dávku napětí, olemovanou ze všech stran ponurou, smutnou atmosférou s občasnými záblesky humoru a naděje. Na svéráznou dvojici vyšetřovatelů jen tak nezapomenu a v uších mi bude ještě nějakou dobu znít pomalá a tklivá ústřední melodie, doprovázející úchvatné záběry mostu, spojujícího dánskou metropoli se švédským městem Malmö. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televízne seriály sledujem výnimočne, ale v poslednej dobe som urobil hneď dve výnimky. Prvou bol vynikajúci Temný prípad a druhou mimoriadny Most. Oba na odporúčanie tých, ktorí mi prajú. Most je silný nielen svojim scenárom, ale aj jeho naplnením. Dve blízke krajiny, dvaja nesúrodí detektívi, viacero dejových zvratov, pekná melódia uvádzajúca jednotlivé časti a nad tým všetkým čnie impozantný most, ktorý symbolizuje, že je možné spojiť i zdanlivo nespojiteľné. Bol som mimoriadne spokojný a súčasne navnadený na ďalší oceňovaný seriál - Zločin, ktorý neprehliadnem. Po rovnako dobrej druhej, tretej a štvrtej sérii a po opakovanom sledovaní prvej pridávam aj poslednú hviezdičku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som chytil nejakú chrípku a to je presne čas na seriály, čas spojiť príjemné s užitočným...Seriál Most si diváka získava postupne no o to silnejšie. Spočiatku naozaj seversky chladný, ale každou minútou a každým dielom sa pristihnete v stave, že ste sa doňho celý ponorili. Hlavná dvojka je naozaj sympatický pár. Z ich rozdielnych pováh vzniká množstvo vtipných situácií, ktoré odľahčujú inak pomerne temný príbeh aj keď sa v tme odohráva minimum scén. Príbeh šikovne poukazuje na problémy dnešného sveta, ktoré máme aj tu v Čechách i na Slovensku, teda až na tú arabskú masu, ktorú si tam napustili...Celkovo veľmi dobrý seriál s výbornými postavami a že ich nie je málo. Nenechajte sa odradiť množstvom vedľajších postáv, každá tu má svoje miesto, skôr či neskôr sa dejové linky prepoja, takže trocha trpezlivosti. Seriál sa vám za to odvďačí skutočnou kvalitou. 100% -----------------PS. Postava Sagy Noren to je niečo unikátne. Po všetkých tých seriáloch a filmoch , čo človek za tie roky videl zrazu príde postava, ktorá vás odrovná. Myslím, že budem často používať hlášku " Si chladná (divná) ako Saga Noren" ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. série: Pro milovníky "over-twisted" a sociálně uvědomělých severských detektivek něco jako obchod s luxusní čokoládou. Seriál sice rámcově následuje model amerického thrilleru o tematickém zločinu, ale samozřejmě ho překládá do severského hodnotového systému a vnímá ho v kontextu společenských fenoménů - tajemný zločinec pak do určité doby funguje jako Nolanův Joker, tedy inscenátor jevů, které odhalují zálibu poklidné společnosti v excesu. Některé jeho "zkoušky" jsou brilantní a jejich hraniční morálně-etická povaha překračuje rámce běžné politického korektnosti. To, že pak Most přeci jen směřuje ke "smířlivějšímu" motivování pachatele je něco jako očekávaná daň, která nijak nekazí rozkoš z chaosu, který "TT" páchá. Navíc na tuhle daň připadají závratné zisky - nádherně asymetrické ústřední duo s žoviálním Kimem Bodniou a mimozemskou Sofií Helin (její Saga mi konečně osvětlila, co je pro některé ženy na Cumberbatchově Sherlockovi tak sexy), metrosexuální light design i rámování záběrů, které je chladně krásné a chrání Most před úpadkem do sentimentu a žánrových klišé. Čistá rozkoš z vizuálu promyšleného do posledního nepodstatného záběru (i vycpávková scéna, v níž detektiv vystupuje z auta a jde domů je nasvícená tak, že člověk vidí, jak o ní někdo přemýšlel jako o nedílné významové součásti celku), studená a odtažitá atmosféra, zajímavá sonda do skandinávského svědomí a navzdory předvídatelnosti i silně emotivní finále... Pokud jenom trochu berete na jména jako Mankell, Nesbo či Larsson a občas fetišisticky slzíte u BBC verze Wallandera, tak tohle musí jít skrz krunýř do omrzlé krajiny srdeční. 2. série: Trochu víc oslích můstků a zvláštních nesouladů, opět opakování trochu účelové práce s vedlejšími liniemi (postavy a jejich osudy se objevují jen jako účelové "komplikace" zápletky), na druhou stranu se tvůrci tentokrát poučili a konstantně udržují napětí i "globální" perspektivu případu. Pokud první série šla kolem 7. dílu trochu dolů, tady je tempo konstantní a gradace se paradoxně dostavuje přesunem do intimní roviny postav. Závěr patří k nejlepším, co jsou v žánru k vidění, nechybí monstrózní cliffhanger hlavní zápletky, ale největší sílu do vyprávění vnáší opakování motivu pomsty z koncovky série první. Jens jako "dědictví" první série funguje po celou dobu skvěle a i když možná už dialogy a sociální "faux pas" Ságy a Martina nemají tu intenzitu, vyhublý přízrak "teroristy pravdy" posouvá jejich vztah dále až k hořkému finále. Moc se těším na pokračování, protože tvůrci ukazují schopnost držet kvalitu, neměnit koncept a přitom se posouvat dál. Saga na rozdíl od Sherlocka navíc nepodléhá pozici "asociální superstar" a čím více se otevírá, tím více je lidská, nedokonalá a tím i méně cool. Vlastně je svou umanutostí dost otravná a v některých aspektech začíná evokovat kolegyni Lundovou. ()

Galerie (541)

Zajímavosti (14)

  • Saga Norén (Sofia Helin) pendluje mezi Švédskem a Dánskem v Porsche, jehož barevné provedení „Pantone 448 C“ ladí s vizuální stránkou celého seriálu. Podle výsledků sedmi samostatných studií, v rámci kterých australští výzkumníci zaznamenávali reakce více než 1 000 lidí, jde o nejošklivější barevný odstín na světě. (Garch)
  • Sofia Helin (Saga Norén) získala v roce 2014 za účinkování v seriálu švédskou televizní cenu Kristallen. (Duoscop)
  • Jizva na tváři Sofie Helin (Saga Noren) je skutečná. Herečka měla ve svých 24 letech nehodu na kole. Museli jí sešít horní i spodní ret na pravé straně tváře a ránu na kořeni nosu. Utrpěla také několik zlomenin a zranění na paži, po kterém jí zůstaly další jizvy. Po nehodě se předpokládalo, že bude muset skončit se slibně nastartovanou hereckou kariérou. Plastičtí chirurgové ale odvedli dobrou práci. (Klot)

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama