Reklama

Reklama

Deset let odvahy: Příběh o Falung Kung

(TV film)
  • USA A Decade of Courage: Falung Kung
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2009, 2x28 min

Obsahy(1)

Byl to protest, který navždy změnil tvář Číny. Jsme na přelomu tisíciletí. Od událostí na náměstí Nebeského klidu uběhlo deset let a před paláci nejvyšších čínských představitelů se shromáždilo na deset tisíc lidí. Přišli a odešli v tichosti. Jejich hlas byl přesto slyšet. Z Falun Kung se v Číně stala mocná skupina. Za tři měsíce přišel tvrdý zákrok. Tisíce lidí byly pozatýkány, mučeny a popraveny. Byl to počátek genocidy, která trvá dodnes. Rozhodnutí o zákazu učení Falun Kung bylo přijato dvacátého pátého dubna 1999. Co tyto mírumilovné lidi přimělo k tomu, aby se osudného dne připojili k pokojnému protestu? Co zavdalo podnět k jejich následnému brutálnímu pronásledování? A proč většina světa mlčí a přivírá oči před hrůzami, kterým jsou po celé desetiletí vystavováni mnozí z praktikujících Falun Kung? Toto je jejich příběh.
Jednotlivé díly:  1.-Protest, který změnil Čínu
2.-Mučení a převýchova (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Moco 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivá podívaná. Čtyřdílný dokument umístila společnost NTD Television pro on-line přehrávání na svých stránkách. Název filmové stopáže A Decade of Courage (Desetiletí odvahy) je zřejmě odvozen z období, které uplynulo od roku 1999, kdy započala ateistická komunistická strana takzvaný „boj proti zlým kultům". Tento termín čínské vlády zahrnuje všechny duchovní školy a organizace, které nejsou vládou schválené a povolené. V tomto období je v Číně právě na vzestupu duchovní škola Falun Gong, k níž se hlásí přes 70 milionů Číňanů z různých vrstev společnosti. Někteří experti na Čínu dokonce prohlašují, že pronásledováním Falun Gongu si čínská vláda definitivně podříznula pověstnou „větev" pod vlastníma nohama. Praktikující Falun Gongu a Asociace Falun Dafa v různých zemích podali proti čínským státníkům desítky soudních žalob a v široké míře médiím odhalili katastrofální stav lidských práv v Číně. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Dokument získal v roce 2010 na festivalu Detective Fest Film Festival v Moskvě ocenění pro nejlepší film. Ocenění si vydobil také na chorvatském Kastav Film Festival. (Moco)
  • Dokumet byl promítán v rámci mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel 23. února v 18.00 hod v Městské knihovně v Praze. (Moco)

Reklama

Reklama