Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace díla slavné lesbické spisovatelky Sarah Waters (Na špičce jazyka, Zlodějka) rozehrává příběh tří mladých žen. Kay, Helen, Viv a její bratr Duncan bojují na pozadí bouřlivých 40. let ve dvou válkách najednou. Mezi bombami padajícími na Londýn nalezli arénu pro svá milostná dobrodružství i sexuální svobodu, o jaké doposud jen snili. Válečné vítězství má však pro ně hořkosladkou příchuť. Navrací je totiž na okraj konvencí spoutané britské společnosti. Vypravěčské mistrovství autorky literární předlohy i netradiční zarámování příběhu v čase podtrhují složitost osobních peripetií hrdinů. (ICTS)

(více)

Recenze (6)

Simbet 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není zrovna moje parketa, přesto musím říct, že byl velmi zajímavý. Jednotlivé postavy mají hloubku a skvělé herecké obsazení. Film je odvyprávěn pozpátku, ale i tak se v něm dá zorientovat. Pokud nechci spojlerovat, tak už víc asi nenapíšu. Tři hvězdičky dávám za propracovanost filmu, kdybych měla hodnotit čistě obsah, tak z toho mě po filmu rozbolelo břicho nepříjemnými pocity. Ať si každý dělá co chce, ale vidět to nemusím. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca vzťahová dráma. Vojna je tam len ako kulisa. Nečakajte nejaké ratatata a tak, hoci tam občas drbne bomba, ale aj to len preto, aby jedna z hlavných postáv (Kay ) mala čo robiť, pretože je sanitárkou. Dobre sa mi na to dívalo už aj kvôli vymakaným efektom. Tak napríklad, všimnite si, prosím vás, kedˇ bude padať Vivian dolu zo schodov ( oni tú scénku dajú asi tri razy, takže sa to nedá prehliadnuť ), že je to vlastne chlap. Pozorne pozorujte xicht a uvidíte, že to nejaký namakaný džudista robí frajera kotúlaním sa zo schodov. A potom som ešte nemohol z jednej ukrutnej scénky, kedˇ akože ne- ná- padne padne ruka v base z postele. Buhahááááááá! A úsmevy vo vlaku, na konci filmu, tiež nemali chybu! ()

Reklama

beruskaska 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a netradiční vyprávění. V první části filmu jsem v tom měla dost zmatek, ale později už to bylo jasné. Dobře natočené jsou záběry bombardovaných bunkrů. Skvěle zachycují atmosféru válečných hrůz z pozice vojenských ošetřovatelek a ošetřovatelů. Dobré drama s válečnou tematikou. Příběh o tom, jak se válka dovede ničivě zapsat do myslí lidí a co dovede napáchat za škody v srdcích... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Doporučuju si nejdříve přečíst knihu, protože potom teprve dostanou postavy zachycené v tomto filmu reálný rozměr. Watersová ve svém románu začínávyprávění poněkud nezvykle, což mi vůbec nevadilo, ale s čím jsem měla problém bylo to, že skáče z jednoho časového úseku do dalšího. Na štěstí jsem se rychle orinetovala a jela jsem dál. Tenhle film se odehrává přesně v tom samém duchu, ale bere to ještě více hopem, takže ten kdo nečetl knihu se bude logicky ztrácet a bude si myslet, že jde o tři různé příběhy, které spolu nemusí zdánlivě souviset. Každopádně je kniha o hodně lepší a v případě Sarah Waters to platí dvojnásob. BBC se s adaptací knihy nepoprala zrovna moc dobře. To je obrovská škoda. Kniha toho nabízí daleko víc. O proti knize je film jen takovým výcucem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nápad vyprávět příběh v časových skocích od začátku k příčinám, přitáhne pozornost a přesto nechává v divákovi pocit jistého neuspokojení. Závěr je sice tradiční, tedy skutečně "jak to nakonec dopadlo", ale jak říká jedna z postav příběhu: "Šťastný konec závisí na tom, kdy ukončíš vyprávění." Dá se to tedy brát ironicky. _____ Melodrama rozdílných citů v časech války nesklouzá k sentimentu. Citová dramata jsou reálná a ne retro uhlazená. Válka sice není ukázaná na první pohled se všemi svými hrůzami, ale rozhodně není jen líbivým pozadím příběhu. Vzlety a pády několika mileneckých dvojic jsou sice propletené ale ne nějak přehnaně důmyslně, jen se vzájemně občas dotknou, jak už to bývá pravdě podobnější. SHRNUTÍ: Chytrý příběh k zamyšlení. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Anglii ve městech Bristol a Bath. (BMW12)

Reklama

Reklama