Reklama

Reklama

Mateřská v cizině

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 27 min

Obsahy(1)

Na téma slaďování rodinného a pracovního života se v poslední době u nás diskutuje často. I o tom, že český model, podle nějž ženy mají nárok na dlouhou mateřskou, respektive rodičovskou dovolenou, je v evropském kontextu zastaralý. Chybějící místa v zařízeních pro malé děti neumožňují tisícům žen návrat do práce, o větším zapojení otců do péče o děti ani nemluvě. Jak rodiče vychovávají své malé děti jinde v Evropě? Jak právní úpravy, širší škála možností zařízení péče o děti i větší vstřícnost zaměstnavatelů vůči rodičům přispívají ke zvýšení porodnosti? O svých zkušenostech s různými modely mateřské a rodičovské dovolené, která není chápána jako žádná dovolená, ale jako rodičovský čas, tedy čas určený oběma rodičům, o různých typech zařízení - i pro ty nejmenší děti - o postupném návratu matek do zaměstnání pomocí částečných úvazků a mnohém dalším vypovídá pět Češek, které žijí nebo dlouhodobě žily v Norsku, Dánsku, Švédsku, Francii a Německu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Tomuto mám veriť? Vybraná nadštandartná skupina ludí s výžším vzdelaním z krajín s najväčšou životnou úrovnou. Prečo tam nedali robotníkov z Taliánska či Írska hneď by to bolo diametrálne iné. Ukazuju smotánku ako sa im deti hraju na dvore v čistučku a bezstarostne. Ludia čo nemali a nemaju núdzu o peniaze. Účelovy dokument bez objektivity. Žiadna výpoveď úradnika čo s tým pracuje, alebo právnika len výpovede lajkov podla vlastného uváženia. 1* ()

Crackangel 

všechny recenze uživatele

Film poukazuje na důležité avšak v Čechách opomíjené téma výchovy dětí, rozdělení péče mezi mužem a ženou a opětovnému návratu do práce. Dále musím reagovat na druhý komentář: Ano, film zobrazuje pouze lidi vzdělané tím pádem lépe zajištěné v zemích na vyší úrovni což byl záměr! U nás totiž vzdělaní lidé děti nemají a je to právě proto, že jejich zajištění je žalostné, zkloubení práce a rodiny je nemožné. Děti mají jen ti kterým přerušení kariéry nijak neublíží, mají jich hodně a špatně je vychovájí. Filmaři záměrně vybrali země kde tento začarový kruh přesekli, vzdělané a úspěšné ženy mohou mít děti, dobře je vychovat, muži se do této obalsti aktivně zapojují a nedochází ke ztrátě pracovní síly a také proto jsou tyto země tak vyspělé! Chce to jen zapojit mozek!!! ()

Reklama

Reklama