Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

tron 

všechny recenze uživatele

Anglický režisér Stephen Frears našiel zaujímavý scenár, ktorý sa venuje nielen citlivej otázke ilegálnych prisťahovalcov (bez zbytočného tlačenia na dialógovú pílu) a miestami siahol po hitchcockovskom štýle (mcguffinovské srdce). To všetko podporené kvalitnými hereckými výkonmi v čele s Audrey Tautouovou, Chiwetelom Ejioforom a Sergiom Lópezom. Mimochodom, všimli si podobnosť s Remarqueovým „Víťazným oblúkom“? Ruský vrátnik Ivan, lekár, ktorý nesmie byť v krajine... len ten koniec by takýto nikto zo Stratenej generácie nenapísal. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Pokud si chcete zničit iluze o moderním Londýně, podívejte se na Harryho Browna a ne na tuhle disneyovku. Nechytlo mě tady vůbec nic - a není to jen problém scénáře, podle mě je solidně zvrzaná i režie, která chyby předlohy nafukuje do karikaturních rozměrů. Přehrávající herci, invazivní a rušivá hudba ... Celý příběh by byl možná dobrý materiál na bizarní filmovou povídku, po roztažení na celovečerák ale nudí zbytečnými detaily a nevtipnými humornými vyplňováky. Není zde ani jedna uvěřitelná postava, všichni jsou buďto ultraslušní dobráci nebo černočerní, fyzicky odpudiví záporáci coby zástupci orgánů útlaku. Obětavá, naivní turecká panna, dobrácký ruský medvěd, ty jsem ještě jakž takž spolkl - s Okwem to ale trochu přepískli: brilantní šachista, chirurg, vdovec, nespravedlivě odsouzený, multilingvní dříč, odpůrce úplatků - už jen chybělo, aby ve volných chvílích hrál na píšťalku středověké madrigaly. Tenhle übermensch bojuje s chlápky s imigračního - agresivními, necitlivými hovady s kruhy pod očima a nedbalým strništěm, plachou Senay zase zneužívá oslizlý, tlustý majitel dílny. Frears je fakt mistr decentních detailů. Jako pohádka dobrý, jako cokoli jiného - drama, komedie, krimi - naprostá katastrofa. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Atypická lovestory a trio výrazných postav. Nadějeplná romance se silným sociálním podtextem ukazuje jiný Londýn než obletující Tower Bridge nebo obchodní Westminster. Je plný ilegálních imigrantů, kteří se snaží být neviditelnými a v případě ohrožení jsou ochotní zaplatit i cenu nejvyšší. Lhostejnost, zoufalství, strach, cynismus, špinavá tajemství, mizerné vyhlídky. O poslední zbytky důstojnosti tady bojuje i lehce naivní Turkyně Senay a Nigerijec Okwe. Přes den taxikář, přes noc recepční hotelu, přitom doma byl lékařem. S muslimskou uklízečkou Senay si pomáhají, platonicky se milují a věří v lepší příští. A tak nějak se přimotají ke kšeftování s lidskými orgány, které osnuje zvrhlý Juan. Tvůrci sice v příběhu poměrně kalkulují, ale pořád nás drží v docela reálném vyprávění, předkládají dost průhledné figury (ta špatná, ta hodná až andělská) a ač se třeba na Senay sápou upocení šéfové, vždy se držíme v takovém „milém“ vyprávění (nevím, jak jinak to pojmenovat) se světlem na konci tunelu. Výsledek má skvělou atmosféru, silné vedlejší party, jistou režii a hlavně výborné duo Chiwetel Ejiofor a Audrey Tautou. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem sice úplně nevěděl, o co režisérovi jde, ale zhruba v polovině filmu se to zlomí a začíná napínavá, depresivní podívaná s jedním velmi chytrým nápadem a úžasným koncem. Audrey Tautou není holka jednoho výrazu, nýbrž jedna z nejlepších hereček současnosti. To, že její výkony někdo neustále porovnává s úplně odlišnou Amélii, je vcelku jeho problém; Tautou v tomhle filmu prostě NENÍ Amélií, ale uprchlicí z Turecka a já nemám důvod jí tuto roli nevěřit. Se Špínou Londýna mám jiný problém. Anglii mám totiž moc rád a tak si pořád nějak nechci připustit, že londýnské podsvětí je skutečně plné nelegálních přistěhovalců, obchodníků s lidskými orgány, hororových hotelů a záchodů, ucpaných lidským srdcem. I když... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu nevěrohodný film,který si manipulativně pohrává s divákovými city a využívá myšlenkových stereotypů publika.Audrey Tautou je jako hlavní hvězdný tahák vyloženě špatná a jiní herci většinou průměrní.Režie je nevýrazná,za zmínku stojí snad jen kamera a hudba a to je na dobrý film trochu málo... Celkový dojem 40%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)
  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)

Reklama

Reklama