Reklama

Reklama

Černobylský přírodopis

(TV film)
  • Česko Černobyl, přírodní historie? (festivalový název) (více)
Francie, 2010, 53 min

Obsahy(1)

26. dubna 1986 se čtvrtý reaktor Leninovy jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu vymkl kontrole. Dvě exploze a následující desetidenní požár uvolnily do okolí miliardy radioaktivních částic, které zasáhly území mnoha států. V okruhu 30 kilometrů od elektrárny byla vytvořena zakázaná zóna, nepřístupná lidem. V následujících dnech bylo všech 135 000 obyvatel tohoto území evakuováno. Už nikdy se sem nevrátili a "Černobyl" se stal podobně hrozivým pojmem jako Hirošima. Lidé odešli, ale fauna a flóra tu zůstaly, ponechány samy sobě. Co se s nimi po všechna ta léta dělo? Příroda v "zóně" se stala předmětem studia řady ukrajinských i zahraničních vědců a jejich práci je věnován snímek francouzských dokumentaristů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Název je výstižný a popisující o čem bude dokument pojednávat. Je to sice moc zaměřené na hlodavce a ptáky - konkrétně vlaštovky, a zbytku fauny a flóry je tam omezeně, ale asi takových vědců ochotných permanentně pracovat v radioaktivním prostředí moc nebude. Příroda se s tím asi opravdu srovnala, ale zdravé prostředí tam po 26 letech od katastrofy určitě nebude. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument z okolia černobylskej elektrárne... Tím vedcov skúma genetické mutácie u dnes žijúcich entít v červenom lese a jeho okolí... Od rastlín, cez myši až po lastovičky sa dozvedáme, že sila prírody je stále ďaleko za našim poznaním... Myslím si, že odchod ľudí z Černobylu tejto oblasti len prospel, aj keď sme po sebe zanechali na tisíce rokov kontaminovanú pôdu a celé okolie... Tak ako povedali v závere dokumentu, mala by sa z tejto oblasti stať prírodná rezervácia spolu s vedeckým dohľadom... Krásny dokument, ktorý vrelo odporúčam...! ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že někteří zde čekali další horůrek, nebo záznam samotné katastrofy, přičemž absolutně nepobrali smysl tohoto skvělého dokumentu. Mě teda jaderný vědec, sklízející svou zahrádku uprostřed zakázané oblasti a zjišťující dle přístrojů, které rostliny čepují z půdy Cesium a Stroncium namísto draslíku s vápníkem, zaujal. Podobně jako fakt, že to byl hlavně dubnový déšťík, kdo určoval, že jeden plácek bude dvěstě let smrtonosnej, zatímco o fleka dál by se dala čepovat minerálka pro kojence. Ale hoši tady čekali spíš defilé radioaktivních zpotvořenin, smějící se rajčata, čtyřnohé jitrnice, se schopností aportovat a bůh ví co dalšího. 90% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Přírodovědná výprava za faunou a flórou do Zóny doplněná nepříliš záživnými informacemi z genetiky. Přišlo mi, že je dokument určen spíš pro milovníky přírody, než pro zájemce o Černobyl. Reaktor, radiace, evakuace...to vše tu je jen jako nevýrazné koření. Jsou tu však i světlejší stránky. Úvodní pohled z ptačí perspektivy na vylidněný Pripjať je působivý, řekl bych až mysteriozní. Další fascinující pohledy, stromy prorostlé budovy, "rezavý les", autodrom jsou podbarveny ideální chladnou hudbou, která přidává na kvalitě. Není to to nejlepší, co jsem o Černobylu shlédl, ale za vidění to stojí. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Atraktivní téma z ještě atraktivnějšího prostředí a přitom úplně špatně uchopený, takže je 50 minut dokumentu skoro o ničem. Nemám rád, když je komentář vystavěnej na otázkách směrem k divákovi typu: "Působí radioaktivita na místní faunu a floru? Degeneruje je nebo jim pomáhá?" Pak se některý informace 5x zopakujou jak pro blbečky a zase otázky, minimum odpovědí a už je konec. Hm tak takhle jsem si to nepředstavoval. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama